Det norske teknologiselskapet Safelink har med sine adaptive passive hivkompensatorer (PHC) gjennomført den mest avanserte offshore løfteoperasjonen som noen gang er blitt utført med PHC.
Løftene var knyttet til Julimar-prosjektet offshore Australia tidligere i år. Her demonstrerte selskapet hvordan det adaptive PHC-systemet til Safelink kan bidra til å øke sikkerheten og redusere kostnader ved subseainstallasjoner.
– Dette er et datastyrt PHC-system med mange sensorer som fanger opp både ekstern og intern informasjon som kan optimalisere seg i henhold til informasjonen systemet får. Det betyr blant annet at det kan utføres flere løft som krever ulike innstillinger under samme operasjon uten at man trenger å tilpasse systemet mellom løftene, ifølge Safelink.
Teknisk Ukeblad skrev tidligere i år om den aktuelle teknologien og hvordan Safelink mener de har laget neste generasjons hivkompensatorer. Les mer om det her.
- Les også: De startet utviklingen av teknologien for snart syv år siden. Rett før påske kom gjennombruddet
Mekanisk system med hjerne
Ifølge selskapet gjør teknologien at man reduserer operasjonssteg man ellers måtte ha tatt med, blant annet ved å løfte utstyret tilbake på dekk og manuelt justere innstillingene for neste løft.
– Teknologien øker dermed sikkerheten og reduserer tidsbruk. Det er to avgjørende parametere for offshore løfteoperasjoner. I tillegg økes vinduet for løft, ifølge Safelinks markedsdirektør Signe Marie Oland.
Hun sier i en kommentar at det er systemets styringssystem kombinert med akkumulatorkapasitet som muliggjør den nye funksjonaliteten.
– Vi har overført vår kunnskap om hvordan passiv hivkompensering bør være tilpasset ulike faser av løfteoperasjonene, og rett og slett gitt det tidligere rent mekaniske systemet en «hjerne» i form av en datamaskin. På denne måten gir vi systemet evnen til å tilpasse seg og optimalisere seg selv, sier hun.
Systemet programmeres i forkant av løfteoperasjonen i henhold til prosjektspesifikke kriterier, og har dermed mulighet til å gi optimal PHC-ytelse gjennom hele løftet.
– PHC systemet har funksjonalitet og kapasitet til å bytte mellom ulike modus, for eksempel modus for plaskesonen og subseamodus. Grunnen til at dette er viktig er at de forskjellige fasene har ulike krav til stivhet- og dempningskarateristikk, ifølge Oland.
– En suksess
Løftene i Julimar-prosjektet ble gjennomført med et adaptivt PHC system med en løftekapasitet på 1200 tonn. I tillegg til å være den mest teknologisk avanserte løfteoperasjonen som noen gang er blitt utført med PHC, var strukturene som ble installert også blant de tyngste, ifølge Safelink.
– Vi var veldig forventningsfulle til løftene som skulle gjennomføres på Julimar-prosjektet. Utfordringene og kravene vi skulle tilfredsstille var omfattende, og dette var en fantastisk mulighet til å demonstrere hvordan vår adaptive PHC teknologi kan skreddersys til å svare opp komplekse og krevende problemstillinger i stor skala, ifølge Oland.
Hele operasjonen, som bestod av flere løft, ble planlagt og utsatt for omfattende testing i forkant.
– Da det var tid for gjennomføring ble dette gjort med stor tiltro til at utstyret vårt kom til å levere som forventet. Det var en stor suksess både for kunden vår og for oss, ifølge Oland.