NYHETSBREV

Historien om undervannsteknologi dokumenteres

Etter å ha blitt utfordret av veteraner fra olje- og gassindustrien, er Norsk Oljemuseum i gang med å dokumentere den norske undervannsteknologi-historien.

Norsk oljemuseum er på jakt etter bilder og dokumentasjon for å dokumentere historien og utvikllingen til norsk undervanssteknologi.
Norsk oljemuseum er på jakt etter bilder og dokumentasjon for å dokumentere historien og utvikllingen til norsk undervanssteknologi.
Trygg Seljevold Methi, Norsk OljemuseumTrygg Seljevold Methi, Norsk OljemuseumTrygg Seljevold Methi, Norsk Oljemuseum
7. mai 2015 - 14:28
Vis mer

I januar 2013 hadde en gruppe veteraner fra olje- og gassindustrien et første møte om å samle den norske undervannsteknologihistorien. Veteranene var enige om å involvere representanter fra ulike deler av subsea-miljøet, operatørselskaper, forskningsinstitusjoner og offentlige myndigheter. I tillegg ønsket man å forankre prosjektet i en uavhengig institusjon og Norsk Oljemuseum ble derfor kontaktet. Museet sa seg villig til å lede dokumentasjonsprosjektet med bistand fra veterangruppen og de aktører gruppen mener er relevante.

Du kan bidra

Norsk undervannsteknologi omfatter blant annet havbunnsbrønner, produksjonsinnretninger på havbunnen som kan installeres og driftes uten bruk av dykkere, flerfaseteknologi, fjernstyrte undervannsfarkoster og spesialfartøy. Den har i dag blitt verdensledende og en viktig eksportindustri med mange norske arbeidsplasser. Et viktig mål for prosjektet er økt forståelse av hva som har muliggjort denne utviklingen. Arbeidet med å samle inn relevant dokumentasjon startet i august i år, og for å få et fullstendig bilde av norsk undervannsteknologihistorie etterlyser museet dokumentasjon fra selskaper av ulik størrelse og ulike deler innen undervannsindustrien. I tillegg søkes informasjon fra offentlige myndigheter, forskningsinstitusjoner og privatpersoner.

Les også: Espen Automatiker – en hyllest til ungdommen

Personlige notater

Relevant dokumentasjon kan komme fra et bredt spekter av kilder. Offentlige rapporter gir innsikt i hvordan selskaper og institusjoner kommuniserte til omverdenen om teknologiutviklingen. Interne selskapsdokumenter kan gi innblikk i strategier og viktige hendelser. Personlige notater som dagbøker og møtenotater gir et unikt innblikk i hvordan enkeltpersoner og grupper arbeidet med undervannsteknologi til daglig.

Personer som sitter inne med gode historier om arbeidet med norsk undervannsteknologi oppfordres til å sende inn skriftlige bidrag på e-post til museet. Slike historier tilfører historieprosjektet en dybde en sjelden finner i åpne kilder.

Les også: Ønsker subsea standardisering velkommen

Ønsker filmer og foto

I tillegg etterlyser museet film, foto og gjenstander. Foto og film vil bli digitalisert, og – dersom tillatelse gis – gjort tilgjengelig for publikum gjennom nettportalen Digitalt Museum. Vel så viktig som gjenstandene i seg selv, er informasjon om produktutvikling, viktige milepæler og tekniske data. På den måten blir gjenstanden satt i sammenheng med den øvrige utviklingen på undervannsteknologiområdet.

Henvendelser rundt prosjektet kan rettes til Trygg Seljevold Methi, prosjektmedarbeider ved Norsk Oljemuseum på telefon 51 93 93 04/ 924 641 16 eller e-post: trygg.methi@norskolje.museum.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.