T2

HD-landet Norge

Norge er hekta på HDTV. Her Philips' Aurea-TV.
Norge er hekta på HDTV. Her Philips' Aurea-TV. Bilde: Dag Yngve Dahle
15. feb. 2009 - 08:34

Til nå er det solgt over 1,9 millioner flatskjermer som er HD-Ready eller bedre.

Det er nesten én per husstand, men fordi mange har både to eller tre er det nok et stykke frem før alle har en HD-klar skjerm.

Likevel er dette svært høye tall sammenliknet med andre land.

– Vi er tidlig ute på mange måter. Norge var så vidt jeg vet det første landet som sluttet å selge rør-TV-er også, sier Informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen.



PÅ HD-TRONEN:
Informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule, tror de når en kvart million HD-mottakere før påske.
PÅ HD-TRONEN: Informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule, tror de når en kvart million HD-mottakere før påske.

Bokselandet

Det er ikke nok å ha en HD-klar skjerm for å kunne nyte de sylskarpe bildene, men kabel og satellittleverandørene har vært flinke til å pumpe ut bokser.

Canal Digital, som har omkring en million kunder, rundet nettopp 200 000 HD-mottakere. Selskapet formidler 11 HD-kanaler på kabel og 12 på parabol og stadig nye kommer til.

Siste skudd på HD-stammen er Animal Planet i HD. Filmselskapene begynner for alvor å få øynene opp for HD-TV. Canal Pluss lanserer nå en ny HD-film hver dag.

– Med denne farten vil det ikke ta lang tid før vi når 250 000 HD-mottakere, sier informasjonsdirektør Jørgen Thaule i Canal Digital.



Filmleie lokker

Verken Get eller Viasat vil oppgi tall, men det er grunn til å tro at de til sammen har levert ut godt over 100 000 HD-klare bokser.

Det betyr at mellom 600 000 og 700 000 nordmenn har tilgang til HD-TV, og det burde ikke ta lang tid for å nå millionen.

— Det er ikke bare HD som gjør at folk skaffer seg de nye HD-dekoderne. Den nye filmutleietjenesten er en minst like stor driver. Om ikke lenge kommer vi også til å leie ut HD-filmer herfra, sier informasjonsdirektør i Get, Øyvind Husby.

Les mer om filmleie: Norges største videobutikk

Tidlig ute

Norge var også tidlig ute og valgte MPEG4 som kompresjonsstandard i bakkenettet.

Det gjør det mulig å se HD-TV på alle de snart 500 000 bakkenettet-mottakerne, men siden det ikke er noen HD-programmer i bakkenettet ennå er det for tidlig å regne med bakkenettet før NRK forhåpentligvis begynner prøvesendinger neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.