Etter en dødelig flom i Rio De Janeiro i 2010 bestemte ordfører Eduardo Paese å styrke beredskapen i byen ved å koordinere innsatsen til alle byens etater på ett sted.
Det IBM-utviklede beredskapssenteret kom på plass i løpet av seks måneder. Her blir store mengder data, som trafikkdata, sosiale medier og værdata analysert, slik at man skal kunne oppdage katastrofer før de oppstår.
Det kan trengs. Det er ventet en halv million besøkende under sommerens VM, og en sterk misnøye mot VM-maskineriet i befolkningen gjør at myndighetene frykter sterke protester.
Kronikk: Dette ødelegger IT-prosjektene
Analyserer sosiale medier
Porgramvare-plattformen IBM har utviklet kalles Intelligent Operations Center og gir ledelsen i en by tilgang på et grensesnitt for krisehåndtering, offentlig sikkerhet, sosialtjenester, transport og vann, blant annet.
Systemet er lagd for å håndtere de enorme mengdene data som til en hver tid genereres i en by, inkludert menneskers følelsemessige reaksjon på hendelser i byen på sosiale medier.
I beredskapssenteret i Rio De Janeiro sitter folk fra 30 offentlige etater, samt service- og transportselskaper side om side, i et rom inspirert av NASAs kontrollsentere. På store skjermer får de feed fra 400 overvåkningskameraer, kartinformasjon, værsimuleringer, nyhetsoppdateringer og informasjon fra sosiale medier.
Et viktig poeng med plattformen er at den skal kunne implenteres raskt og billig i byer, også de med begrensede IT-ressurser.
Les også: Nå skal alt NRK-innhold gjøres digitalt og søkbart
Protester
Under fotball-VM er det vinter i Rio De Janeiro. Da blir det menneskemasser, og ikke vannmasser som skal håndteres.
Korrupsjon og dårlige offentlige tjenester gjør misnøyen med et sportsarrangement til 90 milliarder kroner er stor. Landet har nylig vært rammet av streiker og trafikkkaos, og kraftige protester hvor politet har brukt tåregass. Myndighetene er smertelig klar over at det også kan skje under VM.
Om det nye lavkost-senteret gjør at byen kan avvikle VM på en trygg måte, gjenstår å se.
Les også: Noen it-sjefer vet ikke hva big data er
Bør tenke helhetlig
Harry van Dorenmalen er styreleder i IBM i Europa, og var nylig i Norge for å fortelle IT-næringen om hvordan IBM jobber med myndighetene i byer rundt om i verden.
Hans budskap var at myndighetene i Norge bør bli flinkere på å tenke helhetlig når man skal bruke IT til å løse samfunnets oppgaver, og at vi er for opptatt av at løsningene skal utvikles her hjemme.
– Trikset når man skal bygge et moderne operasjonssenter er å integrere alle byens oppgaver, enten det er sikkerhet, helse eller annet. De fleste byer satser kun på ett område av gangen, sier van Dorenmalen til Teknisk Ukeblad.
Van Dorenmalen mener at overvåkningen som foregår i beredskapssenteret ikke er en trussel mot personvernet hos innbyggerne i Rio.
– I teknologirevolusjonen er det mange fordeler, men også bieffekter. Vi må snakke om utfordringene rundt personvern og nettsikkerhet. Men mange bruker dette som grunn til å ikke benytte teknologien til å bevege seg videre. Vi går aldri på akkord med private data.
Les også:
Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor