KARRIERE

Her lærer studentene at boring er så mye mer enn teknikk

– På med vernebriller og øreplugger, ropes det ut idet boreriggen startes opp i en av verkstedshallene til Universitetet i Stavanger (UiS).

Demonstrasjon: Studenter, veiledere, dommere og nysgjerrige tilskuere følger med på boringen og sensordataene som vises på skjermene.
Demonstrasjon: Studenter, veiledere, dommere og nysgjerrige tilskuere følger med på boringen og sensordataene som vises på skjermene. Kjetil S. Grønnestad
Kjetil S. Grønnestad
7. juli 2018 - 16:46

De ni studentene som står bak, deltar i Drillbotics, en internasjonal konkurranse for universitetsstudenter. Oppgaven er å designe og bygge en liten borerigg som bruker sensorer og kontrollalgoritmer for å automatisere boringen gjennom en steinprøve levert av arrangøren DSATS (Drilling Systems Automation Technical Section), som hører til SPE (The Society of Petroleum Engineers).

– Poenget er å lære studentene om automatisert boring. Vi fra industrien bidrar med våre praktiske kunnskaper innen feltet, sier Hege Kvernland, teknologidirektør i National Oilwell Varco (NOV), som er en av dommerne i konkurransen.

Jobber på tvers av fag

Etter å ha brukt formiddagen til en lengre teoretisk presentasjon av prosjektet, der studentene fikk mange detaljerte spørsmål fra dommerne, er det klart for action.

– Vi laget boreriggen slik at den borer autonomt uten at vi forteller den hva den skal gjøre. Boret styres av datamaskinen, forteller Simen Jøsang Nilsen, som leder studentprosjektet.

De bruker samme borerigg som ble bygd til fjorårets konkurranse. I år har de konsentrert seg om å modifisere og forbedre denne.

Boret durer og går i rundt en halv time, kun avbrutt når en del må byttes ut. Fornøyde smil brer seg blant studenter, veiledere og dommere når boret slås av og steinen tas ut. Studentene har lyktes i å trenge gjennom steinen, som har ujevne lag med sandstein, sement og kalkstein for å simulere en ekte boresituasjon.

Men det er ikke borehullene som er viktigst. Det er arbeidet som ligger bak. Ikke minst samarbeidet. Studentene har jobbet på tvers av fagdisipliner som petroleumsteknologi, informatikk og kybernetikk.

– Studentene lærer mye ved å jobbe i multidisiplinære prosjekt. De ser at boring ikke bare er teknikk, men at det er mer komplekst og også inkluderer prosjektledelse. Det er en god erfaring i forhold til videre karriere, sier de to veilederne Robert Ewald, seniorforsker ved IRIS (International Research Institute of Stavanger) og Dan Sui, professor ved UiS.

Det er industrien enig i.

– Det er en forutsetning at universitetene har multidisiplinære team for å delta. Det er slik erfaring industrien trenger. I denne konkurransen lærer de å jobbe multidisiplinært, sier Fred Florence, tidligere ansatt i NOV, men nå med eget konsulentfirma i Austin, Texas og den eneste av de omreisende dommerne som skal overvære alle ni presentasjoner.

Automasjon for sikrere arbeidsplass

Gode automatiserte boresystemer krever at korrekte lokale sensordata strømmer problemfritt til datamaskinen som styrer boreprosessen.

– Slik strømming av data er et absolutt krav for at autonome styringssystemer kan opereres fra land, sier Nilsen.

Når boringen automatiseres, kan boreoperatøren fjernes fra spakene, og heller overvåke og se til at boringen går sikkert og riktig for seg.

– Det er ikke et poeng å fjerne boreoperatøren. Poenget er å få en tryggere arbeidsplass, enten operatøren sitter et annet sted på boreriggen, eller i et kontor på land, understreker Florence.

Drillbotics ble startet for fire år siden nettopp for å promotere automatisert boring som skal øke både sikkerhet og effektivitet.

Gode kontakter

Arbeidet med konkurransen skaffet studentene gode kontakter i næringslivet. De har bevist at de kan jobbe på tvers av fag, og at de kan styre et komplekst prosjekt. Det har lønnet seg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Alle vi som har vært med på Drillbotics har fått jobb før vi var ferdige med studiene, sier Nilsen som i år fullfører sin mastergrad i petroleumsteknologi.

I fjor kom laget fra UiS på tredje plass. Vinneren av årets konkurranse skal presentere sitt prosjekt under neste SPE/IADS Drilling Conference i Haag 5.-7. mars 2019.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.