KRAFT

Hevder å stå bak varmepumperevolusjon

Stein Jarle Olsen
18. sep. 2008 - 09:51
Vis mer

Mitsubishi har nylig lansert en varmepumpemodell ved navn FD-Heat Kirigamine 6.3.

Leverandøren skryter av å kunne levere like mye varme ved minus femten som ved pluss sju grader. Den opplysningen stiller en uavhengig konsulent seg noe tvilende til.

- Revolusjon

Men Mitshubishi lar seg ikke affisere.

- Vi anser jo dette som en liten revolusjon. Det største problemet med tidligere varmepumper har gjerne vært at kunden ikke har fått nok varme på de dagene han trenger det mest, altså de dagene hvor det er kaldest ute, sier markedssjef Einar Smidesang i Mitsubishi-importør MIBA.

Les også:

Unngå varmepumpefella

Leverer

Kirigamine 6.3 skal kunne levere 3,2 kW varme helt ned til minus 15 grader, og produsenten garanterer at pumpa leverer varme helt ned til minus 25.

COP-verdien ved pluss sju er oppgitt til 5,33, og den maksimale varmekapasiteten er 6,3 kW. Pumpa skal ha et støynivå innendørs på lave 20 desibel, blant annet fordi vifta er blitt større og dermed ikke trenger å rotere så fort.

Mitsubishi er de eneste med såkalt I-See-sensor, som oppdager hvilke deler av rommet som har lavest temperatur, og flytter varmen deretter.

Og interessen, den skal være stor, til tross for at pumpa har en veiledende pris på 21.900 kroner, inkludert montering.



- Ja, vi fikk inn pumpa for en drøy uke siden, og det har vært stor etterspørsel siden, sier Smidesang.

Han kan imidlertid ikke si noe om hvordan effektfaktoren er når temperaturen ute er lav, altså hvor mye strøm pumpa bruker for å levere de 3,2 kW.

Les også: Henter mer varme fra kulde

Skeptisk

Varmepumpeekspert Helge Lunde i konsulentfirmaet Thermoconsult har problemer med å skjønne hvordan Mitsubishi-pumpa klarer å levere så mye varme ved minus femten.



– Nei, jeg skjønner ikke helt hvordan de kan opprettholde varmekapasiteten så langt ned. Det finnes jo også pumper med innebygde varmestaver som slår inn når den leverte effekten utenfra går ned, men da synker jo også COP-verdien proporsjonalt, sier han.

Les også:

Varmt

Minstekapasiteten til Kirigamine 6.3 er 1,5 kW. Det betyr at pumpa aldri kan levere mindre enn 1,5 kW, noe som i noen tilfeller kan bli for varmt.



– Det kommer jo an på hvor stort rom du har. Hvis du har litt areal å fordele det ut over, er ikke 1,5 kW så altfor mye. Det går jo an å skru den av. Mange slår jo heller ikke på varmepumpa på før om ettermiddagen, og da kan 1000-1500 watt være godt å ha, sier Lunde.

Les også:

Tall-tull

Han mener det er dumt å kun se på COP-verdiene.



– Tallene som produsentene oppgir, kan det nok være mulig å måle seg opp til, men da kun under spesielle forhold. De aller fleste kan vel forvente en COP på årsbasis som vil ligge mellom 2 og 2,5 eller 2,8. En gjennomsnittshusholdning vil likevel spare mellom 4000 og 9000 kWh i året, men tallene er veldig avhengig av hvordan varmepumpa er montert og hvilke forhold den jobber under, sier Lunde.

Les også:

Større

Mitsubishi har også lansert en litt større modell, kalt Kirigamine 6,6.

Den har en kapasitet på 1,3 – 6,6 kW. COP-verdien er oppgitt til 4,77, og veiledende pris er 23.900, inkludert montering.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.