På tross av adresse «Ingeniør Rybergs gate» har Energiselskapet Buskerud (EB) slitt med å rekruttere unge ingeniører de siste årene, så snittalderen er på 50 år. Situasjonen for selskapet er ikke unik.
Gjennomsnittsalderen for ingeniører i energibransjen nærmer seg 50 år.
– Det har ikke vært ansatt unge folk i energibransjen på mange år, sier administrasjonssjef Bent Sandli (60) i energiselskapet Buskerud.
Høyt alderssnitt
Han representerer en generasjon ingeniører som snart skal over i pensjonistenes rekker, og som får følge av ingeniører fra bygg-, kommune- og utdanningssektoren.
– Innenfor kommunesektoren, kraftbransjen og byggenæringen er det et veldig høyt alderssnitt. De har en stor utfordring for de har ikke akkurat vært de hotteste bransjene å søke seg til, sier Gisle Lie, utreder i Nito.
Gjennomsnittsalderen for ingeniører innen byggebransjen er på 48 år, i energibransjen er den nesten ett år høyere, i kommunesektoren er den over 49 år, mens undervisningssektoren har et snitt på over 52 år.
Lav rekruttering
– Det er bransjer hvor det har vært lav rekruttering, og den utfordringen har vært neglisjert lenge. Når du ser at alderssnittet er så høyt som det er, er det ikke bare å hente inn utenlandske ingeniører. Det er erfaring som vil forsvinne i stort monn i løpet av de nærmeste årene, legger Lie til.
I EB har de hatt stort fokus på dette de siste årene, og har ansatt flere yngre ingeniører mellom 25 og 35 år.
Finanskrisen vil hjelpe
– Det er en utfordring å finne unge ingeniører, men vi har er et kjempefokus på dette i EB. Mange av dem vi ansetter nå ligger stort sett mellom 25 og 35 år, og vi tror at finanskrisen vil hjelpe til å fylle på. Vi er en konjunkturuavhengig bransje, sier Sandli.
Selv tok han elektroingeniørstudier på slutten av 60-tallet og mener det var et større sig av ingeniører innen de fleste sektorene på den tiden.
– Det har vært for få som har tatt ingeniørstudier de siste årene, mener han.
Les også: Vanskelig å skaffe ingeniører