Gjennom fotosyntesen konverterer plankton karbondioksid i atmosfæren til oksygen. Karbonet følger dem til bunnen når organismene dør.
En god andel av atmosfærens karbondioksid fanges opp av havene i en prosess kjent som den organiske karbonpumpen. Syklusen er hovedsakelig drevet av planteplankton. Det er planteplankton eller planktonalger i de øvre vannlagene som bruker fotosyntese. De representerer 1 prosent av jordas totale biomasse, og danner ofte grunnlaget for næringskjeden.
Undervurderer kapasiteten
Som på land bruker deres fotosyntese karbondioksid, med oksygen som biprodukt. Planteplankton spises av dyreplankton som blir slukt av andre dyr, og når organismer dør, fører de karbondioksid med seg ned til havbunnen. Og selv om strømninger bærer noe av karbonet ut av dybden, lagres det meste på bunnene.
Det er anslått at 38 prosent av utslippene av karbondioksid knyttet til menneskelig aktivitet i løpet av de siste 200 årene, har blitt svelget opp av havene. Men nå hevder forskere at vitenskapen har undervurdert havets kapasitet.
Nitti prosent av livet i havet er i det øvre solfylte laget der fotosyntesen kan forekomme, den euforiske sonen. Så også planteplankton hvis evne til å fange opp karbondioksid er relatert til mengden sollys. Woods Hole Oceanographic Institution har brukt klorofyllsensorer for å se hvor langt nede planteplankton kan utføre fotosyntese. Dybden der det er mulig, varierer mye mellom lokasjoner. Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.
Dobbelt så mye synker til bunns
Forskerteamet kunne konstatere at dobbelt så mye karbon synker til bunnen sammenlignet med hva man tidligere trodde.
Resultatet har tvunget forskere til å revidere modellene sine rundt prosessen, og konklusjonen er at verdenshavene tar opp dobbelt så mye av atmosfærens karbondioksid sammenlignet med den rådende oppfatningen.
Videoen under er ikke redaksjonelt redigert, men kommer fra WHOI.
Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik.
Sintef-forskere: Gjør CO2-fangst enklere med ny teknologi