– Det er en stor oppgave. De som er savnet er kanskje i noen av husene. De har flyttet seg helt opp mot 400 meter, sier innsatsleder Morten Thoresen ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen.
Ifølge Thoresen er vanskelig å lokalisere husene som har gått med i skredet. De jobber med prioritere området.
Totalt ni hus og 31 boenheter har så langt rast ut. Politiet sier det fortsatt er bygninger som kan rase.
Politiet: – Håp om å finne mennesker i live
Ti personer er fremdeles savnet etter at det i morgentimene onsdag gikk et kvikkleireskred i Ask i Gjerdrum kommune.
Politiet sier det med stor sikkerhet befinner seg folk i skredområdet. Det kan være både flere og færre personer i skredområdet enn de ti savnede.
Politiet presiserer at de søker etter overlevende.
– Graden av optimisme vil jeg ikke uttale meg om, men så lenge det pågår en redningsaksjon har vi håp om å finne mennesker i live, og det er det vi forholder oss til, sier innsatsleder i politiet Dag Andre Sylju torsdag morgen.
Fortsatt fare for nye skred
Leirskredet i Gjerdrum er blant de største i Norges historie. Det er 700 meter langt og 300 meter bredt.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det fremdeles er fare for at det kan gå nye skred. Skredkantene raser fortsatt og er ustabile.
– Grunnen er høyst usikker og det er fortsatt risiko for at det kan gå nye skred i området, sier regionsjef i NVE Toril Hofshagen.
Hun sier at de jobber med å kartlegge mulighetene for å avgrense det evakuerte området på en trygg måte. Rundt 1.000 personer er så langt blitt evakuert. Målet er at noen av dem kan flytte hjem igjen til nyttårskvelden.
– Det er et håp. Det er to borerigger som skal være i arbeid. Vi håper å kunne friskmelde noen områder slik at folk kan flytte hjem i dag, sier Brigt Samdal, som leder NVEs arbeid i skredområdet til BT.
Utfordrende på stedet
Leteaksjonen etter de ti savnede etter leirskredet i Gjerdrum har pågått natten gjennom uten at noen er funnet. En hund som befant seg i skredet, er reddet ut via helikopter.
Innsatsleder i politiet Roger Pettersen sier at svenske USAR-mannskaper nå er på stedet.
– Det er åtte stykker som er spesialtrent for å ferdes og drive redning på skadesteder som det her. Danmark har også tilbudt sin kompetanse.
I tillegg er infrastrukturen i området dårlig, og det jobbes med å bistå gårder som har mistet vann, strøm og varme. Det er tre gårder med husdyr som er rammet av skredet.
Politiet fraråder fyrverkeri
Politiet ber alle i Gjerdrum kommune, og spesielt i og rundt Ask, om å ikke sende opp fyrverkeri nyttårsaften.
– Det brukes helikopter og drone i søkearbeidet, ettersom det ikke er mulig å ta seg ned i skredområdet til fots. Fyrverkeri vil forstyrre dette arbeidet, sa politiets innsatsleder Dag Andre Sylju til TV 2 tidlig torsdag morgen.
På grunn av risikoen for fyrverkeri, og sikkerhetsrisikoen det utgjør for ressurser og mannskap, vil det ikke være helikopter i luften i Gjerdrum mellom klokken 23 og 01.
Politiets stab jobber med et eventuelt midlertidig fyrverkeriforbud.