KARRIERE

Hollywood-stjerner og millardærer satser på Silje

Suzann Pettersen, Jada Pinkett Smith og Mille-Marie Treschow er blant personene som har tro på Silje Vallestads virke.
Suzann Pettersen, Jada Pinkett Smith og Mille-Marie Treschow er blant personene som har tro på Silje Vallestads virke. Bilde: Pressefoto
8. des. 2013 - 19:18
Vis mer

Vi vet jo allerede at den har funket. At jenter har avverget voldtekter med den, sier teknologigründer Silje Vallestad. Hun sitter med Iphonen foran seg.

«Bipper-Silje» er hun blitt kjent som i norsk media, etter at hun utviklet tjenesten Bipper-Kids for å kontrollere barns mobilbruk.

Men nå er det den nye versjonen av bSafe som gjelder: En trygghetsalarm på mobilen. Det nye med appen er hvis du trykker på alarmen, kommer vektere.

Vallestad har nemlig laget en avtale med det internasjonale sikkerhetsselskapet G4S. I land etter land skal applikasjonen bli integrert med alarmsentraler og vektere.

Så fort selskapet får «go» fra Apple, skal appen lanseres internasjonalt.

Vallestads plan? Å bli størst i verden.

JOBBINTERVJU: 7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror

Psykedelisk

– Hvis du ser hva som vokser virkelig fort internasjonalt, er det tjenester som kjøpes gjennom apper, sier gründeren.

Det har hun trodd så mye på at hun for et år siden flyttet med mann og tre barn til Palo Alto, i hjertet av Silicon Valley.

– Øker en slik applikasjon frykten i hverdagen?

– Jeg tror ikke det. Jeg tror heller det motsatte. Den uroen du har, har du uansett. Så vet du at med en enkel greie på telefonen, kan du raskt få hjelp, sier Vallestad.

I oktober skaffet gründeren 15 millioner kroner­ i kapital til Bipper Communication, som nå er priset til hundre millioner kroner.

Golfesset Suzann Pettersen og milliardæren Mille-Marie Treschow var blant dem som investerte.

Hollywood-stjernen Jada Pinkett Smith, kona til Will Smith, er aktivt med som aksjonær og rådgiver. I februar kom telefonen: «Jada vil investere. Kan du komme på lunsj hos familien Smith om tre dager med Michelle Obama?»

– Det er en gigaeiendom, som en nasjonalpark. Når du kommer opp til eiendommen flyr helikoptrene over, det er alle vaktene og bilene som skal sluse deg inn. Det var litt psykedelisk. I ettertid har jeg skjønt at det er litt typisk, at det er et team som skal screene deg, for å se om de kan jobbe med deg, sier Vallestad.

Les også: Lars Erik hacker seg inn i kundenes datasystemer

Mobilmamma: Silje Vallestad har tre mobiler med når hun reiser til Norge – en Iphone med norsk nummer, en amerikansk og en HTC fordi hun vil bytte over til Android.
Mobilmamma: Silje Vallestad har tre mobiler med når hun reiser til Norge – en Iphone med norsk nummer, en amerikansk og en HTC fordi hun vil bytte over til Android.

Misjon

Silje kom gjennom nåløyet. For det er noe med Silje Vallestad. Noe som gjør at en potensiell investor som motvillig har gitt henne en liten halvtime, blir sittende og prate med henne i fire timer og ender med å investere.

Hun er blitt invitert til F. ounders, et lukket nettverk der sjefene for selskap som Skype, Netflix og Facebook møtes.

Venner sier hun har en ukuelig energi og arbeidsmoral. Selv mener hun at hun har den fantastiske egenskapen at hun glemmer alt som har vært negativt med et prosjekt.

– Jeg har alltid startet store prosjekter og hatt masse jern i ilden. Jeg tror ikke jeg hadde klart noe annet, jeg har en misjon i livet, sier Vallestad.

Det begynte da hun gikk på barneskolen i Florø. Revmatisme gjorde at hun var på sykehus i to år, fra femte til sjette klasse. Hun visste ikke om hun noen gang skulle gå igjen.

– En slik opplevelse gjør at du blir voksen ganske fort. Jeg tenkte at det her skjer av en grunn, jeg skal gjøre noe med livet mitt, sier hun.

Ønsket seg til FN

Ungdomstiden brukte hun på idealistiske prosjekter. Som 18 år gammel student på United World College organiserte Vallestad en fredskonferanse med 800 deltakere i London, med en rekke fredsprisvinnere og Body Shop-gründer Anita Roddick.

– Jeg skulle bli generalsekretær i FN, det var det jeg skulle bli.

– Og så begynte du med mobilapplikasjoner?

– Ja. Men det startet jo med barn. Med datteren min.

Les også: Fem tips til deg som vil bli sjef

Guider barna

Det var da hennes seks år gamle datter ville ha mobil at Vallestad fikk ideen. Hun lette etter løsninger for å kontrollere datterens mobilbruk, men fant ingen.

Trass i et stort huslån og tre små barn sa hun opp jobben og satset alt på den nye appen Bipper.

Ikke alle var positivt innstilt. «Bipper-barna lærer at mor og far kan spore dem når som helst,» skrev kommentator Kjetil B. Alstadheim i DN.

