Med André Borschberg bak spakene og den andre flygeren Bertrand Piccard jublende på rullebanen, tok Solar Impulse 2 av fra Al Bateen lufthavn i Abu Dhabi mandag klokka 07.12 lokal tid (04.12 norsk tid).
Dermed er den første flygningen Jorda rundt med kun solkraft igang.
Denne første etappen til Muskat i Oman er den korteste på hele turen. De 400 kilometrene er beregnet å ta cirka tolv timer.
Les også: Bestefaren var først med ballong i stratosfæren. Nå skal Bertrand fly jorda rundt med solkraft
Imponerende nettløsning
På nettsidene til Solar Impulse er det nå opprettet en ny publikumsvennlig sanntidsdeling av flere av de telemetriske dataene som sendes fra Solar Impulse 2 til kontrollsenteret i Monaco.
Her vises det fram blant annet kartdata, tilstanden til batteri og solceller, levende bilder fra cockpit og kontrollsenter, styrekontrolldata, hastighet, retning, høyde og overføring av radiokommunikasjonen.
Her har vi for eksempel i morgentimene rundt 07.30 norsk tid lyttet til hvordan oksygenbeholderne testes og at det kan høres ut som at det er noen tekniske problemer med overførselen fra én av dem.
Les også: Det nye Airbus-helikopteret er stappfullt av nyvinninger
152 kWh batterier
Solar Impulse 2 har 269,5 kvadratmeter med solceller, og er i stand til å samle 340 kWh solenergi hver dag.
Energien lagres på fire litiumpolymerbatterier med en samlet kapasitet på 152 kWh som forsyner hver sin 13 kW elmotor og propell.
Slik er solkraftflyet i stand til å fly både dag og natt.
Fem måneder
Som Teknisk Ukeblad skrev i helga, skal Solar Impulse 2 fly 35.000 kilometer som fordeles på 12 etapper og 25 døgn.
I Oman overtar Piccard cockpit og skal fly til Ahmedabad nordvest i India. Deretter går ruta til Varanasi, Mandalay, Chongqing og Nanjing nærmere den kinesiske østkysten.
Deretter starter havkryssingen til Hawaii, deretter USA og via Sør-Europa eller Nord-Afrika tilbake til Abu Dhabi om cirka fem måneder fra nå.