Markedet for dedikerte hjemmekinoprosessorer er ikke det aller største. Det er et produkt som er forbeholdt de som er mest grepet av basillen, og som vil unngå kompromisser.
Mange tror kanskje at en hjemmekinoreceiver er uten kompromisser, men det stemmer på ingen måte. Selv dyre receivere er et kompromiss, fordi det ikke er teknisk mulig å gjøre alt fullendt når det skal ned i ett chassis.
Det blir rett og slett for trangt til å få en kompromissløs opplevelse. Da tenker vi både på støyskjerming, kraftig strømforsyninger og effekttrinn som har evnen til å levere tilstrekkelig med effekt.
Talltriksing
Selv en receiver til 3000 kroner er oppgitt til å kunne levere 7 x 100 watt eller mer. Alle skjønner at det ikke er mulig. Både AV-bransjen og ikke minst TV- og projektorbransjen blitt smittet av et nummervirus.
Det er om å gjøre å ha glansede brosjyrer med størst tall og høyest tall, selv om tallene verken er sanne eller troverdige.
Selv storheter som NAD og Harman/Kardon måtte gå bort fra sine ærlige og oppriktige til konkurrentenes watt, for å konkurrere på like vilkår. Med en hjemmekino-prosessor stiller ting seg helt annerledes.
Der er man avhengig av å koble til eksterne effekttrinn, og man unngår langt på vei juksewattene fra receiverne. Man unngår også noe av støyutfordringen fordi effekttrinnene er i andre kabinetter.
Det er også god plass i chassiset til prosessoren, slik at man kan skjerme de forskjellige delene fra hverandre. Det er typisk slik at produsentene ønsker å separere analogdel, digitaldel og videodelen så langt det lar seg gjøre.
De vil også at disse delene skal ha egne dedikerte strømforsyninger. Dette er umulig i en receiver, men helt oppnåelig i en prosessor. Hvorfor synes da de aller fleste at en god receiver låter bra? Vel, de låter bra.
TEST: Test av tre rimelige hjemmekinoreceivere
Sortere
Faktisk låter flere veldig godt, men det skjer noe med lyden når man kobler over til en separat løsning og kan sammenligne direkte.
Da hører man veldig ofte at bakgrunnen er sortere. Med det mener vi at det er langt roligere og stillere mellom transienter eller de store dynamiske utfoldelsene, slik vi ser det på film.
Vi har tidligere sammenlignet dette med økt kontrast på en flatskjerm eller projektor, og sammenligningen er like aktuell nå.
Denne roen er viktig for den totale opplevelsen. Det samme vil man oppleve når man bruker prosessoren til musikk.
Da hører man fort at receivere ikke kan sammenlignes med dedikerte stereooppsett, men med en prosessor er de musikalske opplevelsene ivaretatt på en langt mer fordelaktig måte.
AV8801
Marantz er en av få som faktisk tilbyr to hjemmekinoprosessorer i sitt sortiment. Den andre heter AV7701.
Det er en standard 7.1 prosessor, en løsning som passer for mange og som er skreddersydd for alle som vil ta steget fra receiver til prosessor.
AV8801 er dog et litt annet beist, selv om det ikke er de store forskjellene på utsiden. AV8801 er nemlig en 11.2 prosessor. Det betyr at den i tillegg til det normale 7.1 også prosesserer høyde- og breddekanaler i tillegg til å kunne håndtere 2 separate subwoofere.
Det er faktisk ganske formidabelt!
Produktet deler flest likheter med Denon AVR-4520, som er en receiver med de samme innebygde mulighetene til 11.2 prosessering. Andre smarte løsninger er innebygget ethernetswitch og HDMI ut til sone 4.
Hvorfor så få andre har tenkt på å bygge inn en ethernetswitch skjønner ikke vi, for det er en smart løsning for å dele internett og hjemmenettverkstilkobling.
En ekstra sone med HDMI har vi sett tidligere, og vi liker at dette ser ut til å bli standard på mer påkostede produkter. Den kan man bruke til TV-en i stua, soverommet eller på kjøkkenet for den saks skyld.
Et tips om rommet man vil fore med signal er langt unna er å benytte en konverter som gjør om HDMI til Cat-5. Da kan man strekke kabel over distanser man vil slite med å nå med en HDMI-kabel.
Vi glemmer selvsagt ikke at AV8801 i likhet med AV7701 kommer med innebygget Spotify og AirPlay.
TEST: 8 solide trådløse høyttalere
MM8077
Tidligere har Marantz to effekttrinn i sin hjemmekinoportefølje, MM7055 og MM7025.
Dette er henholdsvis en 5-kanals og en 2-kanals effektforsterker. Den nye modellen MM8077 er en 7-kanals forsterker.
Den har fått økt effekt sammenlignet med de to andre, og leverer 150 watt per kanal. Den har også fått et kobberchassis, kraftigere strømforsyning og bedre kondensatorer, for å kunne gi fra seg økt effekt.
Brukervennlig grensesnitt
Selv om det nok kan fremstå som en skikkelig kabelsalat, er de ekstra signalkablene mellom prosessoren og forsterkeren helt nødvendige.
Vi bruker alltid XLR-kabler når vi bruker en løsning som denne. Dette gjør vi først og fremst fordi kontaktene er mer solide, og er enklere å koble til. De skal også være mindre påvirkbare for støy.
Når man starter enheten for første gang blir man ledet rett inn i en gjennomtenkt meny som med teskje leder deg igjennom alle tilkoblinger.
