Omtrent én gang i året får Norsk oljevernforening for operatørselskap (Nofo) lov til å slippe olje rett ut i sjøen, for deretter å plukke den opp igjen med tilgjengelig teknologi.
Olje på vann
Dette gjøres for å kunne vedlikeholde og videreutvikle oljevernberedskapen på norsk sokkel. Den såkalte "olje på vann"-verifikasjonen pågår fra 8-11. juni.
– Det er til stor nytte for oss at vi får gjort denne verifiseringen under så reelle forhold som mulig, sier administererende direktør Leif Kvamme i Nofo.
Han tok med seg olje- og energiminister Tord Lien og nyansatt administererende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass ut til Frigg-feltet i Nordsjøen for å ta testingen i nærmere øyensyn fra et privatfly.
Les også: Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover
– Det er imponerende å se det store apparatet myndighetene og operatørene er i stand til å sette i sving om en hendelse av denne typen skulle inntreffe. Det ligger mange års arbeid bak videreutviklingen av det som allerede er verdensledende teknologi som vi bruker, sier Tord Lien til Teknisk Ukeblad.
Han fikk selv se hvordan en rekke skip ble satt inn i arbeidet med å få opp oljen, som ga tydelige spor på havoverflaten.
Blant fartøyene var kystvaktsskipet Harstad, Kystverkets NSO Crusader, MS Stril Mariner, MS Stril Luna og MS Island Challenger.
En egen ballong med kamera ble brukt til å observere 500 meter over skipene, og det ble også testet en drone underveis. To satelitter har dessuten oppdrag under denne øvelsen.
Samtidig er det satt inn fire fly for å observere: Et norsk Beechcraft 350 ER, et fransk Da-20 Jet Falcon, et finsk Do 228-212 Dornier og amerikanske US Gulfstream III fra NASA.
Les også: Midt i oljekrisen sa de opp trygge jobber i FMC for å starte for seg selv
– Avhengig av god beredskap
– Det er viktig å se hvordan dette skjer. Oljevirksomheten er helt avhengig av svært god beredskap, og den må stadig gjøres bedre, sier Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen etter å sett øvelsen på nært hold.
NASA har utviklet sin egen sensorpakke som skal detektere utslipp fra stor høyde, som de nå tester under verifikasjonen i Nordsjøen. Noen av forsøkene er skreddersydd for NASA-testingen.
– Vi er svært stolte over å ha Nasa med på årets øvelse. De får testet sine systemer på en svært god måte, samtidig som vi senere kan få nytte av erfaringene de høster, sier Leif Kvamme i Nofo.
Alle operasjonene blir fulgt av en omfattende, døgnkontinuerlig beredskap.
Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris