Denne uken skrev Teknisk Ukeblad at det gigantiske skiferoljeområdet Eagle Ford i Texas er en av de viktigste årsakene til at oljeprisen har falt kraftig siden sommeren.
Eagle Ford er nemlig ett av 15 skiferoljefelt som har tatt resten av verden fullstendig på senga med svært aggressiv produksjonsvekst siden 2011.
Veksten har ført til overkapasitet i markedet og tilhørende prisfall.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad skiferoljerevolusjonen i USA er den største overraskelsen i oljehistorien.
Les også: Dette er oljearbeidernes favorittplattformer
Produserer tre ganger mer enn Norge
Det har Kjus sannsynligvis rett i: USA produserer nå tre ganger mer skiferolje per dag enn Norges totale oljeproduksjon.
I oktober produserte Norge 1,5 millioner fat olje hver dag, mens skiferoljeproduksjonen var rett i underkant av 4,5 millioner fat.
Kun olje
Det viser tall fra Energy Information Administration (EIA). Byrået er en del av det amerikanske energidepartementet, og tilbyr offisielle rapporter om produksjon av olje, gass og kull, men også om fornybar energi, elektrisitet og kjernekraft.
EIA har gitt oss produksjonstallene fra alle skiferoljefeltene som er i vekst i USA, som vi har laget en oversikt av (se toppen av artikkelen.
I oversikten har vi konsentrert oss om olje, ikke om gass. Dette har vi sammenlignet med den gjennomsnittlige daglige produksjonen av olje i Norge siden 2005.
Vi gjør oppmerksom på at illustrasjonen kun viser produksjon av skiferolje, ikke resten av USAs oljeproduksjon, nettopp for å illustrere hvor stor revolusjon skiferolje faktisk representerer.
Les også: Disse oljefeltene er størst i verden
Produksjonen skal vokse
Men det stopper ikke der. Produksjonen i USA viser nemlig ingen tegn til å bremse, noe flere analyse- og energiselskaper ivirig påpeker.
Det lover dårlig for Norge, der oljeselskapene og serviceindustrien kutter i alle kriker og kroker.
Analysebyrået Citigroup forventer for eksempel at oljeproduksjonen i USA kommer til å øke med én million fat hver dag i 2015, opp fra ni millioner fat i dag.
En av de viktigste grunnene til dette er at den såkalte break-even prisen på skiferoljeprosjekter, altså oljeprisen selskapene trenger for å gå i pluss, stadig går nedover.
Gigantisk felt
På Eagle Ford er for eksempel den gjennomsnittlige break even-prisen 50 dollar.
Analysebyrået Wood Mackenzie tror Eagle Ford alene skal produsere 2,8 millioner fat oljeekvivalenter hver dag i 2015. For å sammenligne: I 2008 var det nesten ikke produksjon av hverken olje eller gass fra feltet.
Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen
Ny teknologi driver ned prisen
Den store økningen skyldes at man for noen år tilbake ikke hadde særlig tro på at skiferoljeproduksjon ville være lønnsomt på grunn av dyre og ineffektive produksjonsmetoder.
Men flere teknologisprang de siste årene har ført til at oljeselskapene nå har redusert kostnadene dramatisk.
For eksempel peker analysebyrået Oppenheimer på at flere selskaper nå klarer å bore en brønn på to uker i stedet for tre måneder, noe som betyr at man bruker brøkdelen av det man tidligere brukte på riggleie.
I tillegg klarer man å bore flere brønner med samme rigg, noe som ikke var vanlig for fem-seks år siden.
Resultatet er at oljeselskapene investerer massive summer i skiferoljeprosjekter.
Analysebyrået Wood Mackenzie beregner at selskapene skal bruke svimlende 993,25 milliarder kroner på følgende felt i 2015:
- Eagle Ford: 30,8 milliarder dollar (220 milliarder kroner)
- Bakken: 16,7 milliarder dollar (119 milliarder kroner)
- Wolfcamp/Cline: 16,3 milliarder dollar (116 milliarder kroner)
- Marcellus: 11,7 milliarder dollar (83 milliarder kroner)
- Scoop Woodford: 6,1 milliarder dollar (43 milliarder kroner)
- Niobrara: 6,1 milliarder dollar (43 milliarder kroner)
- Utica: 5,4 milliarder dollar (38,6 milliarder kroner)
- Bone Spring: 5,3 milliarder dollar (37,9 milliarder kroner)
- Haynesville: 2,2 milliarder dollar (15,75 milliarder kroner)
- Andre landbaserte prosjekter: 38,7 milliarder dollar (277 milliarder kroner).
Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger
Dette er verdens 11 største oljeselskaper
Dette er verdens fem største oljefelt til havs