Colombias nest største by, Medellín, er svært utsatt for flom og jordskred, og har hatt flere dødelige skred bare i løpet av de siste årene.
Byen har, med liten eller ingen planlegging, strukket seg opp langs fjellsidene i området som ligger i Andesfjellene omtrent 1.500 meter over havet. Og mange av disse områdene i og rundt byen er i høy risikosone for jordskred.
Den statlige organisasjonen for byutvikling, Empresa Desarrollo Urbano de Medellín (EDU) har begynt å bruke bim (bygningsinformasjonsmodeller i 3D) for å bedre sikkerheten i disse områdene.
Stor- og småskala kart
Byplanleggerne har brukt et småskala byplanleggingsverktøy kalt MIB, basert på det amerikanske selskapet Autodesks 3D-programmer for bygg og arkitektur. Småskalakartlegging er knyttet opp til storskalakart over byen som helhet, og målet er å trygge innbyggernes systemer for transport, sanitet, parker, og andre tjenester i tillegg til selve boligene, ifølge en pressemelding fra Autodesk.
Manglet midler, endte opp med å kommunisere bedre
Valg av bim ble tvunget fram av mangel på ressurser til å gjennomføre en manuell undersøkelse av hele byen, men fyller også EDU-teamets ønske om å kommunisere tydelig med innbyggerne.
Nicolás Rivillas Hincapié, assisterende direktør for design og innovasjon i EDU, sier i pressemeldingen at BIM ble valgt for å bevisst kommunisere prosjektet tydelig til de berørte bydelene.
– Vi ønsker å gjøre bydelene sikrere for folk, og samtidig ta deres innspill og ønsker med i prosessen. Vi så BIM-teknologi som den beste måten å enkelt lage visuelt tydelig kommunikasjon av et komplekst prosjekt, sier Hincapié.
Han mener bruk av 3D-visualisering i offentlig planlegging i en hvilken som helst skala kan spille en viktig rolle i kommunikasjon med mennesker.
– Det gir et klart grunnlag for å dele ideer og samle tilbakemeldinger. Beslutningene blir mer samarbeidende, sier han ifølge pressemeldingen.
Internasjonal oppmerksomhet
Tidligere i høst vant de priskategorien Infrastructure – Small Project (mindre enn 100 millioner dollar) under en internasjonal bim-konkurranse i Las Vegas.
Konkuransen, AEC (Architechture, Engineering, Construction) Excellence Awards, arrangeres hvert år av den amerikanske IT-giganten Autodesk. Selskapet har rundt 6800 ansatte og har levert en rekke IT-tjenester til det internasjonale markedet. Vinnerne avsløres på den årlige digitaliseringskonferanse for byggenæringen, som samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager i Las Vegas i oktober.
Under årets konferanse vant også Cowi og Nordic office of architecture en priskategori for arbeidet med Stavanger Universitetssykehus (SUS2023).
En av forutsetningene for å delta i konkurransen er at en av Autodesks tjenester er involvert i prosjektet.
Visualiserte sikringstiltak
Den Colombianske organisasjonens 3D-kart over byen er satt sammen av GIS-data (geografiske informasjonssystemer) og ortografiske bilder behandlet i Autodesks InfraWorks, et program for design av infrastruktur.
3D-modellen inkluderer både eksisterende forhold og foreslåtte tiltak.
Til å skape modeller av hellinger og mulige forbedringer av transportsystemet har teamet brukt programmet Civil 3D, og for å inkorporere nye boligkomplekser har de brukt Revit. De tok også i bruk den skybaserte tjenesten Rendering for å lage realistiske bilder av den foreslåtte bygningen og andre endringer i høyoppløselige bilder.
3D-programvaren har ifølge pressemeldingen hjulpet teamet med utfordringer knyttet til både kostnadsrisiko, energibesparelser og solforhold.
Demokrati i bim
EDU-teamet presenterte for lokalpolitikere og befolkningen en 3D-modell over hele byen, med et detaljert prosjektplaneringsområde på mer enn 40.000 kvadratmeter. Innbyggerne kunne laste ned kartene ved hjelp av QR-koder, og gi tilbakemeldinger til byplanleggerne.
Den statlige organisasjonen vil nå begynne å arbeidet med å bygge nye og sikrere boligkomplekser i de mest utsatte områdene basert på undersøkelsene. Den anslår ifølge pressemeldingen at planleggingsprosessen har tatt 45 prosent kortere tid takket være bim-teknologien, og at byggingen vil være 28 prosent mer effektiv.
Se video av prosjektet under: