Trondheim: Våren 2001 så verden lovende ut for fire sivilingeniørstudenter fra NTNU. De var ferdige med studiene, hadde en god forretningside og hadde vunnet annenprisen i Venture Cup 2000. Med 100.000 kroner i prispenger etablerte de selskapet Falanx Microsystems AS.
Ni måneder senere ser alt verre ut, unntatt pågangsmotet. Privat kapital har vært umulig å skaffe, og offentlige midler er tørket inn.
- Vi lever fra hånd til munn, fortalte Edvard Sørgård den meget veletablerte forsamlingen på Lerchendalkonferansen i begynnelsen av januar, der næringsliv, forskning og Stortingets næringskomité møtes.
Mangler svar
Forsamlingen på Lerchendalkonferansen gledet seg over at det fortsatt finnes gründere i Norge som er villige til å satse på en usikker fremtid. Men noen løsning på kapitalspørsmålet hadde ingen. Tidligere forskningsminister og nåværende parlamentarisk leder for Kristelig folkeparti, Jon Lilletun, gikk lengst i å love nye midler, i form av å gjeninnføre Funn-ordningen. Tidligere sjef for Fords forskningsaktiviteter i Europa, Frode Maaseidvaag, ønsket lykke til og ville gjerne bidra med sitt nettverk.
Sivilingeniørgründerne fant lite trøst i stortingsvedtaket i fjor høst om skatteincentiver for investeringer i forskning og utvikling. Ordningen er meningsløs for et selskap som er langt unna å tjene penger.
Hestehode foran
Sørgård hevder at grafikkprosessoren de har utviklet, ligger langt foran konkurrentene. Den ble til gjennom et prosjekt som startet allerede i 1998 med støtte fra professor Einar Aas. Avanserte spill går raskere og med bedre ressursutnyttelse. Det betyr mer moro for pengene for alle spillentusiaster. Hemmeligheten som er under patentering, har en annen filosofi i bunn for grafikkprosessoren enn det som til nå er tatt i bruk.
- Ingen andre leverandører er i nærheten av det vi kan få til, sier Sørgård.
Momskræsj
Falanx søkte i fjor om midler fra Norges forskningsråds program Progit og fikk tilsagn om 700.000 kroner forutsatt en mindre del privat finansiering og full egeninnsats fra de fire gründerne. Men hele utviklingsprosjektet ble kvalt i fødselen av momsreformen 1. juli 2001. Den gjorde at alle timer som var forutsatt kjøpt fra Sintef, ble 24 prosent dyrere.
For vanlig bedrifter betyr ikke moms på tjenester så mye, de har både inn- og utgående moms. Men for en bedrift som ikke har inntekter, er det verre. Hele prosjektet ble derfor satt på vent. Nå risikerer Falanx å ikke få noen støtte fra Forskningsrådet overhodet. Stortingets kutt i Forskningsrådets bevilgninger til næringsrettet forskning i 2002 fører til at det ikke vil bli gitt støtte til noen nye prosjekter i 2002, ifølge direktør Erik Skaug i Forskningsrådets område industri og energi.
Sørgård håper at tilsagnet fra i fjor ikke regnes som et nytt prosjekt i 2002. Trinn to i utviklingen av Falanx var å søke Funn-støtte, men det kan Sørgård og hans kolleger glemme i 2002.
Gründeren berømmer likevel både Forskningsrådet og SND for veldig god rådgivning. I tillegg har SND støttetl patentering av grafikkprosessoren. Viljen til å få dette til, er like stor som for ett år siden.
Ikke godkjent praksis
NTNU jobber for å få flere til å starte nye virksomheter, blant annet gjennom å etablere Innovasjonssenteret på Gløshaugen, men legger likevel ut snubletråder. De to studentene Henrik Tveit og Stian Davidsen etablerte i 1999 sitt eget firma Innoware ANS, som utvikler løsninger innen avanserte områder som kunstig intelligens og kunnskapsstøttesystemer. De driver firmaet ved siden av studier. Begge går i fjerde årer på NTNU. Alle som vil bli sivilingeniør, må ha en sommerferies praksis i næringslivet. Opprinnelig var det i industrien, men reglene er blitt mer moderate i takt med problemer med å finne relevante praksisplasser i industrien. Stor var derfor Tveit og Davidsens forbauselse da de ikke fikk godkjent å jobbe i sitt eget selskap som praksis.
- Å jobbe en sommerferie på Rema regnes som relevant praksis, gründervirksomhet gjør det ikke, sier Tveit. Han er likevel fast innstilt på å få en levedyktig bedrift ut av Innoware og håper kapitalmarkedet har bedret seg til studiene er gjennomført om drøyt ett år.