ARBEIDSLIV

Hjernekirurgi med ultralyd

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
29. jan. 2002 - 07:00

Trondheim: Selv med en livsfarlig svulst i hodet, ville vel de fleste av oss være redde for at kirurgene ved en operasjon skulle komme til å skade vitale organer. Presisjonsverktøyet som gjør at kirurgene kan operere ved hjelp av en datamaskin som oppdaterer 3D bilder hvert 30-40 sekund, er derfor viktig i operasjonssalen.

Lav-vaskulære svulster kan nå fjernes gjennom en smal kanal fra hjernen og ut gjennom skallen. Nettopp fordi kirurgen har sanntids 2D- og rask oppdatering av 3D-bilder under operasjonen, kan hun enkelt kontrollere at hele svulsten er fjernet.

Nyskapingen startet i 1996 i miljøet rundt Gruppen for ultralyd ved Sintef Unimed, Regionsykehuset i Trondheim (RiT) og NTNU. På denne tiden brukte legene 3D-bilder fra CT (computer tomografi) og MR (magnet resonans tomografi) til å planlegge prosedyrene for operasjoner i hjernen. Bildene kunne være fra én dag til én uke gamle.

Ingeniørene inn

Ettersom hjernen beveger seg noe under operasjonen, kunne ikke kirurgene være sikre på at alt uønsket vev ble fjernet under operasjonen bare ved hjelp av flere dager gamle bilder. Med sanntidsbilder ville problemet vært løst. Dermed fulgte ingeniørene etter kirurgene inn i operasjonssalene og studerte nøye både pasientene, problemene og hva og hvordan kirurgene opererte.

- Vi så raskt at dersom vi kunne lage tilnærmet sanntidsbilder, ville mye av problemet være løst. Vi utviklet ultralyd som oppdaterte 3D-bilder på seks minutter. Den gang en nyvinning - i dag virker dette som en evighet, sier utviklingssjef Atle Kleven i trondheimsbedriften Mison.

Gikk ut

Etter å ha studert kirurgenes teknikker, gikk ingeniørene tilbake til datamaskinene. De oppdaget raskt at det lå store muligheter her, og i 1998 gikk de to gründerne Atle Kleven og Åge Grønningsæter ut av Sintef Unimed og opprettet Mison.

I ryggen hadde de forskjellige investorer med Sinvent, Leiv Eiriksson Nyfotek, Startfondet og Trøndelag Vekst i spissen. Etter en periode ble også Teknoinvest, Selvaag Invest AS og Såkorn Invest med på investorsiden.

I dag kan bedriften både skilte med den nødvendige CE-merkingen og godkjenning av produktene til medisinsk/klinisk bruk. Av de 14 ansatte i dag er 9 sivilingeniører/dr.ing. Årets omsetningsmål ligger på rundt 19 millioner kroner. Bedriften har så langt ikke hatt nevneverdige problemer med å skaffe penger. Per i dag har de solgt fire Sonowand-systemer. Målet i 2002 er ti solgte enheter til en pris av 3,2 millioner kroner per stykk.

Finner svulster

Apparatet SonoWand brukes til såkalt reseksjonskontroll for å finne dyptliggende svulster og sikre at hele svulsten er fjernet i operasjonen. Utstyret kombinerer ultralyd, navigasjonsustyr og datateknologi på en måte som gjør kirurgene i stand til å styre instrumentene i hjernen med ca én millimeters presisjon.

- I dag tar det 30-40 sekunder å lage et 3D-opptak. Målet er sanntid. For å få dette til, trenger vi litt bedre ultralydteknologi, litt mer programvareutvikling for å støtte den enorme kontante datastrømmen, samt prober på sanntids 3D. I dag har vi 2D. Systemet har kapasitet til å ta 200 bilder pr sekund, som er godt nok for sanntids 3D, sier Kleven.

Produktet er utviklet for hjernekirurgi, men bedriften jobber også med å finne andre områder å bruke teknologien på, for eksempel brystkreft og prostata.

Kikkhullskirurgi

Parallelt med utstyret for hjernekirurgi har Mison-gründerne utviklet en doppler for kikkhullskirurgi.

Innenfor tradisjonell kirurgi ble blodårer tidligere oppdaget ved at legen så disse eller kjente seg frem med fingrene. Ved kikkhullskirurgi mistet legene denne muligheten. Nå kan blodårene kartlegges slik at kirurgen ved hjelp av doppleren kan manøvrere unna disse i operasjonen og forhindre kompliserte blødninger.

Kleven understreker betydningen av kvalitetssikring for bedrifter som Mison. Derfor har kvalitet vært i fokus fra første dag. - For en nisjebedrift som vår er det ikke mange å henvende seg til, for å få tips. GE Vingmed i Horten leverer ultralydenheten (omtalt i TU nr 41/01) som er basis i vårt produkt, her har vi fått nødvendig kundeoppfølging. Resten har vi greid på egen hånd.

Takker legene

Atle Kleven syns kirurgene var modige som torde slippe ingeniørene tett inn på seg. - Kontakten med legene var essensiell for at vi kunne forstå de kliniske behovene og finne den tekniske løsningen. Vi har en stor fordel ved å ha St. Olaf Hospital (tidligere RiT) i nærheten. De er vant med ingeniører, og vi har en unik kobling i miljøet. De kliniske ekspertene ved sykehuset og universitetet er brukt både som rådgivere og utprøvende klinikere.

Mison skal ikke primært selge selv, men satser på å bygge opp et distribusjonsnettverk. Markedet er i første omgang Europa, deretter USA og Østen.

I desember 2001 fikk Mison prisen for beste IT-produkt i Europa - "European Information Society Technology Grand Prize" - for produktet SonoWand. Prisen var på 200.000 euro.

I 1999 ble bedriften belønnet den norske Reodorprisen for oppfinnelsen som førte til utviklingen av SonoDoppler.



fakta om Mison:

Etablert: 1998

Antall ansatte: 14

Budsjett 2002: 19 millioner kroner

De ansatte eier 10,8 prosent, ellers er Startfondet, Teknoinvest, Sinvent, Selvaag Invest AS, Trøndelag Vekst og Såkorn Invest med på eiersiden.

gründerne:

Firmaet ble opprettet av daglig leder Åge Grønningseter og utviklingssjef Atle Kleven. Begge er utdannet fra NTNU og har bakgrunn som forskere ved Sintef Unimed.

teknologien:

Begge produktene til selskapet er prisbelønte og allerede i bruk ved sykehus i Norge og Tyskland.

SonoWand er et ultralydbasert tredimensjonalt avbildningsystem med navigasjon for hjernekirurgi.

SonoDoppler er et redskap for å finne blodårer ved hjelp av dopplerultralyd i kikkhullskirurgi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.