Det krever Miljødirektoratet.
Årsaken er blant annet at renseteknologien som er valgt til anlegget trolig ikke er i stand til å innfri kravene i tillatelsen bedriften har etter forurensningsloven.
Sjeldent tiltak
Sandnessjøen Gjenvinning AS har siden 2011 har hatt tillatelse til å ta i mot og behandle farlig avfall fra bore- og brønnoperasjoner i Norskehavet. Anlegget behandler i dag både borekaks og slopvann.
I september ble bedriften varslet om at Miljødirektoratet kunne komme til å vedta umiddelbar stans på grunn av mange og alvorlige brudd på tillatelsen.
– Det er ikke ofte vi tyr til så strenge reaksjoner som å stanse en bedrift. Men så er det heller ikke ofte vi oppdager så mange og gjentatte alvorlige brudd på tillatelsene våre. I dette tilfellet ble vi nødt til å reagere strengt, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Les også: Statoil kan bli dømt for ytterligere to miljøkrimsaker
Flere klager
Funn av for høye utslipp av organisk stoff (TOC) til sjø, svært mangelfull utslippskontroll og uforsvarlig lagring av farlig avfall er også hovedårsakene til kravet om umiddelbar stenging av anlegget.
Alstadhaug kommune er bekymret fordi prosessavløpet som går inn på det lokale nettet lukter av kjemikalier og gass.
Kommunen har gitt beskjed om at de ikke lenger ønsker å ta i mot prosessavløp fra gjenvinningsbedriften.
Også naboer har reagert og meldt i fra om forhold ved driften.
Selv synes daglig leder ved Sandnessjøen gjenvinningsanlegg at Miljødirektoratet har reagert for strengt.
– Vi har kontroll
– Ja, det er en del forhold som mangler hos oss, men vi mener vi har kontroll på disse. Vi er enig i at vannrenseustyret ikke dekker alle fraksjoner, men de fraksjonene som ikke blir det, renser vi på andre måter. Vi driver ikke med forurensing, sier Roald Moi til Teknisk Ukeblad.
Moi sier noen av de tiltakene de skulle ha gjennomført er forsinket, men at de har innført ekstra kontroller for å sikre at ikke forurensning finner sted.
Miljødirektoratet krever at bedriften må dokumentere at samtlige avvik er rettet før gjenvinningsanlegget kan starte virksomheten igjen.
Les også: Utslipp fra ny Statoil-brønn kan gå rett til iskanten
Er optimistisk
Direktoratet åpner imidlertid for at bedriften kan starte delen av anlegget som omfatter rensing av kaksavfallet før resten av problemene er løst, dersom det dokumenteres at rensingen gjøres innenfor kravene.
Moi håper dette vil kunne skje raskt.
– Jeg synes det er vel strengt å stanse produksjon og mottak. Vi er i dialog med direktoratet, og det er åpning for at vi kan komme i gang med produksjon av borekaks fort, sier en optimistisk Moi til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Gamle oljefelt gir større utslipp på sokkelen