Ap-nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen forlater regjeringen for å bli parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, skriver Dagsavisen.
Pedersen vil dermed kunne bygge videre på plattformen som trengs for å være ledende i Ap, der kjennskap til stortingsgruppa og dens arbeid er en forutsetning.
Dessuten er dette et verv med betydelig makt og innflytelse, slik at det ikke er snakk om noen degradering når Pedersen går fra å være fiskeriminister til jobben som parlamentarisk leder, skriver Dagsavisen.
Også Aftenposten skriver at Pedersen kan være på vei ut av regjering for å bli parlamentarisk leder, muligens med avgått partisekretær Martin Kolberg som parlamentarisk nestleder.
Kvinneproblem
I tillegg er det ifølge Dagsavisen regnet som sannsynlig at Sylvia Brustad er på vei ut av regjeringskontorene.
Avisen nevner tre mulige kvinnelige Ap-statsråder som alle i tillegg er fra Nord-Norge: Anne Marit Bjørnflaten fra Troms som har ledet justiskomiteen i inneværende periode, og stortingsrepresentantene Tove Karoline Knutsen fra Troms og Ingalill Olsen fra Finnmark.
Presidentkamp
Når Stortinget konstituerer seg torsdag 8. oktober, skal det velges et helt nytt presidentskap. Både det, og sammensetningene av stortingskomiteene, er en innfløkt kabal. Også viktige komiteer som utenrikskomiteen, finanskomiteen og kontrollkomiteen skal ha nye ledere.
Vervet som stortingspresident – og dermed nummer to i rang etter kongen – går til Ap, som landets største parti. Oftest nevnt i spekulasjonene er Svein Roald Hansen fra Østfold. Men flere aviser skriver tirsdag at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen er en høyaktuell kandidat, dersom han blir tatt ut av regjeringen.
I tillegg nevnes Marit Nybakk som en aktuell utfordrer. Avtroppende stortingsrepresentant Saera Khan sier til Dagbladet at «det er på tide med en kvinnelig stortingspresident» og at ingen da er bedre kvalifisert enn Nybakk.
Første og til nå eneste kvinnelige stortingspresident var Aps Kirsti Kolle Grøndahl fra Buskerud på 1990-tallet.
Komité-matte
Når Stortinget skal fordele representantene på 12 komiteer, tilsier partienes størrelse at Arbeiderpartiet skal ha fire komitéledere. Frp skal ha tre, Høyre to og SV, Senterpartiet og KrF én hver, skriver Aftenposten.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal alltid ledes av en fra opposisjonen, og Aftenposten slår fast at det er utenkelig for Frp å gi fra seg denne posten som Lodve Solholm har hatt i inneværende periode. Anders Anundsen fra Vestfold trekkes fram som en av favorittene til vervet. (©NTB)