Dermed har Norge endelig fått sitt lenge etterlengtede laboratorium for mikro- og nanoteknologi.
Byggeprosessen har vært en opplevelsenes berg og dalbane de siste fire årene for prosjektdirektør Anders Hanneborg, som under åpningen høstet mange lovord for måten han har taklet de ulike problemer og forsinkelser på.
Stor investering
- MiNaLab representerer den største investeringen i Sintefs historie, sa administrerende direktør Morten Loktu under åpningen. Bygg og utstyr har til sammen kostet i underkant av en kvart milliard kroner.
I tillegg kommer ekstrautgifter i forbindelse med omfattende ombygningsarbeider underveis. Disse beløper seg til et sted mellom 20 og 30 millioner kroner, penger som Sintef foreløpig har lagt ut. Hvem som til slutt må ta disse utgiftene vil bli avgjort i retten.
Puter til besvær
Grunnforholdene viste seg ganske tidlig i byggeprosessen å være langt vanskeligere enn opprinnelig antatt. På grunn av leirholdig jord måtte pillarer spuntes ned flere titalls meter til fjell. Laboratoriedelen skulle så hvile på 64 luftputer for å sikre den ømfintlige mikroteknologiproduksjonen mot vibrasjoner.
Denne løsningen viste seg etter hvert å være en katastrofe. Putene måtte fjernes, og det ble lagt inn ulike alternative løsninger for stabilisering og vibrasjonsdempning.
- Ved hjelp av lokale dempningstiltak på noe av det mest kritiske utstyret, er vibrasjonsproblemene nå under kontroll, sier Hanneborg.
Eksempel til etterfølgelse
Norges forskningsråd har vært en viktig bidragsyter i finansieringen av MiNaLab.
- Det er naturlig at det offentlige tar de største byrdene i forbindelse med denne type forskningsinfrastruktur. Men det er bra at næringslivet også bidrar. Vi har vært vitne til et knirkefritt og bredt samarbeid, og prosjektet er et godt eksempel på hva vi kan få til i Norge ved å samle kreftene i et felles løft, sa avtroppende NFR-direktør Christian Hambro i sin åpningstale.