Arbeidet med å videreføre Melkøya-prosjektet i Hammerfest pågår for fullt.
StatoilHydro planlegger å bygge ut et nytt prosesstog for LNG, flytende naturgass, i Hammerfest så snart det er mulig.
Får å få til det trengs flere funn på Tromsø-flaket og mot Nordkapp.
– Melkøyaprosjektet må gå videre. Dersom det ikke blir realisert et nytt prosjekt, står vi i fare for å miste nødvendig kompetanse i Troms og Finnmark for å videreutvikle olje– og gassindustrien i nord. Vi er interessert i at så mye som mulig kan gjøres lokalt, sier innkjøpsdirektør for prosjekter i StatoilHydro, Kjell Erik Østdahl.
Finnes ressurser i området
De boringene som ble gjort sist vinter, er lovende og indikerer at det kan finnes mer petroleum i områdene nær land.
Hydros Nucula-funn antyder dette. Det som gir grunn til optimisme er at oljen, i likhet med oljen på Goliat, er funnet i formasjoner, Kobbe-formasjonene, som inneholder mer olje enn opprinnelig antatt.
Utfordringene med områdene nær land er at Forvaltningsplanen for Barentshavet, begrenser mulighetene for oljeaktivitet innenfor en grense på 50 kilometer fra land. Goliat-feltet ligger i grenseland, og er unntatt fra reglen.
Nytt gasskraftverk med CO 2-håndtering
Utbyggingen på Melkøya vil være forskjellig fra dagens løsning hvor prosessanlegget ble bygget på en lekter. Selve byggeprosjektet vil foregå lokalt uten at anlegget bygges på en lekter.
Sundet mellom Melkøya og Kvaløya vil bli fylt igjen og det vil bli skutt ut store masser fra Kvaløy-siden. Et alternativ StatoilHydro ser på er å legge et gasskraftverk med CO 2 rensing for å forsyne både tog en og to med tilstrekkelig kraft på Kvaløysiden.
– StatoilHydro er interessert i at et kraftselskap driver dette kraftverket, sier informasjonssjef Sverre Kojedal til Teknisk Ukeblad.
Endrer prosjektmodell
Også kontraktsmodellen for gjennomføring av prosjektet vil endres. Nylig underskrev StatoilHydro nye standardkontrakter med Norsk Industri Olje og gass for bruk offshore. Østdahl ønsker også at disse standardkontraktene kan videreføres for landanlegg.
Erfaringen gjennom fase en av Snøhvit viser at det er fullt mulig å bygge ut anlegget på plassen. Det åpner for at flere av de lokale firmaene kan delta i å realisere prosjektet.
Selve prosessanlegget kan bli bygget i biter somfraktes opp hver for seg eller på ferdige såkalte pannekaker, hvor selve oppkobling og montasjearbeid gjøres på Melkøya. Dette er enkontraktsform og gjennomføringsmodellen som var vellykket for gjennomføringen av Ormen Lange.