ENERGI

Høyre-representanter fremmer forslag om havvind på Helgeland

Sju stortingsrepresentanter fra Høyre fremmer torsdag et representantforslag om å åpne for havvind utenfor nordlandskysten.

Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde er blant dem som vil ha med området Nordvest A, som ligger utenfor Helgeland, i en konsekvensutredning med mulig utlysning allerede i 2025.
Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde er blant dem som vil ha med området Nordvest A, som ligger utenfor Helgeland, i en konsekvensutredning med mulig utlysning allerede i 2025. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
12. okt. 2023 - 10:13

I forslaget skriver Nikolai Astrup, Bård Ludvig Thorheim, Ove Trellevik, Mathilde Tybring-Gjedde, Liv Kari Eskeland, Aleksander Stokkebø og Erlend Svardal Bøe at de vil ha med området Nordvest A, som ligger utenfor Helgeland, i en konsekvensutredning med mulig utlysning allerede i 2025.

I september ble det klart at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal konsekvensutrede tre nye havvindområder utenfor Vestlandet og Sørvestlandet. Også da etterlyste flere organisasjoner, deriblant Offshore Norge, at man inkluderte områder utenfor Helgeland og Hammerfest.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor regjeringen har utelatt over halve landet for utlysningsrunden i 2025. Det gir et mer robust kraftsystem å ha med havvind nord for Stad hvor det som regel blåser når det er stille i Nordsjøen og omvendt. Derfor vil vi ta med feltet Nordvest A utenfor Helgeland i konsekvensutredningen som starter nå, sier Thorheim til NTB.

Han er både representant for Nordland og medlem av energi- og miljøkomiteen. Det var NRK som først omtalte saken.

Onsdag kunne energiminister Terje Aasland meddele at Ventyr vant auksjonen om å bygge ut havvindparken Sørlige Nordsjø II. Samtidig ligger det nå an til Usira Nord blir utsatt til neste år.
Les også

Det ble som bransjen fryktet: – Dagen derpå for Aaasland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.