DATATELE

Hjelpemidlene ingeniøren bare må ha

Trond Heggelund, Odd Richard ValmotTrond Heggelund, Odd Richard ValmotTrond Heggelund, Odd Richard Valmot
2. sep. 2006 - 08:00

Mens de mest frelste tilbringer dagene i Tyskland og dingsemessen IFA (Internationale Funkausstellung), får vi andre nøye oss med å lese om dingser. Her er et lite utvalg for den kresne - og kanskje noen mindre kresne.

PC

I skrivende stund er det liten tvil om hva som er toppen av bærbar PC for ingeniøren.

Faktisk er det to topper slik vi ser det, og begge er levert av Fujitsu Siemens. Det er flere grunner til det, men den viktigste er at disse maskinene har innebygget UMTS. Det betyr at du kan stikke inn et SIM-kort, og så er du på nettet, nesten over alt. Du slipper å tenke på trådløse soner og alle andre stressfaktorer som gjør at du ikke får internett-tilgang når du selv vil. Begge maskinene har brikkesett og programvare fra Sierra Wireless som borger for god kommunikasjon, og det at antennen er bygget inn i skjermen, er mildt sagt gull verd. Er det ikke 3G-dekning der du svitsjer maskinene over til EDGE, er det en meget god erstatning.

Den ene maskinen vi tenker på er Celsius H240. Det er en skikkelig arbeidsstasjon med feit prosessor, grafikk, nok minne og i det hele tatt alt som skal til for å løse problemer i reservoarene i Nordsjøen eller konstruere et nytt jagerfly på hytta.

Er det surfing, e-post, Excel og Word som preger hverdagen din, er den nye Q 2010 maskinen tingen for deg. Til 28.000 kroner pluss avgift skiller den seg ikke helt fordelaktig ut på prisskalaen, men det gjør den til gangs for kresne øyne. Med en vekt på bare 1 kilo, i syltynn utførelse og med lokk i sort pianolakkstil, er dette maskinen du godt kan fyre opp for å sjekke bankkontoen når du skal betale en bedre middag på Bagatelle. Du vil garantert få misunnelige blikk.

Har du andre preferanser enn Fujitsu Siemens, kommer nok de fleste andre leverandørene med innebygget mobilkommunikasjon i løpet av året. Det skal heller ikke mye fantasi til for å tenke seg at modeller med de nye Core 2 Duo prosessorene fra Intel snart ligger startklare på samlebåndene. Og ytelse det får jo aldri gode ingeniører nok av.

Dessuten bør vi nevne et alternativ som kommer inn fra kulden; Macintosh. De nye maskinene med Intelprosessor kan kjøre Windows, og så får du Apple-designet med på kjøpet. Billige er de blitt også.



Kommunikasjon

Et innstikkskort er løsningen for dem som ikke har skaffet seg maskiner med innebygget mobilkommunikasjon . Vi har det siste året brukt Netcoms 3G-løsning og er såre fornøyd. Nå når alle basestasjonene er bygget ut med EDGE i tillegg til trauste gamle GPRS er det levelig selv utenfor 3G-nettet. Mye av landet ligger utenfor. Det koster altfor mye å bygge ut den gamle langstrakte steinrøysa vår med 3G-basestasjoner som må stå tettere enn i 2G-nettet på grunn av den høye frekvensen.

Men enkelte plasser er det rett og slett ikke dekning uansett. Ligger du langt unna basestasjonen og har for mye oppstikkende deler av moder jord i mellom, blir det så som så med kontakten. Det skjedde oss på hytta i Rondane, og følelsen er ikke god. Det var så vidt Netcoms standardkort fra Huawei av og til klarte å få gjenskapt en webside. Her måtte noe gjøres.

Førstevalget var å koble til en ekstern antenne. Den var ikke lett å oppdrive på grunn av den spesielle antennekontakten, men vi fikk omsider tak i en. Og du verden for en forskjell. Selv om signalstyrken ennå var lav, virket nettet som det skulle.

Vi hadde også lånt et kort fra eMcom som er importør for Sierra Wireless. Selskapet er kjent for brikkesettene sine og har utstyrt AirCard 850, som det heter, med en liten piskantenne. Og du verden for en forskjell. Nå ble signalstyrken enda bedre, og hastigheten gikk opp et hakk til. Kortet koster 3300 kroner, men det er uten subsidiering. Kortene som mobilselskapene selger, er gjerne subsidiert med 1500 kroner.

Men ingen grunn til å gi seg der. Folk som har dårlig nettkjenning på hytta, er jo interessert i en best mulig løsning når de er der, og hva er best?

En yagi-antenne gjør den store susen. Den retningsstyrte antennen for GSM og UMTS fra Poynting til rundt 800 kroner var det som skulle til for å få full signalstyrke. Den gir deg en signalforsterkning på 11 dB. Du kan også rette den midt i hvitøyet på basestasjonen, eller signalrefleksen, om det er den som kommer inn best. Hvis datanettet er svakt, er det vel grunn til å tro at mobiltelefonen din også sliter. Da kan du påregne et lite under når du kommer til denne. Har ikke telefonen egen antenneinngang, kan du få en universaladapter som du fester med en borrelås på baksiden av telefonen. Da taper du riktignok 3 dB, men 8 dB netto er ikke til å kimse av.

