Programmet er et tilbud fra A/S Norske Shell og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) til små og mellomstore bedrifter i Trøndelagsfylkene, Møre og Romsdal og Rogaland.
Programmet dekker 50 prosent av lønnsutgiftene til en sivilingeniørstudent til et prosjekt bedriften selv definerer i opptil åtte uker. Bedriftene får da tilgang på høyt kvalifisert arbeidskraft innen ønsket fagfelt til å løse konkrete oppgaver i sommermånedene.
Gjensidig utbytte
Tanken bak er i første rekke holdningsskapende, rettet mot både bedrift og student. Studentene kan få opp øynene for hvilke utfordringer og muligheter som kan ligge i det å jobbe for en mindre bedrift.
Bedriftenes motivasjon kan være varierende. Noen bedrifter har kanskje allerede en arbeidsstokk med høy kompetanse, men har gjerne utviklingsoppgaver liggende som de ikke har kapasitet til å ta seg av.
I tillegg kan det være at de tenker på videre rekruttering framover. Andre bedrifter mangler nødvendig kompetanse innen et område, og kan på denne måten få hentet den inn til en konkret oppgave, og samtidig få en smakebit på høyere kompetanse.
41 bedrifter i fjor
Forrige sommer fikk 41 bedrifter gleden av å stifte nærmere bekjentskap med over 60 sivilingeniørstudenter fra Norges naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Høgskolen i Stavanger (HiS) og Høgskolen i Narvik (HiN). Omfanget blir det samme for 2001.
Studentene kommer fra hele landet. Mange har ikke noen tilknytning til stedene der bedriftene er lokalisert, og bor i så fall på hybel som bedriftene stiller til disposisjon.
Programmet har drevet rekruttering i studentmiljøene den siste måneden, og så langt tilsvarer søknadsmassen fjoråret. Da søkte nesten 500 sivilingeniørstudenter sommerjobb gjennom Step, de fleste fra NTNU.
Studentene som er ferdige med sitt tredje eller fjerde studieår er mest ettertraktet blant bedriftene. Fagområdene fysikk, informatikk og matematikk (FIM), maskinteknikk, elektronikk og telekommunikasjon, samt industriell økonomi og teknologiledelse, er de mest populære.
Ofte varig kontakt
Dette er et tilbud som både bedrifter og studenter setter stor pris på. Studentene får en faglig relevant og utfordrende sommerjobb, som for mange er et første møte med den arbeidssituasjonen som venter dem etter endt utdanning. Bedriftene får utført et prosjekt som kanskje har ligget på hylla i lengre tid, til en rimelig penge.
Videre fører prosjektene ikke sjelden til fortsatt kontakt mellom bedrift og student i ettertid, i form av diplomoppgave, ansettelse eller lignende. Sist, men ikke minst, arrangeres det hvert år et finalearrangement, hvor de beste studentene premieres, noe bedriftene bak både setter pris på og gjerne bruker i profileringsøyemed.
Fristen for påmelding til Step 2001 gikk ut 15. februar, men det vil være mulig å melde inn prosjekter også etter denne dato. Bedrifter har frist fram til 2. mars. Erfaringsmessig forsvinner dog de mest ettertraktede studentene tidlig.