– Spionerer du på barna dine?

– Vi gir foreldre informasjon. Den samme informasjonen som foreldre mine hadde, sier Vallestad.

Hun husker fortsatt telefonen da hun vokste opp. Den var stor og svart og sto midt i trappeoppgangen. Skulle hun ta private samtaler, bar hun telefonen inn på toalettet. Hun kunne være sikker på at foreldrene spurte henne hvem hun snakket med hvis det var noen de ikke kjente.

Les også: Bare 10 tekno-damer på topp 500

Foreldre må ta ansvar

– Jeg vil ikke vite hva datteren min sier, men jeg vil vite hvem hun kommuniserer med, og om noen nye mennesker dukker opp, sier Vallestad.

Hun mener foreldre må ta ansvar for at barna lærer seg den sosiale verdenen på nettet.

– Det er ikke farlig om datteren min ikke kan Photoshop, bare dumt for henne. Men hvis hun hiver seg uti den sosiale nettverdenen uten opplæring, kan det være farlig. De må guides.

Hun mener dessuten at barna bør kunne programmere.

– Alle barn bør lære seg programmering. Det er like kritisk som å lære seg å skrive. Basic programmering bør inn i barneskolen fra dag én. Det er det nye internasjonale språket. Jeg har ikke lært barna mine programmering, fordi jeg ikke kan det selv, sier Vallestad.

Les også: – Elevene gir opp matte når det blir vanskelig

Snartur: Silje Vallestad er på svipptur til Norge for å inspirere gründerspirer hos Telenor.
Snartur: Silje Vallestad er på svipptur til Norge for å inspirere gründerspirer hos Telenor.

Økonom

Gründeren er nemlig ikke teknologisk utdannet. Hun har siviløkonomutdannelse fra Norges Handelshøyskole.

– Du er ikke teknolog, men har gründet et teknologiselskap?

– Ja. Jeg kunne ikke noe om teknologi og hadde aldri drevet med business.

– Det høres ut som et dårlig utgangspunkt?

– Ja. Men det som er bra, er at jeg har utviklet alt fra brukerperspektivet. Jeg tror mange teknikere tenker for komplisert. Man tenker mer på mulighetene og begrensningene, enn hvordan brukeropplevelsen er for vanlige personer. For meg var det en fordel ikke å være så teknisk avansert i utgangspunktet, sier Vallestad.

Selskapet hennes har nå snart tjue ansatte, primært i Palo Alto og Kiev, hvorav flere er teknologer som utvikler løsningene.

Les også: Her er årets nye teknologiledere

Hot chicks

Men Vallestad har også en teknolog på hjemmebane. Mannen hennes er sivilingeniør. Før flyttingen hadde han en lederstilling innenfor oljebransjen. Nå passer han på hus og barn.

– Han trener mye og er tatt opp som æresmedlem i gruppa «Hot Chicks». Det er de hjemmeværende mødrene. Det er jo ingen hjemmeværende fedre.

– Det må være en stor omstilling?

– Ja, men også en mulighet til å redefinere seg selv og finne ut hva man vil. Han har hele tiden backet meg. Det har ligget i kortene at hvis vi skulle bli internasjonale, måtte vi flytte ut, sier Vallestad.

Hun føler seg hjemme blant gründerne i Silicon Valley.

– Jeg føler ikke den ensomheten man av og til kan føle i Norge. Der blir man sett på som sær, hvorfor i all verden starte for seg selv når det er jobber til alle og man tjener bra, sier Vallestad.

Les også: Toppstudentene går fra finans til teknologi

Mektig nettverk

På 17. mai inviterte hun 80 mennesker til hagefest. På gjestelista sto navnene på toppsjefer i selskap som eBay og Sony, og Randi Zuckerberg, søsteren til Facebook-gründer Mark Zuckerberg.

– Vi stilte med pølser, billig champagne og brus, så ba vi dem ta med kaker.

– Du ba en av toppsjefene i eBay om å ta med kake?

– Nei, de tok med salat. Poenget er at dette blir en del av ditt personlige nettverk. I F. ounders-nettverket og Palo Alto har jeg fått dette nettverket som er helt uvurderlig, som rett og slett er en vitamininnsprøyting, sier Vallestad.

Men hun legger ikke skjul på at det er mange forsakelser. Det er vanskelig ikke å ha så mye tid sammen med barna som hun ønsker.

– Jeg har måtte jobbe mye med meg selv. Til tross for at jeg ser på meg som en ekstremt likestilt kvinne, ligger det noe der. Du tenker at barnet skal rope på mamma når det slår seg. Men så lenge barna har en av foreldrene til stede, kan det ikke spille noen rolle om det er meg eller min mann. Barna er superheldige, men for meg er det tøft, sier Vallestad.

Likevel vil hun ikke være noe annet enn gründer.

– Hvor er du om ti år?

– Det kommer an på hvor selskapet er, om det har det blitt solgt til andre eller gått på børs. Det kan også ha gått til helvete, sier Vallestad.

– Men jeg er ikke den personen som er kjent for å gi slipp.

Les også:

Dette er tegn på at du kan miste jobben  

Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju

Innen 2030 vil en av fire høyt utdannede i verden komme fra India

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.