NVE svarer i dag på Olje og energiminister Terje Søviknes' bestilling om å ta stilling til hvilke havområder på norsk sokkel som bør åpnes for produksjon av fornybar energi.
Dersom det skal åpnes områder for energiproduksjon til havs anbefaler NVE at områdene Utsira nord og enten Sørlige Nordsjø I eller II kan åpnes i først. De skriver at Sørlige Nordsjø I og II konkurrerer om den samme nettkapasiteten i Norge slik at områdene vil være gjensidig utelukkende, i hvert fall på kort sikt.
NVE har ikke prioritert mellom Sørlige Nordsjø I eller II, fordi eksisterende faktagrunnlag ikke gir grunn til å velge det ene foran det andre.
Bare ett område er velegnet for flytende havvind
Som TU har skrevet tidligere er det i hovedsak Utsira som har dybder som gjør det velegnet for havvind.
Noe som delvis kommer av at det i Havvindrapporten i 2012/13 som utgjør grunnlaget for beslutningen ble framhevet at flytende havvind var en umoden teknologi.
«Alle vindkraftverk som hittil er bygget til havs er bygget med bunnfaste fundamenter.»
- NVE har konsekvensutredet fem områder: Bare ett av de områdene er velegnet for flytende havvindkraft
Her er områdene
- «Sandskallen - Sørøya nord»
Varierende dybder mellom 20-80 meter. Noen muligheter for flytende havvind. - Frøyagrunnene
Variernede dybder mellom 5-60 meter. Ikke egnet for flytende havvind. - Utsira nord
220-280 meters dybde. Egner seg for flytende havvind. Best vindforhold av alle de 15 områdene som ble utredet. Nå anbefalt åpnet av NVE. - «Sørlige Nordsjø I» og «Sørlige Nordsjø II»
Jevne dybder på 40-70 meter. Ikke egnet for flytende havvind. Ett av områdene er nå anbefalt åpnet av NVE.
Les også: Denne grafen har mer å si for nye investeringer i fornybar energi enn mange er klar over (TU Ekstra)
Kostnadene har sunket raskere
Årsaken til at NVE ikke har gjort en ny konsekvensutredning, er at de mener det ikke har skjedd vesentlige endringer av betydning for anbefalingene som ble gitt i denne rapporten fra 2012/13 - selv om flytende havvind har tatt store teknologiske og økonomiske skritt siden den gang.
Siden da har Statoil for eksempel bygget og satt i drift den flytende havvindparken Hywind Skottland, der de reduserte kostnaden med 70 prosent siden byggingen av demonstrasjonsturbinen Hywind utenfor Karmøy.
«NVE vurderer at kostnadene på havvind har sunket raskere enn det som ble lagt til grunn i den strategiske konsekvensutredningen» skriver NVE i svaret til energiministeren. Men de påpeker også at dette ikke endrer på rangeringen av områdene som ble gjort den gangen.
NVE har bedt om innspill fra Oljedirektoratet, Miljødirektoratet, Kystverket og Fiskeridirektoratet for å vurdere om det har skjedd vesentlige endringer for miljø- og arealbruksinteresser. Avinor, Forsvarsbygg, Havforskningsinstituttet, Luftfartstilsynet og Meteorologisk institutt har også fått anledning til å si sin mening.
- I Europa mente de ideen var sprø: Nå leverer teknologien nok strøm til 20.000 britiske hjem
Sammenfaller med elektrifisering
Utsira ligger også i nærheten av en rekke Statoil-prosjekter på sokkelen som skal elektrifiseres. Statoils fase én av Johan Sverdrup skal elektrifiseres når den kommer i produksjon i 2019. Det er også et krav at Edvard Grieg og Ivar Aasen, som også ligger på Utsirahøyden, skal koble seg til en områdeløsning for kraft fra land når andre fase av Johan Sverdrup er ferdigstilt. Produksjonsstart for andre fase av Sverdrup er etter planen i 2022.
- Mangler kapital til testpark for havvind: Frykter at andre land kommer oss i forkjøpet