Det nytter ikke lenger for utbyggere eller tiltakshavere å bedyre at de ikke visste at visse produkter inneholdt miljøskadelige stoffer, eller at bruk av disse kunne føre til et dårlig inneklima.
Et nytt verktøy kan allerede på planstadiet gi grundig informasjon om de enkelte produktenes miljøegenskaper.
ECOproduct
NAL/NABU – senter for bærekraftig arkitektur og stedsutvikling – har tatt initiativ til å få utviklet et web-basert verktøy som kan ”oversette” miljødata slik at det blir enklere å velge miljøriktige produkter.
Produktene får karakterer på områdene inneklima, innhold av helse- og miljøskadelige stoffer, ressursbruk og drivhuseffekt. Opplysninger om produktets levetid, fuktbestandighet og renholdsvennlighet blir også oppgitt. Verktøyet har fått navnet ECOproduct.
Bygg Reis Deg
Alle produsenter kan legge inn informasjon om sine produkter i en felles database som administreres av Norsk Byggtjeneste og som korresponderer med deres byggevaredatabase ODA. Prosjektet er et samarbeid mellom NAL/NABU, Byggforsk og Norsk Byggtjeneste, og det faglige grunnlaget for oversettelsesnøkkelen er utviklet ved Byggforsk. Byggforsk har også ansvar for metodeutvikling og innsamling av pilotdata til databasen. Hensikten er å få klassifisert flest mulig produkter.
– ECOproduct vil bli presentert for første gang på Bygg reis deg, opplyser sivilingeniør Katharina Thøgersen Bramslev, innleid prosjektleder.
Folksams byggmiljøguide er et eksempel på et tilgjengelig verktøy som brukes av bransjen i dag, men her blir vurderingen gitt på materialnivå. Det er store produktforskjeller innen en materialgruppe, og derfor viktig å få vurdert enkeltprodukter. Det er også vesentlig at ulike egenskaper ved produktet synliggjøres, slik at man bruker rett produkt på rett plass.
Lettere sammenligning
NHO og Byggenæringens Landsforening (BNL) har etablert en Næringslivets stiftelse for miljødeklarasjoner. Her er det utarbeidet en mal for miljødeklarasjoner. Det letter arbeidet med å hente inn sammenlignbare data. Problemet er at det er vanskelig for de fleste brukere å tolke miljødeklarasjonene.
ECOproduct tar utgangspunkt i miljødeklarasjoner, men hjelper altså til med tolkningsarbeidet. Mer informasjon om ECOproduct finner du etterhvert på hjemmesidene til aktørene bak verktøyet. Statsbygg, Forsvarsbygg, NCC, Husbanken og Statens Bygningstekniske Etat har finansiert prosjektet.