Avisene melder med jevne mellomrom at nå er oljetoppen passert, og at nå vil det blir tøft for leverandørindustrien fremover. Likevel velger Honeywell å utvide i Norge.
Venter vekst
Dan O'Brien, produktsjef for produksjonsstyring og digitale løsninger for olje og gass i Honeywell Process Solutions bekrefter at han er kjent med både studier og avisartikler som varsler nedgang. Han trekker frem tre forhold, som peker motsatt vei.
- Det kommer mer fjernstyring
- Nye felt blir satt i produksjon
- Det er ønske om å få ned produksjonstiden til eksisterende felt
– Alt dette betyr at det fortsatt er mye å gjøre, presset vil fortsette og det norske markedet vil være interessant i mange år fremover, fastslår O'Brien.
Les om: Robotekspert ser muligheter overalt
Tredoblet i Norge
Dette fører til at Honeywell nå åpner en ny avdeling i Bergen. Derfra skal hele industriporteføljen med alt fra maskinvare til programvare håndteres. Selskapet retter seg primært mot olje og gass, men også noe mot annen industri.
Seth Bergström leder det amerikanske selskapets virksomhet i de nordiske landene. Han forteller at omsetningen i Norge er tredoblet i løpet av de siste tre årene. I Asker er tallet på ansatte økt doblet fra 50 til 100.
I Bergen er det nå ansatt fem personer. Bergstöm sier tallet skal økes, men han vil ikke ut med verken mål eller anslag for veksten. Derimot lover han et mer synlig selskap.
Les om: Schibsted oppgraderer
Var skeptiske
– Inntil for et par år siden var vi skeptiske til Nordsjøen, men nå er den en viktig del av vår strategiplan. Selv om investeringene har falt noe er det likevel mer enn nok for oss. Vi tilbyr løsninger for å øke utvinningen, derfor ser vi nok annerledes på dette enn mange andre, sier Bergstöm
O'Brien mener han og hans folk kan bidra til å øke regulariteten og få så få uplanlagte stopp som mulig. Honeywell mener også de kan bidra til overgangen fra tidsstyrt vedlikehold til tilstandsbasert vedlikehold, instrumentering og kontrollsystemer. Han er kritisk til tilstanden som i dag råder i olje- og gassnæringen.
Les også: – Jeg tror vi får se en kraftig robotisering
Få opp farten
– Denne industrien trenger å få opp farten, de trenger å ta ny teknologi i bruk.
Han understreker at tiden det tar fra et prosjekt starter til det er oppe og går må kuttes ned, og peker på at hovedutfordringen er kompleksiteten i automasjonsprosjekter.
– Vi har bygget kontrollrom og operasjonssentraler i land både i Sør-Amerika og Mexico-Gulfen, jeg vet faktisk ikke om vi har gjort det i Norge.