T2

Huset som er smartere enn deg

Morten Gulden
6. sep. 2009 - 10:12

Du våkner en mørk hverdagsmorgen til sollys fra vekkelampen og lyden av radioen som sakte øker volumet på morgennyhetene.

Verdens elendighet følger deg inn på badet hvor gulvvarmen, som økte til favoritttemperatur for et kvarter siden, varmer kalde tær.

Lyset har skrudd seg på, og vannet i dusjen blitt varmet opp til din egen favorittemperatur.

Etter at du har gjort deg ferdig med morgenstellet og spaserer videre ned trappen, trigger en bevegelsessensor lampene der, så du ikke snubler selv om lyset på badet allerede har slukket.



Automatiske frokostnyheter

På kjøkkenet er kaffemaskinen akkurat ferdig med en latte, og postkassen forteller konsollen på nærmeste vegg at den har fått en avis.

Du går ut kjøkkendøren for å hente post, og huset registrerer at døren er åpen.

Den lukkes sakte, og du spaserer videre forbi terrassehøyttaleren med innebygget lampe, som skrur seg på idet du nærmer deg. Morgennyhetene følger deg, selv ut på terrassen.

Postkassen hadde rett, og morgenavisen er på plass. Vel inne på kjøkkenet puster huset lettet ut, registrerer døren som lukket og at husets herre er tilbake i folden.

Styrer alt

Radionyhetene følger deg fortsatt, og har nå spredt seg til andre rom i huset, siden de fleste burde våkne omtrent nå. Du bruker din iPhone til å bytte til musikk fra harddisken i kjelleren og demper lyden i andre etasje siden barna har fridag og kan få sove litt til.

Vel tilbake på kjøkkenet, med frokosten klar, rapporterer værstasjonen på taket endringer i lys-, temperatur- og vindforhold. Du ser det på skjermen på veggen.

Huset senker noen av persiennene for å beskytte deg mot det skarpe morgenlyset. styringssystemet har vurdert vindstyrken som akseptabel, men står klar til å heve dem igjen hvis det blåser opp.

Tiden går, og huset tømmes for andre beboere. En av dem har hektet seg på radiosendingen fra kontrollpanelet i sitt eget rom. Sensorer forteller skjermen på kjøkkenet hvor mange som er igjen.

Ingen? Da har lyset og lyden skrudd seg av i alle de rommene du ikke befinner deg.



En ny dag truer

Klar til dyst spaserer du mot døren, og slår på "borte - hele dagen" - innstillingen på LCD-skjermen. Vel ute av døren låser du den ved å dra fingeren over fingeravtrykksleseren.

I bakgrunnen hører du vaskemaskinen starte opp og begynne på klærne du la inn kvelden i forveien.

Bilen ble ferdigvarmet for ti minutter siden, og du kjører ut i en hardere verden hvor du ikke blir tatt like godt vare på.

Senere på dagen får du en SMS fra hussentralen. Posten skal levere en pakke til deg, og har ringt på døren. På kontoret kan du sjekke hvem det er som står foran døren ved å surfe deg til husets webside, snakke med ham og slippe ham inn med et tastetrykk.

Følger med

Er du bekymret for hva inntrengeren måtte finne på i et tomt hus, kan du bytte til andre, strategisk plasserte kamera innendørs.

Hjemme er huset mørkt, og temperaturen noe lavere, men det har ikke sovnet. Det er klart til å varme seg opp til den temperaturen du har programmert for hvert rom. 

Huset er alltid årvåken for inntrengere eller andre uforutsette farer. 

Det har vann- og branndetektor, så skulle noe gå galt varsles rørlegger, brannvesen eller politi. Vannet skrur seg automatisk av ved lekkasje.



Vel hjemme igjen

Etter middag trykker du på ikonet for TV, og lysene dempes, TV-lyd sendes til surroundanlegget og TV-en slår seg på sammen med dekoderen, forsterkeren og spillkonsollen.

Når natten kommer legger du deg til klassisk musikk, som blir umerkelig svakere mens du sovner inn.

Dagen etter drar hele familien på ferie, etter å ha trykket på "borte - lang tid" på skjermen ved døren. Men du er ikke bekymret for innbrudd.

Alle vinduer og dører har sensorer, forsøker noen å komme seg inn sender hussentralen SMS til vaktselskapet ditt.

Overbevisende

Mens du er borte spiller hussentralen av de fleste av aktivitetene du har hatt i forrige uke, som å skru lyset av og på, spille musikk og andre ting du kan bruke for å overbevise innbruddstyven om at det ikke en gang er verd risikoen å prøve seg.

