ARBEIDSLIV

Hemmelige Linux-brukere

TRENGER KURS: ¿Mange har funnet Linux på nettet, men tør ikke helt  å innføre det på jobben, sier Yngve Sandal i Linpro.
TRENGER KURS: ¿Mange har funnet Linux på nettet, men tør ikke helt å innføre det på jobben, sier Yngve Sandal i Linpro. Bilde: Sigurd Aarvig
28. nov. 2005 - 10:50

Kursavdelingen til Linpro AS er inne i sitt femte år. I nyinnflyttede lokaler på Storo med utsikt over Oslofjorden tilbyr de over 40 kurs i sin høstkatalog. I tillegg kommer bedriftsintern opplæring og noen tilbud i Trondheim.

I utgangspunktet har Linpro en portefølje på rundt 30 egenutviklede kurs. De to siste årene har de i tillegg kjørt kurs i Novell-produkter, spesielt SUSE, samt MySQL og Apple Mac OS X.

Jenter fikk gratiskurs

– Den røde tråden i kurskatalogen vår er Linux og noe Unix. Etter hvert har det blitt såpass mye innslag av dette i operativsystemene, at de som jobber med administrasjon og systemer har behov for opplæring, sier avdelingsleder og instruktør Yngve Sandal til Teknisk Ukeblad.

Den typiske kursdeltaker er ifølge Sandal en som jobber med IT-system eller -administrasjon, og som har funnet Linux på nettet, men som ikke helt tør å implementere det på jobben.

I sommer tilbød Linpro gratis kurs for jenter. Over 80 meldte seg på. Ansvarlig for kurssalg, Kirsti Sandnes Stien, er svært fornøyd med responsen. – Spesielt bra var det at de som meldte seg, jobbet med IT, så vi traff målgruppen, sier Stien.

Uten å vite

En undersøkelse blant bedriftsledere avdekket at mange bedriftsledere bruker Linux-programvare uten at de er klar over det. På spørsmål om de brukte åpen programvare, svarte de fleste nei. I mange tilfeller viste det seg imidlertid at også hos dem som svarte benektende, ble for eksempel windows filservere og andre deler av bedriftens IT-system kjørt på Linux.

De store brukerne av Linux her i landet er telekomselskaper som Netcom og Telenor og en del statlige institusjoner. – Linux er blitt renhårig, noe det er blitt lov å snakke om på styrerommet. Men bruken av åpen programvare er veldig personavhengig, sier Sandal.

Skolene har kastet seg over Linux for å skjære ned på IT-budsjettet, og mange lærere trenger opplæring i å bruke programvaren.

Sertifisering vokser

Sertifisering etter standarder fra Linux Professional Institute (LPI) blitt stadig mer aktuelt. LPI er en ideell organisasjon, etablert på initiativ fra store selskaper som IBM, HP, Linuxcare og Novell.

Linpro tilbyr LPI Level 1 og Level 2. – Aetat er den største brukeren av disse kursene, for de krever en eksamen på opplæring for arbeidssøkere. Ellers er arbeidsgivere veldig glad i å se at de ansatte har et sertifikat, sier Sandal.

På nyåret lover han enda et nytt tilbud, sertifisering i Red Hat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.