OLJE OG GASS

Her zoomer de seg ovenfra og ned i Peon-feltet

TUTV: Norsk selskap samler seismikk og sokkeldata i én modell.

24. feb. 2014 - 08:23

Det kan sammenlignes med et BIM-kart i byggenæringen.

I én enkel 3D-modell zoomer du deg inn på elektriske anlegg, rørsystemer, heissjakter og byggmasse. Man får hele overblikket uten å forville seg inn i et hav av todimensjonale kart.

Da 3D-selskapet Geocap ble kjøpt opp av Geodata i sommer tok de fatt på et lignende prosjekt for offshore-næringen til bruk i kartprogrammet ArcGIS. I «Geocap Seismic Explorer» viser de havressurser på og under havbunnen i ett og samme bilde.

Man kan for eksempel zoome seg inn på et reservoir fra et overblikkskart, og se det i sammenheng med seismikk under havbunnen.

Tilgjengelig i nettleseren

Hele systemet kan gjøres tilgjengelig gjennom en vanlig nettleser uten programtillegg.

På den måten kan deltakere se på det samme kartet og markere og kommentere ulike deler av, for eksempel, en seismisk kube.

Seismiske kuber benyttes for å visualisere de ulike lagene under havbunnen.

Disse kartlegges vanligvis ved å sende trykkbølger ned i havbunnen, og måler lydbølgene som kommer i retur.

Les også: Helt ny seismikkmetode skal finne olje ingen andre finner

Nysgjerrig på norsk sokkel? Se oljedirektoratets eksterne faktakart.

Sokkelen i 3D

Tolkninger av seismisk data ses på som en egen kunst, og det er ofte store variasjoner mellom tolkningene fra en geofysiker til en annen.

Geodata håper 3D-modelleringen og kommentarfunksjonen i den nye programvaren vil føre til mer effektiv kommunikasjon mellom ulike aktører i planleggingsfasen.

– Vi kan ta ultralydundersøkelser som eksempel. Tidligere måtte man tolke et sykdomsbilde ut fra en rekke todimensjonale kart, som til sammen ga et bilde av helheten. I dag kartlegges hele kroppen tredimensjonalt, og vi får en bedre forståelse over sammenhengen, forklarer Morten Tønnesen, administrerende direktør i geocap.

Kabler, rørledninger, undervannsinstallasjoner, brønner er eksempler på fysiske gjenstander som er med i kartet. I tillegg kommer kulturelle data som lisens- og landegrenser.

– Hvem som helst kan få hele overblikket fra iPaden sin i stua, forklarer administrerende direktør i Geodata, Geir Hansen.

Han ser også for seg at programvaren kan bli nyttig for andre enn petroleumsbransjen.

Med kartet kan man for eksempel få oversikt over hardheten i lagene like under havbunnen. Dette kan gjøre at man unngår blemmer under festing av offshore vinturbiner.

Les også: Hun er ny letedirektør i Statoil

Dyre data

Til tross for at kart over store deler av havbunnen er offentliggjort, ligger en hel del fremdeles eksklusivt i hendene til oljeselskaper og myndigheter.

Seismiske undersøkelser er kostbare, og mye blir ikke offentliggjort før flere år etter undersøkelsene.

Det er derfor tvilsomt at programmet, med all seismisk data inkludert, blir allemannseie.

Les også: Luftkanoner gir bedre seismikk

– Markedsmessig innertier

Selskapet påpeker også at geofysikere mest sannsynlig vil støtte seg på egne kart - eksempelvis fra Petrel - til den mest detaljerte tolkningen.

NTNU er på sin side positive til ideen om seismikk og sokkeldata i en samlet modell.

De tar forbehold om at programvaren enda ikke er tilgjengelig på markedet, og at følgende kommentar baserer seg på demonstrasjonsvideoer fra selskapet selv.

– Førsteinntrykket ser bra ut. Dette er midt i smørøyet for det vi driver med, og en markedsmessig innertier for tolkningsindustrien. Men de får tøff konkurranse, påpeker Ståle Johansen, professor ved institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk.

Han sikter til Haliburton og Schlumberger, som utvikler konkurrerende programvare både over og under havbunnen.

Etter det TU kjenner til er det norske selskapet likevel alene om å samle all data i samme modell.

– Følger med på utviklingenOpp til flere seismiske kuber vises i sammenheng med reservoirgrenser fra overflaten.
– Følger med på utviklingenOpp til flere seismiske kuber vises i sammenheng med reservoirgrenser fra overflaten.

– Følger med på utviklingen

Oljedirektoratet benytter seg allerede av produkter fra Geodata og Geocap, men ønsker på generelt grunnlag ikke å vurdere nytten av kommersielle produkter.

– Oljedirektoratet følger med på utviklingen og anskaffer de verktøy og systemer vi har behov for. Det skjer gjennom offentlige anbudsrunder, forklarer pressetalsmann Bjørn Rasen.

– Vi bruker ESRI-produkt fra Geodata for å håndtere administrative geografiske data tilsvarende det man finner på direktoratet sitt eksterne faktakart. Geocap har i hovudsak blitt brukt for arbeid med kontinentalsokkel og yttergrenser. I forhold til G&G-modellering har Oljedirektoratet til nå brukt tolkningsverktøy som, for eksempel, Petrel, forklarer sjefsingeniør Astrid Espe.

Les også:

Går for subsealøsning på Ormen Lange  

Lundin finner olje der andre gir opp

– Oljeindustrien bør se mot flybransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.