HAVVIND

Havvindselskaper mener kostnadene blir høyere enn regjeringen tror

Deep Wind Offshore og franske EDF sier i et høringsinnspill at kostnadene for flytende havvind kan bli «vesentlig høyere» enn anslagene til regjeringen.

Det er stor uenighet om kostanden ved havvind. Bildet er fra METCentre utenfor Haugesund der det står to flytende havvindmøller.
Det er stor uenighet om kostanden ved havvind. Bildet er fra METCentre utenfor Haugesund der det står to flytende havvindmøller. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
6. sep. 2024 - 08:25

Deep Wind Offshore er blant aktørene som har ventet på at Norges satsing på flytende havvind skulle komme ordentlig ut av startblokken.

Før sommeren ba regjeringen om innspill til støtteordningen for satsingen. Dette fordi det er teknologi som er dyrere enn bunnfaste installasjoner, og vil trenge betydelig statlig støtte.

Nå mener Deep Wind Offshore og franske EDF at prisgarantien myndighetene må gi til utbyggerne av flytende havvind blir høyere enn kostnadsanslagene regjeringen har lagt frem, skriver DN.

Basisestimat på 134 øre

Regjeringen hadde i utgangspunktet et basisestimat på 134 øre per kilowattime, som ble tatt ned til 124 øre i en oppdatering i august. Spennet er på 95 øre uten nettilknytning til 142 øre med nettilknytning.

Kostnadsanslagene i dokumentet er fornuftige, skriver de to selskapene, men spennet «dekker ikke alle kostnader eller avkastningskrav ved prosjektene, slik høringsdokumentet også nevner,» skriver de, og nevner også kostnader for fjerning av installasjonene.

«Dette kan føre til at de reelle kostnadene blir vesentlig høyere», konkluderer selskapene, ifølge DN.

Den flytende havvindparken Hywind Tampen. Sørlige Nordsjø II er til sammenligning bunnfast.
Les også

To nye aktører trekker seg fra havvind i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.