I Australia er det billigere å bygge vindparker enn nye kull- og gasskraftverk. Det viser tall fra Bloomberg New Energy Finance, skriver New Scientist.
Karbonskatt
Kostnadene ved å installere vind og kull varierer mellom ulike land. Mens det fortsatt er relativt billig i bygge kullkraftverk i Kina har vind blitt en reell konkurrent både i Australia og Brasil.
Bloomberg New Energy Finance anslår at nye australske vindparker produserer en megawatt-time (MWh) for mellom 454 og 641 norske kroner. Mens nye kullkraftverk har en produksjonskostnad på om lag 1000 norske kroner/MWh.
I Australia er kullkostnadene høye blant annet på grunn av landets karbonskatt, men selv uten denne avgiften er vindenergi mer lønnsomt. Ifølge Bloomberg utgjør karbonavgiften så mye som 36 prosent av prisen for elektrisitet fra kullkraftverk og 16 prosent for gasskraft.
Imidlertid finner studien at selv uten denne avgiften ville ny vindkraft vært 14 prosent billigere enn kull, og 18 prosent billigere enn ny gasskraft. Dette skyldes både økte kostnader for fossile energikilder, og billigere vindenergi.
Les også: Her får du betalt for å ha en vindmølle som nabo
Vokser i Brasil
I Brasil har vindkraft blitt en reell konkurrent til fossil brensel. De siste fem årene har vindparker konkurrert ut fossile kraftverk i offentlige anbudskonkurranser. '
Ifølge tall fra Global Wind Energy Council i Brussel steg installert vindkapasitet over hele verden med 19 prosent i fjor.
– Vind er sett på som en tryggere langsiktig investering, sier Guy Turner i Bloomberg New Energy Finance til New Scientist .
Fossilt usikkert
Han mener at mange investorer opplever kullkraftverk som en usikker investering.
– Fornybare kilder blir i økende grad foretrukket av regjeringer, fossilt brensel står overfor en usikker framtid i land som prøver å kutte klimagassutslippene. Eksisterende kullfyrte kraftverker er fortsatt billig å kjøre, blant annet fordi kull er billig.Men å bygge nye anlegg er en risikabel innsats, sier Turner.
Han tror at mange land vil velge vindkraft:
– Takket være bedre design, kan det være billigere å bygge vindparker enn nye kull- eller gasskraftverk.
Les også: Du risikerer å betale for svensk vind
Dyr finansiering
Bloomberg-rapporten bygger blant annet på data fra industrikilder og the Australian Energy Technology Assessment. Analyseselskapet har også gjort en undersøkelse hos Australias fire største banker.
Det viste seg at bankene er motvillige til å finansiere nye kullkraftverk. Dette skyldes både den høye karbonavgiften, og at bankene frykter det vil skade omdømmet deres om de finansierer ny utbygging av forurensende fossil energi.
Når bankene faktisk finansierer kullkraft, gir de derfor vesentlig dyrere lån enn de gjør til nye vindkraftprosjekter.
Studien viser at høye finanskostnader kan utgjøre så mye som 22% av kostnaden for ny kullkraft.
Billigst med gammelt kull
Bloomberg New Energy Finances anslår at trenden med økende kostnader for fossil energi og stadig rimeligere fornybar kraftproduksjon vil fortsette, i hvert fall frem mot 2020. Dette kan føre til at kostnadene for både solenergi og bioenergi kryper ned under kullkraftprisen, og nærmer seg kostnadsnivået for gasskraft.
Analyseselskapet tror derfor det kommer til å bli bygd få nye kullkraftverk i Australia fremover, og at de fleste nye kraftprosjekter kommer til å være basert på fornybare energikilder.
Likevel konkluderer rapporten med at det fortsatt trengs politiske og økonomiske tiltak for å sikre investering i ny fornybar energi.
Årsaken er at det fortsatt er langt billigere å fortsette å produsere strøm ved eksisterende kraftverk enn å bygge nye. Selv om en ny vindpark vil være mer kostnadseffektiv enn et nytt kullkraftverk, kan den ikke måle seg med gamle kullkraftverk hvor konstruksjonskostnadene forlengst er inntjent.
Les også:
To rotorblader gir billigere vindkraft