TV-er, radioer, hodetelefoner, vaskemaskiner, dingser, mye folk og veldig varmt. Da er det IFA.
I slutten av august valfarter alle dingsofile til Berlin for å tilbe alt det nye fordelt på 26 svære haller/bedehus.
Vi har vært der og kjempet oss gjennom horder av elektronikkglade mennesker og hørt på budskapet fra tusener av yppersteprester om at nettopp deres nye dings er den som skal skape balanse og lykke i livet.
Noen ganger høres budskapet riktig ut. Nesten. Vi har tatt med et utvalg.
Trening
Fitbit er den store aktøren innen treningsarmbånd. De oppgir en markedsandel på rundt 70 prosent, men det spørs om alle er enige i hva som er et armbånd og en klokke. Uansett pusher det amerikanske selskapet seg inn på området til Apple, Samsung og de andre som lager smartklokker.
Fitbit Ionic skal være klokka for alle som er opptatt av helse og trening. Den kommer med en helt ny såkalt helsesensor. Sikkert et tvilsomt begrep for mange, men dette er en optisk sensor som måler pulsen kontinuerlig. Den har tre LED-lamper på undersiden som kontinuerlig blinker i grønt, rødt og infrarødt slik at lyssensoren kan fange inn reflekser fra ulike dybder under huden. Det gir mye større nøyaktighet, og Fitbit mener også det gir god informasjon om hvordan oksygenmetningen i blodet utvikler seg.
Klokka er vanntett, har selvfølgelig GPS og mer enn fire dagers batteritid. Trenger du å følge detaljert med på tilstanden din, høre musikk fra det innebygde minnet på 2,5 GB eller vite om du sover bra kan denne snart bli din for 3.499 kroner.
Lillebror fra Korea ypper
LG er kjent for mye, men det er langt mellom mobiltelefonene her i landet. Det spørs om ikke nye LG V30 burde kunne få fart på salget. Den minner veldig om en Samsung S8 og spionbilder av nye iPhone 8, og bringer til torgs et par godbiter som flytter telefonen inn i eliteklassen. De to kameraene bak, et 16 MP supervidvinkel med f/1.6 og et annet 13 MP med f/1.6 er rapportert å gjøre en særdeles god jobb.
LG har også fått frem en svært lyssterk og høyoppløst OLED-skjerm på 6 tommer. Og den har selvfølgelig det nye 18:9 forholdet, eller 2:1 som vi synes høres mer fornuftig ut.
De burde tatt i litt mer på prosessor- og minnesiden, men det er på lyd de skal kurtisere brukerne. En firedobbel DAC i samarbeid med B&O skal gjøre lyden uovertruffen.
Norsk
Det er dessverre få norske produsenter som stiller ut på IFA, men Airthings er et hederlig unntak. Selskapet er verdensledende på radonsensorer, og selger som varmt hvetebrød i USA.
Den norske teknologien er utviklet gjennom flere iterasjoner, men Wave gjør det enkelt. Du kan vinke foran sensoren og så svarer den med, – helst, grønt lys. Blir det rødt bør du snarest gjøre noe. Wave til 1690 kroner har innebygget Bluetooth og oppdaterer Airthings-appen når du er innen rekkevidde. Da får du en utvikling over tid, og det må til, siden konsentrasjonen av radioaktiv gass varierer mye over dager og uker og årstider.
Rakk ikke IFA
En liten norsk nyhet, som ikke rakk helt frem, men som vi tar med likevel, er nye POPyourMIRROR som gir deg DAB+ radio i bilspeilet.
Ikke bare har speilet en radio med 2,4 tommer fargeskjerm som sender til den gamle FM-radioen, det fungerer også som Bluetooth strømmeenhet og håndfrisett. Er på lager nå til 1899 kroner.
Mistet noe?
Det er ikke noe problem lenger hvis du kjøper deg en Tile. En slik plastikkflis har innebygget Bluetooth-sender og batteriet varer i minst et år. Som regel ligger mobilen mellom setene i bilen, under puta i sofaen eller en million andre steder. Men HVOR?
Har du en Tile i nøkkelknippet eller i lommeboka kan du trykke på knappen, så gir mobilen lyd fra seg. «Det er jo bare å ringe til den,» sier du, og det er jo rett – om den ikke står på lydløst. Da trenger du tile. Og om du rett og slett har gått fra den utenfor hørevidde kan du ta opp et kart og se hvor brikken og telefonen sist snakket sammen.
Men hva når du ikke finner nøklene? Da trykker du på nøkleknappen i appen, og så piper det under salongen eller der de fant veien ut av lomma.
Blir noe med Tilebrikke stjålet og ført riktig langt bort, vil enhver telefon med Tileapp varsle anonymt og sende kartreferanse til deg. Tile kommer i ulike varianter fra litt over 300 kroner og er i salg i Norge.
TV-nytt
Ingen revolusjoner her. Nå handler det om evolusjon. Mer lysstyrke, svartere svart og selvfølgelig også enda bedre innhold og nye måter å dekode HDR.
Alle produsentene hadde selvfølgelig nye modeller å bedåre presse og forhandlere med. En trend vi kunne observere var at stadig flere blir kunder av LG og kaster seg over OLED. Som selvfølgelig Samsung med deres QLED-teknologi bare synes er noe tull. OLED kan ikke vise de høye lysstyrkene, dessuten lider teknologien av innbrenning, sier de.
