Ikke noe datalagringssystem har vært solgt i større antall her i landet enn HPs EVA-serie (ikke kvinnenavnet, men Enterprise Virtual Array). De har solgt tusenvis av slike gjennom årene.
Nå har 3PAR overtatt, og med det gjør HP en kraftig modernisering av teknologien.
— Grunnen til at EVA var så populær var den enkle administrasjonen, men teknologien begynte å dra på årene og det var på tide med noe helt nytt. I stedet for å utvikle alt selv kjøpte vi det selskapet vi hadde mest tro på. Og etter en budkamp med Dell for to år siden stakk vi av med seieren. Nå ruller vi ut de nye modellene i HP-drakt sier sjefen for datalagring i HP, Arild Saghagen.
Les også: Bør bedriften din være på Google+?
Lik belastning
Den enkle administrasjonen vil HP fortsette med, selv om 3PAR kan tilby mange nye funksjoner.
Alle kabinettene fra de minste til de største bruker den samme programvaren.
3PAR bygger på den samme filosofien HP utviklet for å balansere lasten på alle harddiskene og som de har kalt wide striping.
Når man lagrer data, fordeles filene på alle diskene i lageret. På den måten får alle diskene lik belastning hele tiden selv om lageret går kontinuerlig i mange år.
Les også: Nå kommer Visas Paypal-konkurrent
Ypper med de store
Den nye lagringsteknologien spenner fra billige små enheter, det vil si fra 125.000 kroner, til svære kabinetter i millionklassen.
Som EVA er 3PAR lagringsenheter i midtsegmentet, som er det største markedet her i landet. Men selv i midten vokser lagringsbehovene, og med 3PAR er det mulig å lagre mye mer enn EVA kunne.
Det største kabinettet kan nå lagre hele 3,1 petabyte, eller 3100 terabyte.
— Med EVA kunne vi ikke ha mer enn to kontrollere, nå kan vi ha inntil åtte og det gjør at både ytelse og kapasitet blir langt bedre. Det administrasjonssystemet vi har utviklet kan flytte data fra EVA til 3PAR mens systemet er i drift, så det er enkelt å oppgradere, sier han.
Les også: Terje laget regne-app som ingen forstod
Hel-flash
De som trenger en superraskt lager kan nå få de nye lagrene med bare flashdisker i stedet for harddisker.
Mens de roterende variantene har en ytelse på inntil 250.000 IOPS, så kan flashvariantene by på nesten det tredobbelte.
Baksiden er selvfølgelig prislappen, som tar firegangeren.
Bakckup til disk
Den andre pilaren i HPS nye lagringssatsing er StorOnce, som skal ta seg av sikkerhetslagringen.
Fra administratorens side kan det se ut som et bibliotek av båndkassetter, men det er virtuelle sådanne. StorOnce er helt diskbasert. Det gjør det mulig å benytte dedublisering som potensielt sparer veldig mye plass i slike lagringssystemer.
I stedet for å lagre den samme filen, for eksempel et stort bilde som mange ansatte har sendt til hverandre, lagres det bare en gang og så erstattes alle de andre med pekere til bildet.
Slik teknologi går fint på disk, men når bilder og pekere fordeles på ulike båndkassetter blir det i praksis umulig å realisere dedublisering.
Drammen Kommune var den første kunden i verden som skaffet det en av de nye StoreOnce-kabinettene.
Les også:
Evry lover problemfri innlogging