NETTARKIV

Holder konkurrenten på ARM-lengdes avstand

VERDENSMESTRE:
Borgar Ljosland, til høyre, og Edvard Sørgård leder ARMs avdeling for grafikkdesign som lager verdens høyeste grafikkytelse per watt.
VERDENSMESTRE: Borgar Ljosland, til høyre, og Edvard Sørgård leder ARMs avdeling for grafikkdesign som lager verdens høyeste grafikkytelse per watt. Bilde: orv
8. apr. 2008 - 14:08

I 2001 etablerte fire NTNU-studenter selskapet Falanx i Trondheim. Målet var å konstruere verdens minst strømkrevende grafikkakselerator for 3D og for mpeg4-video. Midt i blinken for mobiltelefoner og andre mobile enheter. At selskapet har hatt suksess er det ingen tvil om. I mai 2004 ble de kjøpt av engelske ARM som er en gigant innen elektronikkdesign.

De aller fleste halvlederprodusenter er kunder av selskapet og den norske grafikkmodulen er i ferd med å få et veldig godt fotfeste i verdens mobiltelefoner. Nå er selskapet, som holder til i det fasjonabelt oppussede gamle slaktehuset på Brattøra, vokst til 40 personer. Planen er å vokse ytterligere 25 prosent i år. Hvis de får tak i folk.



Rivende utvikling

—Det vi ser i dagens mobiltelefoner er bare barnematen mot hva som kommer. I løpet av et par år må grafikkprosessoren i mobiltelefonen kunne drive en oppløsning på WVGA uten problemer, og i 2012 vil mobilene kunne overføre HDTV til TV-en. Det er ikke lenge til at vi kan krympe grafikkegenskapene og oppløsningen til X-Box i mobilen. Problemet er selvfølgelig strømforbruket. Batteriene blir ikke så mye større og vi må gjøre dette med et forbruk på maksimalt 400 milliwatt, helst halvparten. Men det skal vi klare. Ingen i verden av slår oss på kombinasjonen av strømforbruk og ytelse, og vi ligger langt foran konkurrenter som Intel og nVidia, sier utviklingssjef for kretsteknologi, Edvard Sørgård.



Trenger flere

Problemet til ARM i Trondheim er at tilgangen på gode folk på langt nær holder tritt med vekstmulighetene.

— De fleste av våre folk er sivilingeniører og en god del er ingeniører. Vi har til og med veldig dyktige folk helt uten formell utdannelse. Noen er så ivrige til å programmere at de har ikke tid til å ta utdannelse, men slike autodidakter tilhører unntakene. Dessverre utdannes det alt for få folk innen våre områder i Norge, derfor har vi rekruttert mange fra utlandet. Jeg skulle ønske at flere gode programmerere og maskinvaredesignere ville innse hvor spennende det er å være norsk og lede på et så viktig område på IT-siden, sier forretningsutvikler Borgar Ljosland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.