Det er, for å si det enkelt, ikke mulig å koble feil om man følger instruksjonene på skjermen. Man blir automatisk ledet inn i autooppsettet og romkorreksjonen, som på AV8801 består av Audyssey EQ XT32. Dette er den beste utgaven fra Audyssey,
Sammenlignet med standardversjonen av Audyssey, EQ XT, som vi fant på AV7701, er denne mer nøyaktig. Her får vi ingen feilmeldinger på at høyttalere ute av fase, og den setter rimelig korrekt størrelse på høyttalerne.
Om man skulle lure på hvor mikrofonen skal stå på de åtte målingene man kan gjennomføre, er det bare å følge med på skjermen, for der får man grafisk se hvor man skal plassere dem.
Man står selvsagt fritt til å gi innganger nye navn og konfigurere som man ønsker selv. Det er også befriende å se at Marantz har lagt til ledetekster slik at alle valgene man står overfor kommer med en forklaring.
Hjemme hos Arve Hunsbedt: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer
Fokus på dynamikk og mikrodetaljer
Man trenger ikke låne ører lenge til dette hjemmekinooppsettet før man hører at dette ligger i en klasse hvor det er et tydeligere fokus på detaljer.
Den sorte bakgrunnen man trenger for å kunne få med seg disse detaljene virker veldig tydelig på AV8801. Det er en flott ro i lydbildet som bringer frem de små pausene mellom store og små hendelser i lydbildet.
Det er enormt mye informasjon på lydsporet på en film, og mange av disse lydene er så små og ligger så mange dB under toppsignalet at de fort kan passere om ikke utstyret er kapabelt til å få disse ut og frem.
Ofte er det den nevnte sorte bakgrunnen og mangelen på bakgrunnsstøy som danner grunnlaget for at man i det hele tatt har mulighet til å høre disse småtingene som fortsatt er viktige byggestener i det totale lydbildet. I så måte er Marantz virkelig til stole på med AV8801.
Den legger ingen demper på detaljene og får disse ut og frem. Vi blir også imponert over det store rommet Marantz setter opp. Det er betydelig større enn de fysiske målene skulle tilsi.
Veggene flyttes ut og taket i kinoen heves like høyt som jeg skulle ønske det var i virkeligheten. Det er faktisk veldig gøy å se på film med denne kombinasjonen!
Bourne Legacy
Filmen vi ser på er Bourne Legacy, en film som til tross for at den mangler Jason Bourne er en forrykende actionfilm med en mengde detaljer i lydbildet. Vi har også sett denne filmen på "Systemet som får meg til å føle meg som verdens heldigste mann" vi så på nylig.
Selv om forsterkeren ikke når McIntosh til anklene når det handler om dynamikk og ekstrem slagkraft er det fortsatt mye moro i vente.
Det kan man da heller ikke forvente å få servert når prisen er under en tredjedel av en 600 watts monoblokk. Allikevel er det rimelig imponerende å høre på MM8077.
Den virker påtakelig mer dynamisk enn MM7025, som var detaljert, men manglet litt dynamisk flerr og galskap for å virkelig blåse ut veggene.
MM8077 er mer på hugget, og er ikke like polert og ”snill” som Marantz gjerne har fremstått tidligere. Vi liker veien Marantz har valgt på lydsiden, siden dynamikk er en essensiell del av en god filmopplevelse.
En av fordelene med en ekstern prosessor som denne, er at man ikke trenger å forholde seg til en type forsterker eller produsent. Man kan koble den til hvilke forsterkere som helst.
På den måten kan man få den matchen som passer egen smak og høyttalere best. Vi kunne selvsagt ikke dy oss og prøvde den på McIntosh-forsterkerne. Det fungerte selvsagt godt, og vi oppnådde større dynamikk og muligheten til å spille langt høyere uten snev av forvrengning.
Vi kjører gjennom et par filmer fra Mission Impossible-franchisen fordi vi føler for litt mer action. Der fikk vi også en flott opplevelse av stillhet og mikrodynamikk.
En time og 55 minutter ut i MI3, hvor Julia prøver å gjenlive Ethan Hunt, får man et godt eksempel på hva det sorte bakteppet gjør med opplevelsen.
Julia utfører hjertekompresjoner og den eneste lyden i tillegg, er svak musikk. Det er en helt strålende opplevelse å ikke høre noe annet enn nettopp dette. Man stopper helt opp og bevitner det som skjer på lerretet som det mest naturlige i verden.
TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en
Rendyrket hifi
Den kanskje største svakheten på dagens receivere møter vi når de skal gjengi musikk. På musikk må elektronikken være skikkelig med på notene for å få frem magi og innlevelse.
AV8801 har virkelig et stort musikalsk hjerte og gjør en fremragende jobb som en ren forforsterker. Stereoperspektivet er nydelig ,og hangen til å få detaljene ut og frem gjør dette til en liten fest av en musikkopplevelse!
Man hører det så godt når det er små bjeller som kimer, ørsmå rasp på en cymbal, eller forsiktige anslag på gitarstrenger.
Det låter veldig riktig, med en flott balansert lyd hvor man ikke sitter med en følelse at det er noe som får større eller mindre plass i lydbildet.
Konklusjon
Marantz virker å ha fått til det meste med AV8801. Dette er bortimot den perfekte modellen for de som vil videre med sin hjemmekinointeresse, uten å tømme hele kontoen på en gang, men som samtidig vil ta steget videre fra en modell som AV7701 som man kan få for ti tusen mindre.
En prosessor fra Meridian, McIntosh og andre koster fort 4-5 ganger mer, og forskjellene er ikke i nærheten av å være så store som prislappene skulle indikere.
MM8077 er en klar forbedring i forhold til MM7025, og spiller film og musikk med mer dynamikk og langt flere krefter.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Darbee Darblet: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse
TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor
TEST: Panasonic VT60: En TV tett på det perfekte