Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen får kritikk fordi han ikke vil tvinge StatoilHydro til å drive med fornybar energi.
– Vi er skuffet over at statsråden er så veik, sier nestleder Ola Elvevold i Natur og Ungdom.
Les Riis-Johansens uttalelser her: Styrer ikke StatoilHydro
StatoilHydros heiagjeng
StatoilHydro har fått kritikk for å satse for lite på fornybar energi, og for milliardprosjektet for utvinning av olje fra tjæresand i Canada, som fører til store CO2-utslipp.
Natur og Ungdom mener regjeringen framstår som en heiagjeng uansett hva StatoilHydro gjør.
– Enten får man være ærlig på det og si at dette selskapet primært skal drive med olje i overskuelig framtid, eller så får man vise politisk lederskap og styre selskapet i fornybar retning, sier Elvevold.
Kutter i satsingen
Internasjonale oljeselskaper som BP og Shell har kuttet i fornybarsatsingene fordi det kaster lite av seg. Flere frykter at StatoilHydro etter hvert vil følge etter og kun satse på kjernevirksomheten som er produksjon av olje og gass.
Les hele saken her: Dropper fornybar energi.
Inntil videre satser StatoilHydro på flere vindkraftprosjekter og flere andre former for fornybar energi. Den nye logoen deres er en rosa blomst, og formålsparagrafen skal endres så StatoilHydro blir et energiselskap.
– Det blir ganske smått når statsråden samtidig sender det signalet om at her skal vi ikke styre selv om fornybarsatsingen kan ryke i tiden framover. Det er et farlig signal han sender, sier Ola Elvevold.
– Omstilling eller døden
Natur og Ungdom mener det er ganske spesielt at regjeringen fullstendig avviser å bruke eierskapet sitt på nesten to tredjedeler i selskapet.
– Man skulle tro at en rødgrønn regjering ville prege selskapet mer, sier Ola Elvevold, som mener StatoilHydro må omstille seg eller dø.
– Spørsmålet er om man starten den overgangen nå, eller om de skal ri inn i solnedgangen, som Lars Haltbrekken sier.
– Stygg disharmoni
Ifølge Natur og Ungdom er det en skremmende liten vilje til å styre StatoilHydro i retning av fornybar energi.
– Man deltar i prosjekter i bl.a. Canada som er uforenlig med de klimamålene Norge har satt seg. Jo mer aktive StatoilHydro blir i disse prosjektene, jo styggere blir disharmonien, sier Elvevold.
Ifølge Natur og Ungdom må StatoilHydro endre seg ganske betydelig hvis selskapet skal bestå.
– Da må man omstille seg. Man kan gjøre det nå eller vente til man får store problemer. Vi får mest sannsynlig et nytt København-regime til høsten, og da trenger vi selskaper som vil være med på den omstillingen som sannsynligvis må skje, sier Elvevold.