Onsdag ettermiddag veltet en 110 meter høy havvindmølle i Nysted Havvindmøllepark sør for Lolland. Det er den danske havvindgiganten Ørsted som eier den snart 20 år gamle havvindparken, ifølge lokalavisen Folketidende.
Hvorfor den veltet, er fortsatt et mysterium Ørsted prøver å finne ut av:
– Vi fikk en feilmelding da møllen koblet av strømnettet. Da vi dagen etter kommer ut på havet for å feilsøke, konstaterer vi at møllen ligger i vannet, sier Tom Christiansen fra Ørsted til TV2 ØST.
Ifølge lokalavisen var det sterk vind i området da veltet skjedde, men ikke noe som lignet orkan. Ørsted sier også til TV2 Øst at uhellet ikke nødvendigvis hadde noe med vinden å gjøre.
Hvordan flyter en havvindmølle? Og hvorfor velter den ikke i storm?
Sjeldent fundament
Det er ikke bare selve vindmøllen som har veltet. Også det enorme betongfundamentet har gått over ende. Til sammen er dette et byggverk på cirka 2050 tonn. Ørsted vet ikke om møllen fortsatt sitter fast på fundamentet.
Denne typen fundamenter, kalt Gravity Base, er sjeldne. De forankrer vindturbinene til havbunnen bare ved hjelp av tyngdekraften, og egner seg derfor bare for slette havgrunner ned til ti meter. Nysted er den eneste av Ørsteds havvindparker i Danmark som har slike fundamenter.
I dag er monopiles den vanligste måten å forankre havvindturbiner på. Monopiles er opptil 12 meter tjukke stålpåler i havbunnen, en teknologi som opprinnelig ble utviklet for oljebransjen.
Millimeterpresisjon
Betongfundamentene utenfor Nysted ble i sin tid støpt i Polen og fraktet til Danmark på prammer. Før fundamentene ble senket på plass, ble det gravd opptil ti meter ned i havbunnen for å finne fast grunn. Deretter ble det lagt en steinfylling som ble avrettet med millimeterpresisjon, før fundamentene ble løftet på plass av en flytekran.
Fundamentet har en stor tung bunnplate med en sekskantet, åpen kasse fylt med stein. Hvert fundament veier 1600 til 1800 tonn.
Det var ikke servicepersonale ute i vindparken da uhellet skjedde. Heller ikke Ørsteds strømkunder på Lolland ble berørt.
Vindmøllekollaps på land i Sverige
I november 2020 kollapset en 230 meter høy vindmølle ved tettstedet Jörn i Skellefteå kommune i Sverige. Trolig falt vingen av mens vindmøllen var i drift. Skjevbelastningen gjorde at vindmølletårnet ga etter og gikk rett i bakken.
Undersøkelsene pekte mot en bestemt stålinnsats som også fantes i vindturbiner i Norge. Kjølberget vindkraftverk i Våler ble midlertidig stanset etter kollapsen, og stålinnsatsene ble skiftet ut.
De aktuelle turbinene i Skellefteå kom fra den danske vindmølleprodusenten Vestas.
Norge og Danmark har store hydrogenplaner – begge vakler