15 september flytter professor Thomas Berker ved NTNU inn i et nyoppført bygg på Gløshaugen med kone og to barn.
I mellom seks og åtte uker skal familien på fire leve hverdagslivet sitt med god hjelp fra solceller, solfangere, varmepumpe og en rekke annen ny teknologi.
– Jeg flytter inn for å teste huset skikkelig og utelukke alle feil før vi åpner huset for andre. Jeg er veldig spent på hvordan det vil bli å bo der, sier Breker.
Les også: Bygger bobil av Tesla S
Bor i laboratorium
Målet med prosjektet, som er finansiert av Norges Forskningsråd og The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB), er å finne ut hva som skjer når folk tar i bruk et nullutslippshus.
Huset Berker skal bo i er egentlig et laboratorium.
Når han og familien flytter ut, håper prosjektgruppen andre familier skal teste ut hverdagslivet i nullhuset.
– Vi søker mennesker som er nysgjerrige på å bo i et nullutslippshus, og vi ønsker med dette å invitere interesserte i Trondheimsområdet til å bo i huset i en periode på cirka 25 dager, sier seniorforsker Ruth Woods ved Sintef Byggforsk.
Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt
Søker ulike grupper
Det er ikke bestemt hvilke familier som skal få muligheten til å bo i huset. Woods oppfordrer alle type mennesker, enten det er snakk om familier eller kollektiver, å søke.
– Vi ønsker å se på samspillet mellom beboerne og teknologien i lavenergibygget, sier hun.
Og understreker at målet er å få så ulike menneskegrupper som mulig til å teste ut bygget.
– Yngre personer mellom 18 og 30 år, barnefamilier og par over 60 år er spesielt aktuelle, sier hun.
Selv om folk flytter inn og bor i huset, skal forskerne styre de tekniske anleggene. De skal blant annet studere hvordan forandring av innetemperaturen påvirker beboerne.
Les også: 20 cm glass er alt som skiller svømmerne fra fritt fall
Varierer med årstidene
Huset skal i løpet av sin levetid produsere like mye energi som det forbruker.
– Det betyr i prinsippet at huset må produsere mer energi enn det de som bor i det forbruker, for å veie opp for energien som er lagt inn i produksjon og transport av byggematerialer, sier Breker.
For å få til dette er skråtaket til huset dekket med solceller, i tillegg har huset solfangere til varmtvann og varmepumpe.
Breker forteller at huset kommer til å måtte produsere mere strøm enn det bruker om sommeren, og at det vil ha behov for strømtilførsel om vinteren.