Hun avfeide alt som smaker av "særtiltak" som løsning for norsk industri.
Dette gjorde ikke jobben lett for partikollega Ivar Kristiansen, som på bortebane dagen derpå skulle forsvare regjeringens syn i industrikraftsaken.
Tilbake som vinner sto PIL’s adm. dir. Stein Lier Hansens forslag om å etablere et eget marked for industrikraft.
Vattenfalls innlegg om at kraftproduksjonen i Norden vil øke mer enn forbruket, og at kraftprisene derfor vil holdes lave, påvirket ikke avslutningsdebatten under konferansen. Tvert om var det bare Høyres Ivar Kristiansen, og en lokal RV-aktør i salen, som trodde at markedet kunne løse industriens kraftutfordringer.
Flankeangrep
Representantene for det rødgrønne alternativet, med Øystein Djupedal i spissen, godt støttet av Frp’s Kenneth Svendsen på motsatt flanke, hamret inn påstander om regjeringens passivitet.
PIL’s forslag om å skille markedet for industriell kraft fra resten av kraftmarkedet, fikk støtte fra flertallet i debatten. Hensikten er å unngå at strømpriser styrt av privat forbruk knekker industrien.
Payback
Hovedproblemet, ESA-godkjenning av et slik forslag, kan ifølge forslagsstillerne løses ved at industrien gir motytelser til samfunnet i bytte mot lav kraftpris. Motytelsene kan være å levere tilbake kraft når det er underskudd i markedet, og å bidra med mer miljøvennlig produksjon av materialer og halvfabrikata enn andre alternativer.