Men innbrenning skremmer ikke alle som lar LG levere paneler til seg. Den som kanskje imponerte mest med OLED var Philips, som har utviklet en ny bildeprosessor som vi ikke har sett maken til. Den får LG sin egen TV til å virke nesten gammeldags der den prosesserer 4K-bildene i 25 trinn etter hverandre for å få frem alle detaljer og bli kvitt alt grums, enten det stammer fra bevegelsesuskarphet, dårlig oppløsning, kompresjonseffekter, eller rett og slett dårlig filming.
Elefanten på spillrommet
Hva med en buet spillmonitor på 49 tommer med 32:9 aspektforhold? Med utrolige 1 ms responstid og 144 Hz oppdateringsfrekvens. Samsung har fått flere store spilleverandører til å støtte nye CHG90, som selvfølgelig har svært lyssterk QLED skjerm med HDR-støtte. Dette er monitoren som omsluttet erkegamerne som om det var en simulator, og gjør garantert at mange ikke kommer ut i sola på en stund. Ja, – den kan brukes på kontoret også. Den er på vei inn til Komplett.no for 13.999 kroner.
AI 1
«Alle» snakket om AI – Kunstig intelligens – på IFA. Få mer enn Huawei, som hintet om deres ulanserte telefon Mate 8. Den vil få en helt ny prosessor selskapet har utviklet, Kirin 970, med utrolige 5,5 milliarder transistorer. Den knøttlille prosessoren er utviklet med 10 nm teknologi og har fått en såkalt NPU, en neuralnettprosessor, i tillegg til de 8 CPU-kjernene og de 12 GPU-kjernene.
Den gjør det mulig å kjøre AI lokalt på brikken og ikke bare i nettskyen. Poenget er at da kan ting gjøres i sanntid, slik som bildebehandling. Huawei oppgir at AI gjør at de kan kjøre enkelte funksjoner 25 ganger raskere og allikevel halvere energiforbruket.
De lover å kjøre fletta av alle andre telefoner på bilder og video om en måneds tid. Dette blir jo morsomt?
AI 2
Er det noen som forbindes med AI så er det Amazon, ja og Google, Microsoft, Apple og mange andre selvfølgelig. Men Amazon begynner å få alvorlig mye trøkk i sin Alexa talestyrte og AI-baserte tjeneste.
Om du vil vite atomvekten til Technetium, avstanden til Alfa Centauri eller høre på en låt i Sonos-anlegget er det bare å spørre og kommandere.
Libratone har også skjønt at dette er noe for deres Bluetooth og internetthøyttalere. Zipp og Zipp Mini vil i neste softwareoppgradering som kommer snart kunne snakke med Alexa. Helt gratis. Og senere med Google, Apple og sikkert flere etter hvert. Hurra for kunstig IQ.
Lyd
Det å plukke ut IFAs beste musikkdings, vil kreve en enorm jury og ikke blir ferdig før IFA 2018. Men vi lot oss imponere over et par små dingser fra Philips. Everplay BT7900, som er 20 cm bred og 500 gram tung, er en 14 watts vanntett solid sak med 30 meter Bluetooth-rekkevidde og med lyd som noe vesentlig større ville misunt den.
Dette selskapet har ikke glemt hvordan man lager digital lydprosessering som får 2x1,5 tommer aktive og 2x2,25 tommer passive høyttalere til å glede ørene dine. For bare 999 kroner!
Synes du dette blir for tungt kan Philips friste med lillebror BT3900. Den koster 839 kroner, veier 220 gram, er 22 mm tykk og har bra lyd. Perfekt til internettradio når du er på reise. Du kan ta den med i dusjen på ferie i Langtvekkistan og høre norske nyheter, eller Podcast fra tu.no om du vil dusje litt lenger og bli litt klokere.
Alt i øret
Når vi er inne på lyd, må vi også ta med Samsungs nye trådløse øreplugger IconX. De skal selvfølgelig gjengi lyden aldeles ypperlig, men her er det mer. Dette handler om trening, og du får en hjelpende stemme i ørene som en slags trener.
4 GB innebygget minne gir deg det meste av musikken du ønsker. Og utrolig nok; innebygget pulssensor og akselerometre. Vær forberedt på å bla opp litt mer enn de to største lappene Norges bank utsteder for tiden.
Vaskenytt 1
Noen vil sikkert også glede seg over en ny generasjon vaskemaskiner som gjør jobben på halve tiden ved å rotere bakveggen i motsatt retning av trommelen. Det gjør at tøyet ikke bare kastes opp og ned, men også frem og tilbake. Alt med 20 prosent mindre energi. Og selvfølgelig med AI som skal gjøre vasken ende mer optimal.
Om maskinen får hikke, vil du få melding. Det handler om Samsungs QDrive, som kommer til Norge i første kvartal til mellom 8 og 15.000, avhengig av modell.
Vaskenytt 2
Bosch har utviklet en tøy- og matsensor. Du holder den over plagget du skal vaske og så belyses det med LED-lys hvis reflekser en optisk sensor fanger opp. Så sendes data til en dertil egnet AI-skyløsning, og vips kommer fiberblandingen tilbake. Som så overføres til vaskemaskinen som finner alle de riktige innstillingene.
Ja, det er mye å gjøre her før det blir både praktisk og salgbart, enten du skal sjekke om det dreier seg om en ullgenser eller en tomat, men det virker. Bosch finner nok på noe å integrere teknologien i.
Endelig ungdomskilden!
Panasonic tapetserte messa med at nå var det slutt på å eldes. Hurra tenkte vi, og løp inn. Bare for å finne en litt kostbar varme/kjøle/vibrator som kunne smelte og vibrere hudkrem inn i huden.
Vi fikk prøve, og huden ble blankere. I noen timer. Så var den like fordømt gammel igjen. Den kommer sikkert til å selge bra.