– Stortingskandidatene mangler et helhetlig syn på hvilken rolle informasjonsteknologi spiller i samfunnsutviklingen. Her må det voksenopplæring til.
Slik konkluderer generalsekretær Per Morten Hoff valgdebatten om IT-politikk, der sju partier sist uke fikk anledning til å selge inn sine virkemidler og tiltak på området.
Kunnskap
På løpende bånd serverte de godbiter som landsdekkende bredbånd, etterutdanning av lærere, mer penger til forskning og satsing på kunnskapssamfunnet.
Det som mangler er evnen til å se disse elementene i sammenheng, ifølge IT-bransjens interesseorganisasjon.
– Et klassisk eksempel er jo helseminister Bjarne Håkon Hansens initiativ til å sette sammen et sett med spesialister i en såkalt tenketank. Ikke en eneste IT-kyndig person ble forespurt om å delta.
– Vi ønsker at politikerne skal få øynene opp for at IT faktisk er nerven og drivkraften i samfunnsutviklingen, påpeker Hoff.
Helhet
– Hva er en helhetlig IT-politikk?
– Det innebærer at partiene har tenkt ut hvordan informasjonsteknologi skal brukes innen utdanning og forskning for å skaffe innbyggerne kompetanse på fagfeltet, hvordan det offentlige skal bruke IT-løsninger for å skape etterspørsel eter IT-tjenester og -løsninger, og hvordan bredbåndsutbygging kan føre til økt bruk av nettbaserte tjenester. Det handler også om hvordan skatteregimet utformes for å gjøre det enklere å drive kunnskapsbedrifter i landet i sterk konkurranse med utenlandske virksomheter.
Helt blank
Teknisk Ukeblad har gått gjennom programmene til de åtte største partiene, og her er det smått med slike resonnementer.
KrF er helt blank. Det samme gjelder partiet Rødt.
Frp, SV og Sp vil ha en sentralt styrt bygging av fibernett i hele landet og antyder hvilke effekter det vil ha for næringslivet.
De fleste flagger høyt at Norge må satse på forskning og utdanning for å utvikle kunnskapssamfunnet.
Bygger plattform
– Partiene ønsker å få til en hel del, men de mangler en koordinert satsing. Vi er i en fase med voksenopplæring, der de folkevalgte må lære dette området. Og her har vi i bransjen en del av ansvaret, mener Hoff.
Nå er IKT Norge i gang med å lage en IT-politisk redegjørelse.
– Vi skal legge den frem for en ny regjering etter valget. På den måten ønsker vi å hjelpe til med å danne et plattform for den IT-politikken som skal føres, sier Per Morten Hoff.