Men likevel, 3G er tregt i forhold til det bredbåndet du har på jobben eller studiestedet. Derfor kan det være nyttig å skaffe seg et ICE-kort fra Nordisk Mobiltelefoni. Det har gjort det analoge NMT 450-nettet til et moderne høyhastighets 3G-nett som også gir bra geografisk dekning. ICE benytter CDMA-teknologien, som er verdens nest største mobiltelefonistandard. ICE har større rekkevidde enn 3G. Dessuten benytter det mastene til Norkring som distribuerer fjernsynssignaler. I tillegg muliggjør CDMA 2000-teknologien også betydelig høyere datakapasitet.



Kamera

En god ingeniør må ha et godt kamera. Ikke bare for å forevige familien og ferien, men også for å dokumentere jobber. Så er spørsmålet. Hva er godt i dag? Det er ikke lett å svare på i mylderet av kameraer som finnes på markedet. Heldigvis er det meste blitt svært så bra og god funksjonalitet, megapiksler og optikk er blitt nesten rørende billig. Omsetningen av filmbaserte kameraer er nesten helt borte, og de store produsentene har droppet produksjonen av slike.

I mylderet av kompaktkameraer er Canons IXUS 800 IS vår favoritt for tiden. Her har nemlig Canon tatt et svært så modig skritt; de har gått ned med antallet megapiksler. Fra syv på forrige toppmodell til seks. Er de sprø? Nei da. Proffene vet at det er mye bedre med få gode enn mange dårlige piksler. Poenget er at størrelsen på brikken er den samme enten vi snakker om ti eller seks. Det som varierer er arealet på hver piksel. Jo mer, desto bedre signal/støyforhold. Dessuten er seks mega overkill så det holder for folk som stort sett skal skrive ut bilder i postkortstørrelse. Seks holder lenge til A4 og med 4X-optisk zoom, optisk bildestabilisering og 800 ISO, er det rart vi har falt for dette?

Er du en hund etter megapiksler og klarer deg med litt dårligere egenskaper i svak belysning, er HPs nye PhotoSmart R967 verd en titt. Det koster ikke mer enn 2999 kroner veiledende, og ingen lager bedre kameraprogramvare enn HP.



Mobiltelefon

Her gjelder bare såkalte smartphones. Det vil si de som har smeltet sammen med PDA-en og latt den avgå med døden. Hvil i fred.

Valget av en slik telefon er mye smak og behag og hvilket grensesnitt og operativsystem du foretrekker, men her kommer tre aktuelle kandidater:

Vår favoritt er kommende Sony Ericsson 990i. Den nye 3G-telefonen kommer snart og skal overta etter den svært så populære, men akk så utdaterte 910i. Nå er det nytt og bedre grensesnitt, radio, WLAN, 2 MP-kamera og QVGA-skjerm. Og det som kanskje har gjort den så populær; et skikkelig telefontastatur på fronten som kan vippes opp. Nå kommer den også med Microsofts ActiveSync som reduserer synkroniseringstiden til en brøkdel. Det eneste vi kan føre på mangellista er EDGE som gjør underverker for datahastigheten der det ikke er 3G-dekning.

Et annet meget godt alternativ er Nokias nye E61. Den er nok en mer rendyrket forretningstelefon fordi her er «unødvendigheter» som radio og kamera dumpet. Ingen kamera betyr ingen videosamtale, men det er neppe noen killer uansett. Til gjengjeld er den vidunderlig tynn og har en bred skjerm som egner seg for lesing og surfing.

Selv om både Sony Ericsson og Nokia kommuniserer vidunderlig, er det noe eget med Windows til Windows kommunikasjon. Derfor kan det være vel verd å ta en titt på nye HTC TyTN (Tidligere navn: QTEK 9600) med Windows Mobile 5.0 operativsystem. Nærmere lomme-PC kommer du ikke og den har til og med et uttrekkbart norsk tastatur. Den har alt 990i-en har med unntak av radio, men i tillegg har den EDGE. Det er også på sin plass å nevne light-versjonen HTV MTeoR (Qtek 8600). Den har også det meste utenom WLAN, men til er til gjengjeld en syltynn vanlig telefon.



Har plass til til det meste

Dersom du ikke vil ødelegge dine ingeniørskuldre, ikke kjøp en PC-bag eller veske! De ødelegger skuldrene dine og burde være merket med advarsel fra Helsedirektoratet. Velg i stedet en komfortabel ryggsekk som både skåner skuldrene dine – og PC-en!

