MENINGER

Hatt over hatt

12. mars 2004 - 10:48

STATOIL HAR FÅTT ny direktør etter flere måneders jakt på toppsjef. Vi gratulerer Helge Lund med jobben og ønsker ham lykke til. Samtidig går den konstituerte Statoilsjefen Inge K. Hansen til Lunds gamle firma. Et artig hattebytte hvor enkelte kan komme til å møte seg selv i døra. Statoil og Aker Kværner har tidligere samarbeidet på mange store prosjekter og kommer sikkert til å gjøre det i framtida også. Det er imidlertid rart det ikke finnes interne lederemner som er egnet til overta sjefsjobben hos en så stor og internasjonal aktør som Statoil.

De fleste bedriftsledere i Norge er fremdeles menn. Det handler om menn som rekrutterer andre menn og som bytter på å sitte som daglig leder, styreleder og generalforsamling.

En spørreundersøkelse gjennomført av Sentio Norsk Statistikk i 1900 små og mellomstore norske bedrifter, viser at det foreløpig har skjedd liten utskifting rundt norske styrebord. Annenhver leder i små og mellomstore bedrifter bryr seg heller ikke om å skaffe nye kandidater (les kvinner) til styrene, melder Dagens Næringsliv. Det kan fort straffe seg. Barne- og familieminister Laila Dåvøy påpeker at bedriftene bare har to generalforsamlinger på seg til å øke kvinneandelen i styrene, ellers kommer de med det tidligere varslede riset bak speilet: Det ufravikelige kravet fra regjeringen er 40 prosent kvinner i styrer i offentlige selskaper og privateide allmennaksjeselskaper. Dette blir lovfestet høsten 2005 dersom ikke bedriftene skjerper seg.

Kværner ASA er blant de store og viktige selskapene som nå får ny kvinnelig styreleder. Etter at Kjell Inge Røkke må steppe inn som konsernsjef etter Lunds jobbytte, er danske Lone Fønss Schrøder fra styret innstilt av valgkomiteen til å bli ny styreleder. Med seg i styret får hun også en annen kvinne: Eva von Hirsch, som i dag er viseadministrerende direktør i Telenor Management Partner. Valgkomiteen i Kværner ASA tar kanskje signalene fra regjeringen på alvor?

Det er ikke bare i Norge kvinner strir med å få innpass i gutteklubben Grei: Også i den svenske Riksdagen finnes en mannlig maktstruktur som påvirker det politiske arbeidet. Ikke så veldig overraskende kanskje, men dog oppsiktsvekkende i ett av verdens mest likestilte land. En undersøkelse presentert i Svenska Dagbladet viser at de tyngste og mest innflytelsesrike vervene går helt systematisk til menn. Avisen påpeker at en av grunnene kan være at menn fremdeles sitter i innflytelsesrike og sterke nettverk som alltid vil være sterke så lenge menn sitter med makten.

Vi hører hele tiden unnskyldningen om at Norge er et lite land med få kompetente ledere, og at det derfor er naturlig at de få vi har går igjen overalt. Så lenge vi tillater at disse maktstrukturene opprettholdes, vil det ikke komme endringer. Utspillet fra næringsminister Ansgar Gabrielsen om økt kvinneandel har derfor en viktig funksjon utover å øke selve kvinneandelen i norske styrer: Bedriftene tvinges til å lete etter gode kandidater, og da vil de oppdage at det finnes der ute; både kvinner og menn.

Veslemøy Nestvold

Så lenge vi tillater at disse maktstrukturene opprettholdes, vil det ikke komme endringer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.