Sørishavet, som er en av verdens største karbonreservoarer, har nærmest sluttet å ta opp CO 2, skriver New Scientist.
Dette er resultatet av en studie utført av forskere ved universitetet i East Anglia i Storbritannia.
Vinden øker
Den globale oppvarmingen gjør at vindstyrken over havet øker, som igjen fører til at vannet beveger seg raskere og ikke lenger klarer å absorbere like mye CO 2 som før.
Vindøkningen skyldes en menneskeskapt nedgang i ozon-nivåene i atmosfæren. Dette gjør at den øvre atmosfæren kjøles ned, og når disse luftmassene synker, skapes luftstrømmer som resulterer i vind.
Ond klimasirkel
Sørishavet har tidligere absorbert hele 15 % av de menneskeskapte CO 2-utslippene.
– Disse klimaloopene er viktige. Mer CO 2 i atmosfæren skaper oppvarming som igjen gjør at større mengder CO 2 slippes ut fra havene, sier sjefsforsker Corinne Le Quéré ved universitetet i East Anglia.
Absorberer halvparten
Jordens karbonsenkere absorberer omtrent halvparten av alle menneskeskapte utslipp, og Sørishavet er blant de største bidragsyterne.
Karbondioksidgassen løser seg i Sørishavets overflatevann og blir lagret lenger ned, hvor temperaturen er lavere. Men siden 1958 har økte vindmengder gjort at vannet har blandet seg i langt større grad, og det CO 2-holdige vannet kommer opp til overflaten.
Metter reservoar
Le Quéré og hennes kolleger har påvist at dette metter Sørishav-reservoaret, og dermed øker CO 2-mengden i atmosfæren.
– Vi har fulgt Sørishavet i 24 år, og selv om de menneskelige utslippene har økt med 40 %, har ikke mengden CO 2 i reservoaret økt. Dette er overraskende. Vi forventet at reservoaret skulle øke like mye som utslippene, sier Le Quéré.
– Farlig eksperiment
Ulike klimamodeller har tidligere spådd at denne utviklingen ikke ville komme til å skje før om tidligst 20 år.
– For meg er det ganske skummelt at vi ser slike klimaendringer allerede. Folk deltar virkelig i et stort og farlig eksperiment ved å slippe ut så mye klimagasser til atmosfæren, sier Le Quéré.