Hunderfossen Energisenter er nå i gang med annet byggetrinn i fornyelsen av opplevelsessenteret.
Til åpningen den 25. mai skal et omfattende interaktivt energispill presenteres på en 10 meter stor skjerm, og spillerne får fire spillstasjoner å boltre seg på.
– De skal få påvirke hendelser i hele verdikjeden fra produksjon til sluttbruker, sier markedskonsulent Jarle Hovland til siste nummer av tidsskriftet Elektro.
– Her skal deltakerne bli presentert for forskjellige dilemmaer, som naturkrefter i spill og uhell og knapphetssituasjoner i energiforsyningen.
Vær og meteorologi har et naturlig fokus på energisenteret. – Det er fenomener som egner seg godt til interaktivitet. Fra de sterke, teknologiske opplevelsene for de største barna, til de helt enkle ting for de minste.
Måtte fornyes
Første byggetrinn i fornyelsen i det 15 år gamle opplevelsessenteret ble ferdig i juni i fjor.
– Vi måtte fornye oss i takt med utviklingen av energisektoren. Også metodikk og framstillingsmåte er endret på 15 år, påpeker Hovland.
Hans ambisjon er at energisenteret skal være et ansikt utad for energibransjen i Norge, spesielt rettet mot de unge.
Men også energibransjen selv og beslutningstakere i så vel det private næringsliv som offentlig sektor er målgrupper. Og så skal de tvære en turistattraksjon.
– Hovedbudskapet har utgangspunkt i produksjon, overføring og forbruk av elektrisk energi i Norge. Vi er en nasjonal kommunikasjonskanal for energisektoren i Norge. Men vi driver ikke som informasjonssenter på vanlig måte. Det vi formidler er hvordan energisystemet fungerer.
Norsk leverandør
Det er selskapet Sixsides i Oslo som har utviklet det interaktive energispillet. Første byggetrinn kostet seks millioner kroner, mens annet byggetrinn er budsjettert til det halve. Flere bransjeaktører er inne som eiere og samarbeidspartnere i energisenteret.
Eierne er Gudbrandsdal Energi, Opplandskraft, Oppland Energi, Glommen og Laagens Brukseierforening, Eidefoss, Østerdalen Kraftproduksjon og Eidsiva energi Holding.
Samarbeidspartnere er Enova, Statkraft, Statnett, Meteorologisk Institutt, EBL, Eltel Networks, REC(Renewable Energy Corporation, Solcellepaneler), NTNU, Nexans, Hunderfossen Familiepark, Naturkraft, PMI Pindsle. Senteret forhandler for tiden med enda flere mulige samarbeidspartnere.