Du nyter ferien med vissheten om at alt er i orden, og at du har sikret deg en betydelig lavere forsikringspremie.

Sentralstyrt hus

Det finnes flere konsepter for hvordan smarthusets infrastruktur skal bygges. Sentral server eller distribuert logikk? Det avhenger av smak, interesser og behov.

Vi har truffet Svein Inge Myhre fra Trygge Rom. I hans privatbolig har firmaet bygget det som best kan kalles et demolokale, så og si alle komponenter og løsninger et smarthus kan inneholde er på plass.

Her er det ethernet-kabler ned til en sentral boks i kjelleren hvor absolutt alt styres fra.

Vi begynner ved inngangsdøren. Der finner vi en kombinert fingeravtrykksleser, fiskeøyekamera, mikrofon og høyttaler.

– Skulle du være skeptisk til biometrisk autentisering, kan du få inngangskort eller kodelås også, forteller Myhre.

KONTROLL: Svein Inge Myhre fra Trygge rom sammen med styringssentralen i kjelleren.
KONTROLL: Svein Inge Myhre fra Trygge rom sammen med styringssentralen i kjelleren.

Nøkkel

Døren har også helt vanlig, gammeldags nøkkel hvis det skulle gå virkelig galt med styringssystemet.

Smarthuset til Trygge Rom har sterk fokus på sikkerhet, men også komfort, og det første en legger merke til når man er gjennom døren er en lun, god varme.

– Det er lagt inn vannbåren varme i gulvet. Du trenger lavere temperatur enn med strømbasert varme, har du 21 grader i gulvet stiger varmen. Men det koster litt, sier Myhre.

– Veldig mye av poenget med et slikt hus er at du kan slå av TV, stereo, lys og alle potensielle brannfarer når du trykker på ut-knappen.

Døren ser tyven PANEL: Ved inngangsdøren er det montert kamera, høyttaler og fingeravtrykksleser. Bruk pekefingeren for å åpne, og ringfingeren for å lukke.
Døren ser tyven PANEL: Ved inngangsdøren er det montert kamera, høyttaler og fingeravtrykksleser. Bruk pekefingeren for å åpne, og ringfingeren for å lukke.

Døren ser tyven

Systemet gir deg også full overvåkning av alle som kommer på døren, og kameraet husker bildene av dem i ettertid slik at du kan se hvem som har vært bortom.

Er det noen der og da må du fysisk lukke opp døren - Myhre har tenkt mye sikkerhet i dette huset.

– Typen innbrudd har forandret seg i det siste, og har blitt farligere. Men her har vi magnetsensorer på hvert vindu og hver dør, som forteller hussentralen om noen forsøker å komme seg inn, forteller Myhre.

Systemet styrer dimming på alle lys i huset, og Myhre kjører gjerne pærene på 90% og sparer strøm på det. Lyset blir også mer behagelig når det automatisk kan dempes til valgfri styrke i forhold til lysforholdene ute.

Merker hvor du er

Bevegelsessensorer skrur på lyset når du kommer inn døren eller på et rom. Du programmerer dette og alt annet i huset fra LCD-panelet ved inngangsdøren.

Lyset skrur seg også ned når du trykker på Natt-knappen (ett av de ferdigprogrammert modusene som er tilgjengelig i soverommene), og går ikke på igjen før neste morgen.

Med mindre bevegelsessensorene oppdager at du beveger deg rundt i rommet - da skal du jo ha lys.

– Det virker veldig bra, bortsett fra når du er lenge på toalettet. Da må du veive med armene innimellom, gliser Myhre.

STYRING: Fra kontrollpanelet plassert ved utgangsdøren kan du sette igang ferdigprogrammerte moduser for huset, eller programmere dine egne.
STYRING: Fra kontrollpanelet plassert ved utgangsdøren kan du sette igang ferdigprogrammerte moduser for huset, eller programmere dine egne.

Styring eller alltid på

– Vi har to sett stikkontakter i hvert rom, forteller Myhre. Halvparten styres av huset, på de andre kan du plugge inn enheter som skal ha strøm på hele tiden. Typiske eksempler er vekkerklokken og PC-en.

Myhres smarthus er koblet opp med nettverkskabler i alle rom, som går ned til hussentralen i kjelleren. Myhre understreker viktigheten av å planlegge systemet nøye før du bygger.

– Gjør det tidlig i prosessen, sammen med en konsulent. Da sparer du mye tid og slipper å gjøre dyre endringer underveis i prosessen, sier Myhre.