Men vær klar over at det finnes tusenvis av halvdårlige og elendige PC-sekker på markedet. Vi har i flere år brukt PC-sekker av merket Targus, som har gode produkter. Nå har vi skiftet til Crumpler, en australsk produsent som leverer polstrede sekker i feinschmeckerkvalitet til PC- og fotobruk. Crumpler har en rekke forskjellige modeller. I favorittsekken vår har vi PC-en inntil ryggen samt en skuff nederst på sekken til fotoutstyr eller annet digitalt utstyr. Den har dessuten godt med plass til papirer eller saker til en overnattingstur.

Crumpler har dessuten en hel del andre småvesker som du kan ha i beltet slik at du får med deg de nødvendigste dingsene.

For de som ikke liker sekk, er Targus nye Urban Overnight Roller et meget godt alternativ. Den har både utseende med seg, eget polstret rom til PC-en (maks 15,5 tommer skjerm) og front og sidelommer nok til alle de andre digitale nødvendighetene. Her har du også plass til klær og andre reiseeffekter. At det er en Roller, betyr selvsagt teleskophåndtak og innfelte hjul som gjør byrden lettere. Husk å gå først inn i flyet. Den passer i hattehyllen, men det er ikke nok hattehyller når alle kommer med slike. Webprisen er på godt under 800 kroner.



Utskrift

Når dokumentene skal skrives ut, er det mye å velge i. Trenger du en ren skriver, er det Canon og HP som både hersker på markedet og som har den beste teknologien. Førstnevnte har ledelsen i hastighet og fotokvalitet. Spørsmålet er vel om du skal slå deg til ro med en ren skriver. Nå er det nemlig multifunksjonsmaskiner som gjelder. Vi ville valgt Canons Pixma MP800R. Den er både lynrask på vanlig papir og på foto. Den skriver rett på CD-er, skriver dobbeltsidig, den skanner både papir og slides, den kopierer, den har trådløst nett og Ethernet, minnebrikkeleser, stor LCD-skjerm og mer til. Og dette vidunderet får du til bare til litt over tre tusen. Den eneste grunnen til å ikke kjøpe denne nå er at Canon har pressekonferanse neste uke, og vi får neppe nobelprisen om vi tipper de kommer med en enda bedre modell!

Men ikke alle ingeniører er fornøyd med A4. Er du glad i store, fine maskintagninger i A3, kan du glede deg over HPs nye blekkskriver med åtte farger og pigmentert blekk. Den skriver ypperlig på de verste papirkvaliteter og utskriften er vannfast.



Klær

Ingen ingeniør med respekt for seg selv går uten en skikkelig dingsejakke eller vest, der han eller hun kan ha med seg lommedatamaskin, MP3-spiller, spillmaskin, mobiltelefon, kalkulator og lignende digitalt utstyr. Det handler om å gå rundt som et vandrende nettverk, med ledninger i sømmene på jakken eller vesten.

Teknisk Ukeblads mobile nomader har i løpet av årene prøvd en rekke forskjellige merker, men vi må innrømme at ScotteVest har utmerket seg. De var tidlig ute med en fritidsjakke som raskt kunne omgjøres til en vest, en slags variant av den velkjente grønne fiskevesten, som eldre nordmenn på langtidsopphold på solkysten i Spania synes er så praktisk og kledelig.

ScotteVest leveres i sort og navyblå, noe som gjør at du diskret glir inn i rekken av andre ingeniører. Det fine med jakken/vesten er at den har cirka 26 lommer der du kan gjemme det meste. Husk hvor du la mobiltelefonen ellers kan det oppstå komiske scener når det ringer!

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at ScotteVest også har en kledelig dressjakke som er laget for dingser. I løpet av året kommer de også med flere luer og bukser slik at den mest hardbarkede og mobile ingeniør kan kle seg om til en digital leiesoldat.

Det finnes også andre merker som har klær med solcellepanel samt avanserte teknojakker med innebygde høyttalere i hetta og kontrollpanel på armen.



Minnepinne

Alle ingeniører kan glemme. Derfor er det bra å ha en minneplugg eller minnepinne som du kan koble til datamaskinen. I stedet for å drasse på en bærbar PC eller lommedatamaskin, kan du transportere dine data i en liten minnepinne som du eksempelvis kan hekte på nøkkelknippet. Slike minnepinner finnes fra 128 kilobyte til opptil 4 gigabyte. Det kan være en nyttig investering.

Vår yndlingspinne er en av typen Victorinox Swiss Army, som også har en hendig lommekniv. Husk derfor å tømme lommene for«minnepinnekniven» før du kommer til sikkerhetskontrollen på flyplasser, det har nemlig vår journalist glemt en gang!



MP3-spiller

Ingeniører beskyldes ofte for å være umusikalske, men vi liker da musikk. Gjør vi ikke? For å bedre imaget er en MP3-spiller det rette. Apple har med sine iPod-spillere laget de beste MP3-spillerne på planeten. Pen og designriktig er iPod også. Sånn er det bare. Teknisk Ukeblad anbefaler iPod. Du kan også bruke MP3-spilleren til å lagre bilder mens du er på tur. Smart!

Dersom du velger et annet MP3-merke, er norske Asono er godt valg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.