PRODUKSJON

Hun setter standard

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
12. feb. 2004 - 07:45

JOBBER DU MED standarder eller standardisering av produkter og tjenester, bør du lære denne damen å kjenne først som sist: Trine Tveter (48).

Hun har nemlig det overordnede ansvaret for alt standardiseringsarbeid i Norge, med unntak av elektro, data og tele.

Standarder er med på utforme hverdagen for oss alle og brukes i mange ulike situasjoner i et moderne samfunn. Alle som har bygd hus, kjenner til Norsk Standard, og de som er opptatt av barneleker, vet at produktmerking er et resultat av felles europeisk standardiseringsarbeid.

Standarder er med på å beskrive viktige sider ved varer, tjenester og arbeidsprosesser. Fagområdene bygg og elektro har kommet lengst med standardiseringsarbeidet.

- Vi skal være en naturlig samarbeidspartner for industri og næringsliv. De største utfordringene våre finnes i områdene miljø, IT, havbruk og ikke minst innen helsevesenet, sier Tveter.

Standarder utarbeides etter initiativ fra interessegrupper som ønsker seg felles spilleregler i markedet. I noen tilfeller jobber også markedet mot spilleregler og prøver å lage sine egne standarder. Det finnes spesielt mange eksempler på dette i databransjen. Standarder er stort sett frivillig å bruke, unntatt når myndighetene krever at de skal brukes eller de inngår i avtaler, jmf. Norsk bygningslovgiving.

TRINE TVETER STARTET sin yrkeskarrieren innen byggstandardisering. Med direktørjobben i Standard Norge er ringen sluttet karrieremessig.

Det begynte med kjemi hovedfag på Blindern for oslojenta som innrømmer at hun aldri har bodd andre steder på ordentlig. Litt tilfeldig havnet hun i byggebransjen gjennom jobben i Norges Byggstandardiseringsråd, hvor hun drev med standardisering av betongkonstruksjoner. Veien videre var lagt da hun gikk til Astrup Høyer og fort fattet interesse for betong.

- Jeg visste ikke forskjellen på betong og sement da jeg begynte, men endte opp med å ta doktorgrad i betongteknologi på NTH i 1993.

Doktorgraden tok hun på deltid. Samtidig jobbet hun i Fabeko (Norsk fabrikkbetong forening). Da hun hadde fullført doktorgraden, overtok hun som daglig leder.

- Etter hvert ønsket jeg å jobbe mer med faget mitt og søkte meg over i Scansem Chemicals. Der jobbet jeg videre med tilsetningsstoffer i betong. Da datteren Caroline meldte sin ankomst og etter hvert krevde mer oppmerksomhet, ønsket hun seg en mer forutsigbar arbeidstid og mindre kveldsjobbing. Dette var midt i Romeriksport-problemene rundt injeksjoner ogda Rhoca-gil for første gang ble allment kjent for befolkningen.

I Byggforsk jobbet hun som forskningssjef i fem år før hun i fjor søkte direktørjobben i den nyopprettede organisasjonen Standard Norge. Nå er hun sjef for 73 ansatte som skal samordne det tidligere arbeidet som er utført av flere ulike organisasjoner. I tillegg jobber det 10 personer i et selvstendig salgs- og markedsføringsselskap som de eier 85 prosent av.

SELV OM STORPARTEN av standardiseringsarbeidet i Norge er samlet i Standard Norge, har Norsk Elektroteknisk Komité ansvaret på det elektrotekniske området og Post- og teletilsynet er sekretariat for telestandardisering og posttjenester.

Finansiering av standardiseringsarbeidet kommer i stor grad fra salg av standarder. I tillegg får organisasjonen bevilgninger fra offentlige myndigheter med Nærings- og handelsdepartementet som største bidragsgiver.

- De har vært en av pådriverne for å få samlet Standardiseringsnorge i en organisasjon. For næringsliv og innovasjonsarbeid er dette svært viktig, og vi følger bare trenden i Europa på dette området. Både Sverige og Danmark har allerede samlet seg, og for brukerne blir det klart en fordel, mener Tveter, som aller helst bruker ferier og frihelger i sommerhalvåret på hytta si på Nakholmen utenfor Oslo.

Ett av målene for standardiseringssjefen er å være mer synlig for kundene, som det så populært heter. - Kundene skal få svar på det de ønsker når de henvende seg til oss, understreker Tveter. - Det er et ønske og krav fra næringslivet. I tillegg blir det en viktig oppgave å finne og sende de riktige norske ekspertene ut, slik at vi kan påvirke europeiske standarder.

Tveter kommer til å jobbe hardt for å bli det tunge miljøet også på IT-standardisering i Norge. - Der har vi noen konkurrenter i dag, innrømmer hun: - Vi jobber også for å få penger til å oversette ISO- og CEN- standarder til norsk. Det er viktig for å få folk og alle miljøer til å ta i bruk standardene. Offshore- og IT-bransjen er vant til å jobbe med engelsk som arbeidsspråk. Det er ikke alle andre. Utfordringen i år er å sette fokus på kunder og jobbe med interne synergier etter fusjonen, sier Tveter som er svært opptatt av å rekruttere flere kvinner inn i ledende posisjoner. Selv må hun stå til ansvar for styret i Standard Norge.

HUN SYNS DET er kult at det sitter en kvinne på toppen i standardiseringsarbeidet i Norge: - Jeg liker å lede og ha ansvar, men jeg var nok tøffere for ti år siden enn jeg er i dag. Nå er jeg mye mer nyansert og har kanskje ikke så mye å forsvare lenger. Men det tar på å være alene som kvinne. Jeg merket det spesielt i begynnelsen av karrieren da jeg var på anlegg Det kunne til tider være veldig slitsomt.

Det er også en av grunnene til at Trine Tveter sa ja til å sitte i styret for den nye gruppen Balanse i Polyteknisk Forening.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

- Dette er en nettverksgruppe for yngre kvinner i byggebransjen. Mange kvinnenettverk lider under at de ikke har en formell tilknytning. Derfor setter jeg stor pris på dette initiativet fra PF. Jeg savnet et fast nettverk selv da jeg var yngre og i starten av karrieren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.