– Vi har en person som er omkommet, og vi kan bekrefte at det er føreren av toget, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt til TV 2.
– Det har vært en svært trist og krevende dag for alle oss i SJ Norge. Våre tanker går nå til alle de pårørende. Vi er opptatt av å ta vare på alle dem som er blitt rammet av denne tragiske hendelsen, sier administrerende direktør Rikke Lind i SJ Norge.
Toget, som var på vei til Bodø, skal ha sporet av etter å ha kjørt inn i et steinras mellom Bjerka og Mo i Rana. Politiet fikk melding om ulykken klokka 14.15.
49 personer ble evakuert fra toget. Det er ikke mistanke om at hendelsen skyldes noe straffbart forhold.
Frykter at togsettet raser ned på E6
Toget består av fem passasjervogner i tillegg til lokomotivet. En av vognene og lokomotivet ligger skrått nedover langs en skråning.
– Politiet har kontroll på de som er evakuert fra toget. Så langt politiet er kjent med, skal det være i underkant av ti personer som er fulgt opp av helsevesenet, skriver Eilertsen i en pressemelding torsdag kveld.
Han opplyser at politiet jobber sammen med øvrige redningspersonell for å sikre ulykkesstedet, og at politiet etablerer vakthold på stedet gjennom natten.
E6 holdes foreløpig stengt, og det må blant annet gjøres vurderinger for å være sikker på togsettet ikke raser ned på E6. Bilister må enten kjøre om via Sverige eller via Nesna på Helgeland. Vegvesenet kommer med ny informasjon innen klokken 16 fredag.
– Det er mye dieselsøl i området, og det er lagt ut lenser i fjorden. I løpet av fredagen vil det også gjøres vurderinger om hvordan togsettet skal berges. Dette vil ta noe tid, og det er derfor usikkert når E6 kan åpnes for trafikk, opplyser Eilertsen.
Han forteller at Havarikommisjonen er ventet å ankomme ulykkesstedet i løpet av fredag.
Samleplasser for evakuerte
Politiet opplyser at det er opprettet to samleplasser for evakuerte.
– Det er to hoteller i Mosjøen og Mo i Rana. Vi vil etablere et pårørende-nummer, og begge kommuner har satt krisestab, sier Eilertsen.
Han forteller at situasjonen er uoversiktlig på ulykkesstedet.
– Vi har geologer på vei inn. Vi må ta hensyn til at det er mer stein i fjellet, sånn at hjelpemannskapene ikke blir tatt av nye skred, sier han.
– Sterke krefter har vært i sving
Lars Nedrevåg ved Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge fortalte klokken 16 til TU de tre skadede personene som er sendt til sykehus, er lettere skadet.
– Politiet sjekker nå det de har registrert mot passasjerlister. Det er normal prosedyre, det tar litt tid, sa Nedrevåg.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier til NTB at tankene går til alle berørte.
– De dramatiske bildene viser at sterke krefter har vært i sving. Nå må nødetatene få gjort sin jobb. Framover blir det viktig å få klarhet i hvorfor ulykken skjedde og å ta vare på alle som er rammet, sier Nygård.
90-fartsgrense på strekningen
Ifølge politiet skal toget ha kjørt inn i et steinras. De har kontaktet en geolog som skal vurdere forholdene på stedet.
– Foreløpig vet vi ikke mer enn at lokomotivet og den første vogna har sporet av. Det kan hende det gjelder flere vogner, men vi har foreløpig ingen detaljer om det, sa pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til TU ved 15-tiden.
Bane Nor har satt inn kriseledelse sentralt og regionalt, forteller Korslund.
– Fasen vi er i nå, handler primært om å få mannskaper på plass med mål om å bistå nødetatene i arbeidet de er i gang med.
Korslund kunne på dette tidspunktet ikke bekrefte eller avkrefte om steinras kan ha forårsaket avsporingen.
– Har dere systemer som kan detektere ras på plass på denne delen av Nordlandsbanen?
– Vi har mange rasvarslingsanlegg rundt omkring, men om vi har det akkurat her, vet jeg foreløpig ikke, sier han.
På spørsmål fra TU forteller Korslund at det er en skiltet hastighet på maksimalt 90 km/t på strekningen der toget når har sporet av.
– Brutalt å kjøre inn i
Forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk lokomotivforbund sier forbundet er i kontakt med lokale tillitsvalgte og verneombud. I tillegg er en vernekoordinator sendt til ulykkesstedet for å bistå.
– Dette er noe av det verste som kan skje for en lokfører på jobb, sier han til NTB.
Ut fra bildene fra ulykkesstedet og kjennskap han har til hva slags togmateriell som vanligvis kjører strekningen, sier han lokomotivet ser ut til å være et eldre diesellokomotiv av typen Di4. Han tar forbehold om at han ikke har direkte og oppdatert informasjon.
– Det er brutalt å kjøre inn i. Dette er et tungt lokomotiv som tåler en trøkk, men de er ikke bygd for å kjøre inn i et steinras, sier han.
Sendte redningshelikopter fra Bodø
Passasjerer forteller om dramatiske øyeblikk da SJ-toget sporet av.
– Det var først en brems, så skjønte jeg at det var noe som skjedde, og så var det bare bang, bang, bang, sier Jan Kenneth Transeth, som var passasjer på toget, til NRK.
Torsdag ettermiddag fortalte Nedrevåg fra HRS til TU at de fikk melding om avsporingen rundt klokken 14.30.
– Meldingen gikk på at det var en togavsporing mellom Mosjøen og Mo i Rana, Bjerka – Korgen. Det skal være mellom 50 og 70 mennesker ombord og situasjonen er uavklart. Vi har sendt ut tre helikoptre, fra Bodø, Ørland og Brønnøysund. Politi og ambulanse er på vei, og noen er kommet på stedet. Vi har ikke oversikt over omfang eller skadede, sa Nedrevåg da.
Nedrevåg fortalte videre at politiet i Nordland ville koordinere håndteringen av hendelsen.
NRK fikk opplysninger om at Helgelandssykehuset hadde slått katastrofealarm.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det er vondt å høre at en av dem som jobbet om bord på toget, mistet livet i ulykken.
– Mine tanker går til de etterlatte og alle som er berørt av ulykken. Ved hendelser som dette er det viktig å ta vare på hverandre, sier han.
– Jeg vil rose nødetatene for den viktige jobben de har gjort og fortsatt gjør på ulykkesstedet.
Raset på Nordlandsbanen: Opphevet saktekjøring på strekningen for tre år siden