Etter at NHO-president Paul-Chr. Rieber hadde rost Klassekampen for måten de har møtt finanskrisen på, kommer statsminister Jens Stoltenberg inn og bekjenner at han er en sterk tilhenger av marked og konkurranse. NHO-konferansen i den nye Operaen er skikkelig i gang.
Ikke uten feil
Sosialøkonomen Stoltenberg forteller om hvordan markedet kan håndtere prissetting, tilbud og etterspørsel på en måte myndighetene aldri kan, og viste til hvordan folk i Russland i sin tid fyrte med brød framfor koks – fordi politisk fastsatte priser gjorde det lønnsomt.
Men markedet er ikke uten feil, forteller han oss. Så forteller Sosialøkonomen Stoltenberg om hvordan markedet ikke ivaretar viktige ting som rettferdighet og miljø, eller samfunnsnyttige tjenester som ikke kan prises i et vanlig marked.
Politisk
Og Sosialøkonomen Stoltenberg forteller hvordan teknologiutvikling har utviklet seg til børsboble, som senere sprakk og ble del av en finanskrise. Fordi markedet ikke greier å regulere seg selv.
Litt politisk blir han når han forklarer hvordan en stor offentlig sektor bidrar til å stabilisere økonomien i krisetider og harselerer over markedsfundamentalister som, når det passer seg, ber om næringsspesifikke stimuli når det tjener dem selv. Men ellers gjør narr av venstresidens tro på reguleringer.
På moten
Før han igjen vender tilbake til læreboken og forteller hvordan Kensiansk motkonjunkturpolitikk, etter noen år utenfor motebildet, igjen er ”haute couture”. Og at regjeringen i 2009 derfor vil bruke mer penger enn den verdensberømte handlingsregelen skulle tilsi.
Når professor Nouriel Roubin, verdenskjent for evnen til å ha spådd finanskrisen med stor nøyaktighet, samt professor og økonomiguru Michael E. Porter etterpå prater til forsamlingen om sine teorier, er det greit først å ha hatt inne en statsminister som greier å gi oss essensen i hovedfag sosialøkonomi på 20 minutter.
Trygt
Også i kaffepausen er vi alle enige om at det i disse tider er trygt å ha en statsminister som kan sin teori.
Men hva sa egentlig Stoltenberg om hva regjeringen vil gjøre i 2009?