Det har de siste årene vært en rivende utvikling i mobilverdenen, og i 2010 har det om mulig skjedd enda mer enn tidligere år. Vi tenkte derfor det var på sin plass å lage en oppsummering av det som ihvertfall etter vår mening er høydepunktene i utviklingen.
Maskinvare
Siden utviklingen selvfølgelig går fremover, er det naturlig at telefonene vi har sett i år har hatt festligere maskinvare enn året før. 2010 er likevel et spesielt år, da vi har sett en rekke viktige gjennombrudd.
1 GHz-grensen passert
Det er to selskaper som har hatt enorm innvirkning på mobilutviklingen i år: Qualcomm og Intrisity. Qualcomm står prosessorene som brukes av HTC og Sony Ericsson, mens Intrisity har utviklet Samsungs Hummingbird-prosessor og Apples A4-prosessor.
Felles for alle prosessorene er at de har en hastighet på 1 GHz, og leverer dermed mer kraft enn vi har sett i mobiltelefoner noensinne tidligere.
Du kan være temmelig sikker på Apple beholder samme prosessorleverandør fremover: iPhone-produsenten kjøpte nemlig opp Intrisity i april, altså like før lanseringen av iPhone 4.
Nøyaktig hvilken vei Samsung og de andre produsentene tar, er uvisst, men det er ingen grunn til å tro at de vil sitte på svakere maskinvare enn i dag - både Nvidia og Intel er på full fart inn i mobilmarkedet, og de er garantert ikke de eneste.
Sammen med kraftigere prosessorer, har det også kommet på plass større mengder arbeidsminne. Dette er vel så viktig som prosessorhastighet for å sikre smidige og spreke telefoner, noe vi har hatt gleden av å prøve ut i praksis gjennom året som har gått.
Les tester av de mest omtalte 1 GHz-mobilene:
Samsung Galaxy S »
Sony Ericsson X10 »
HTC Desire »
Apple iPhone 4 »
Berøringsskjermer erstatter taster
I 2009 var det bare iPhone, HTC Hero og et lite knippe andre Android-telefoner som kunne gi deg det man kan kalle en "tilfredsstillende brukeropplevelse med berøringsskjerm". I år har det derimot haglet telefoner med digre, responsive berøringsskjermer, og alle de andre produsentene har tatt igjen forspranget særlig iPhone hadde på dette området.
Nå skal selvsagt ikke skjermene ta hele æren for dette - både Android, Windows Phone 7 og Symbian^3 er utviklet for berøringsskjermer, og menysystemet i samtlige av disse plattformene fungerer dermed finfint uten fysiske taster.
En positiv konsekvens av at produsentene har jobbet med å utvikle større og mer brukervennlige skjermer, er naturlig nok at du har fått, vel... bedre skjermer.
Nå kan det riktignok diskuteres hvor mye vits det er i å presse inn like mange piksler i mobilskjermen som på TVen, men det er ingen tvil om at den gjennomsnittlige bildekvaliteten har hatt et stort hopp i 2010.
Vi har ihvertfall for alvor begynt å ta i bruk mobiltelefonen som et alternativ til PC- og TV-skjermer når vi skal se film.
Megapikselracet kan være over
Vi går med et ørlite håp om at Nokia har satt en liten stopper for dette idiotiske megapiksle-racet som har gått i mobilbransjen de siste årene. Produsenten har nemlig viet andre deler av optikken oppmerksomhet og økt størrelsen på bildebrikken i kameraet istedenfor å presse pikslene stadig tettere sammen.
Les også: Nok megapiksler nå, mobilprodusenter!
Forhåpentligvis får vi ikke flere megapiksler enn dette på en god stund.
Resultatet er at verdens beste kameratelefon i skrivende stund heter Nokia N8. Neste år står flere telefoner som denne, bare med færre antall megapiksler, høyt på vår ønskeliste. Vi skulle veldig gjerne ha sett hvor bra bilder vi greier å ta om hver piksel får den lysmengden den fortjener.