Når to av USAs nye «Littoral combat ship» (LCS) seiler til vestre deler av Stillehavet i 2016, vil ett av dem være utrustet med Naval Strike Missile (NSM) fra Kongsberg.
Det skriver Defense News, som siterer både åpne og anonyme amerikanske militærkilder.
Har ikke langtrekkende missiler
Ifølge tidsskriftet har LCS vært uten overflate-til-overflate-missiler (SSM) etter at Non-Line-of-Sight (NLOS)-programmet ble kansellert i 2010.
Det er i ferd med å utvikles en skipsbasert versjon av Hellfire-missilet, men dette er ikke beregnet på større mål som for eksempel skip.
I september skal det ha gått ut et direktiv om å installere langtrekkende missiler på USS Freedom, som skal deployere i første kvartal 2016, og USS Coronado som følger etter noen måneder senere.
Et av skipene blir utrustet med sjømålmissilet Harpoon fra Boeing, som har vært i tjeneste i snart 40 år, og det andre skipet skal altså bestykkes med det norske sjømålmissilet NSM.
Saken ble uformelt drøftet da Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) arrangerte seminar om norsk raketteknologi tirsdag.
Men Kongsberggruppen selv vil ikke si noe om saken:
– Vi har lest artikkelen, men kan ikke kommentere spekulasjoner som dette, sier kommunikasjonssjef Kyrre Lohne til Teknisk Ukeblad.
Les også: Norsk missilteknologi bak verdens største satsing på fjernstyrte flytårn
Kniver om fregattkontrakt
LCS-fartøyene finnes i to varianter som bygges parallelt:
Freedom-klassen fra Lockheed Martin og Independence-klassen fra Austal USA.
I høst er det tredje fartøyet av hver av klassene i ferd med å tas i bruk.
Sent i 2014 vedtok US Navy at de 20 siste av i alt 52 bestilte skip skal oppgraderes med bedre sensorer og langtrekkende missiler og reklassifiseres som fregatter.
Tidligere i år inngikk Kongsberggruppen et partnerskap med Raytheon og de har i fellesskap meldt på NSM i konkurransen om å bestykke de oppgraderte skipene når de skal bygges om rundt fem år.
Dette er altså en litt annen sak enn etterinstallasjonen som nå skal gjøres på allerede operative LCS.
For øvrig skal direktivet ikke kreve at missilsystemet fullintegreres med skipenes kampsystem.
På dette punktet har Kongsberg allerede demonstrert NSMs kapasitet, ettersom sjømålsmissilet ble avfyrt fra USS Coronado på en test i september i fjor.
Les også: Se hærens kraftig oppgraderte panservogner
Testfyring fra LCS i fjor
Som Teknisk Ukeblad har skrevet tidligere, er ikke Kongsberg redd for å betegne NSM som verdens mest avanserte kryssermissil.
Selskapet har påpekt at NSM ble utviklet i en periode der ingen andre fokuserte på denne type missiler, slik at de kan ha så mye som 10-15 års forsprang på konkurrentene.
Sentrale egenskaper er liten radarsignatur og det selskapet kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft.
NSM har adaptiv fluktbane over havet. Laseren som sitter i det stabiliserte hodet peker ned på sjøen og estimerer bølgehøyde slik at missilet kan fly like over overflaten selv i stor sjø, uten å havne i vannet.
Dette kombineres med den bildedannende IR-søkeren som gjør at NSM gjenkjenner og styrer seg inn mot riktig mål.
Les også: Kongsberg lager vannskuter med nattoptikk og Stealth-teknologi
Polen og Malaysia
Missilsystemet er hovedbestykningen på de norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen.
Så langt er NSM eksportert til ett land, Polen, der det brukes til landbasert sjøforsvar. Det vil si at man bruker samme utskyterkasser som på marinefartøy, men at disse er montert på lastebiler tilsvarende luftvernsystemet Nasams.
Det ligger an til mer eksport: Malaysia har vedtatt å integrere NSM på sine seks nye fregatter som er under bygging.
Hittil er det inngått avtale om såkalt skipsfast utstyr som utskytingskasser og integrasjon med skipenes ildledningssystemer.
– Både Malaysia-kontrakten og den vellykkede testfyringen i USA i fjor var oppløftende. Så det skjer mye positivt rundt NSM for tida, sier Lohne.
Les også: Kremen av norsk forsvarsindustri og båtbygging har gått sammen. Dette er resultatet
Konkurrenter fra 70-tallet
Et spørsmål er om NSM-installasjon nå øker mulighetene for Kongsberg/Raytheon i fregattkonkurransen.
Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi), påpeker at US Navy så langt offisielt kun har sagt at de akter å utstyre skipene med «over-the-horizon-missiler» (OTH), ikke hvilken type.
– Derfor er et eventuelt valg av NSM per definisjon fortsatt spekulasjoner. Men på generelt grunnlag vil det selvsagt være en fordel å allerede være inne som leverandør. Kunden kjenner systemet og vet hva det står for og kan levere, sier han.
Svensgård har stor tro på eksportpotensialet for det norske sjømålsmissilet:
– Slik jeg oppfatter det, er NSM i en unik posisjon fordi det er det eneste missilet i sin generasjon som allerede er i operativ bruk. Alternativene, som Harpoon, RBS-15 og Exocet, har alle sitt utspring i 70-tallsteknologi, selv om de er blitt videreutviklet. NSM er et nytt missilkonsept som har demonstrert i Norge, Polen og på tester i USA at det leverer en kapasitet som går langt utenpå hva andre missiler av tilsvarende størrelse og vekt kan levere i dag. Dersom konkurransekriteriet kun er pris og ytelse, bør NSM ha veldig gode muligheter, sier FSi-direktøren.