Det viktigste er nemlig å få på plass rør til kabling der du skal ha det. Pris varierer veldig om det er nybygg eller renovasjon av eksisterende bolig.

– Og du må ikke ha alt, selv om det er morsomt, forteller Myhre.

– Du kan begynne med et begrenset antall komponenter, som brannvarsling og innbrudsdetektor med GSM-opprigning til vakt- og brannsentral, og likevel spare forsikringspremie og strøm.

Styr huset med iPhone

Hos Bjørn Erik Askestad i Micromatic er smarthus-konseptet bygget helt annerledes, selv om det gjør det samme.

Demonstrasjonshuset til Micromatic er også et privat hjem.

Hos Askestad finner vi igjen kjente løsninger som fingeravtrykksleser, mikrofon og kamera på døren, og en LCD-skjerm rett rundt hjørnet med menyvalg for alt som kan gjøres i huset.

Modulært KOBLINGER: Bjørn Erik Askestad viser frem den modulære koblingsenheten i kjelleren. Her setter du inn kort som kan styre alt fra lys til TV og lyd.
Modulært KOBLINGER: Bjørn Erik Askestad viser frem den modulære koblingsenheten i kjelleren. Her setter du inn kort som kan styre alt fra lys til TV og lyd.

Modulært

Hos Askestad er det ingen hovedsentral å skryte av i kjelleren. Der finner vi i stedet en enkel boks som er modulær.

– Du kan sette inn egne kort for forskjellige muligheter, som dimmere til lysene eller et multimediekort som kan sende strømmende lyd til valgfrie høyttalere, forteller Askestad.

Om mulighetene er mange er løsningen også meget fleksibel.

– Alle rom har en eller flere små kabler med to ledere inn til seg fra koblingsskapet i kjelleren. Vi pleier å legge opp fem i hvert rom. Hver av dem kan så seriekobles slik at for eksempel alle lysene i et rom kan styres fra en av disse kablene, og det likevel er mulighet til å kontrollere andre enheter, sier Askestad.

Koble styringen som du vil

Systemet støtter både serie- og stjernekonfigurasjon, slik at det har stor fleksibilitet i koblingen inne i rommet eller fra rom til rom. Og mulighetene det gir er mange.

Alle kontrollpanelene som er montert rundt i huset sitter fast i identiske koblinger innfelt i veggene. Og siden de er modulære kan de byttes rundt på etter behov.

Vil du ha styringsenheten for musikk og døråpner på en annen vegg, trekker du bare ut kontrollpanelet fra veggen og bytter med et annet.

iPhone-tilkoblet MOBIL FJERNKONTROLL: Med en iPod Touch på det trådløse nettverket kan Askestad styre alt fra musikk til inngangsdøren.
iPhone-tilkoblet MOBIL FJERNKONTROLL: Med en iPod Touch på det trådløse nettverket kan Askestad styre alt fra musikk til inngangsdøren.

iPhone-tilkoblet

– Huset har også trådløst nettverk, og en ruter i koblingsskapet i kjelleren, forteller Askestad. Dermed kan du også styre mange deler av huset fra din iPhone eller iPod Touch.

Askestad demonsterer fornøyd diming av lys i stuen og styring av multirom-høyttaleranlegget.

Åpen standard VANNSIKRING: Med denne dingsen montert på rørene kan huset selv skru av vannet hvis det merker at det er oversvømmelse.
Åpen standard VANNSIKRING: Med denne dingsen montert på rørene kan huset selv skru av vannet hvis det merker at det er oversvømmelse.

Åpen standard

– I tillegg finnes det mange produsenter av utstyr til Revox. Dette er en åpen standard, og kreativiteten til produsentenes styringsenheter er både stor og sikker for brukerne, sier Askestad.

– Alt testet av Tyskerne, og godkjent av dem før de kan selges med Revox-logoen.

Som andre smarthus er alt koblet med alt, og hovedstyringsenheten kan brukes til å programmere enhetene separat eller til å virke sammen.

Askestad demonsterer hvor enkelt akkurat det faktisk er. Du trenger ikke en spesialist for å sette sammen dine egne programmer for forskjellige deler av huset, kan du bruke Outlook så er det meget lett å komme i gang med.

Lurer tyven

Askestad viser også en smart sikkerhetsforanstaltning. Du kan enkelt sette smarthuset til å "ta opp" alt som gjøres i huset over tid, for eksempel en uke.

– Når du drar på ferie, og trykker på ferie-knappen i det du går ut døren, setter huset i gang avspilling av bruksmønsteret ditt for en god del enheter, som lys og kanskje lyd. Da lurer du en god del tyver, smiler Askestad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.