Det er naturlig at de største firmaene vil merke nedgangen noe senere enn enkeltkonsulentene, spår IKT-Norges generalsekretær.
– Det kan sikkert se fint og flott ut foreløpig. Men jeg er ikke i tvil om at det vil skje ting, særlig fra mars og utover. I dag lever mange på oppmagasinerte oppdrag. Dermed har fortsatt ikke finanskrisen slått inn for alvor, sier Hoff.
Den største trusselen ligger i at markedet generelt stanser opp.
– Men heller ikke her er IT-bransjen aller først i skuddlinja. I Norge i dag er om lag 50 prosent av omsetning knyttet til offentlige, og ofte langsiktige IKT-prosjekter. Og der fortsetter man jo som før, sier Hoff.
– Ikke hopp av IT-studiet
I juli i fjor uttalte Per Morten Hoff at Norge manglet 5 000 IT-hoder. Han lar seg ikke lokke til å gi noe tall i dag.
– Det er vanskelig å tallfeste. Er du smart, bytter du vel ikke jobb akkurat nå. Har du begynt på IT-studiet, kan du etter min mening likevel ta ting med knusende ro. Det er stadig etterspørsel etter folk med spesiell kompetanse, sier han.
Krisen har også ført med seg muligheter, mener han.
– En del bedrifter har rekruttert nettopp nå for å signalisere at det satses videre. Det nordiske jobbmarkedet smelter også mer sammen, med ledig høykompetent arbeidskraft fra for eksempel Island og Volvo-konsernet, sier Hoff.
Les også: – Ingen ledige IT-konsulenter
Ikke som 2001
Mannefallet etter IT-krakket i 2001 førte til rekrutteringsproblemer for bransjen i lang tid. IKT-Norge har likevel ikke satt i verk ekstraordinære rekrutteringstiltak.
– i 2001 var bransjen selv problemet. Selskaper blåste opp sin egen verdi gjennom å masserekruttere, ofte folk med bare 1-2 års utdannelse. Konsolideringen måtte bli brutal. I dag er det sunnere bedrifter som er bevisste på egen bunnlinje, sier Hoff.
Det er heller ikke grunn til å frykte et framtidig ras av pensjonsavganger, slik en del andre bransjer opplever.
– Nei, nedbemanningene i 1999 og 2001 gikk hardt ut over den generasjonen som kunne vært pensjonsklare om få år. Denne gangen er det ikke de eldste som har røket ut først, sier IKT-Norge-lederen.