Hvilke rettigheter har jeg hvis jeg blir permittert? Hva med sykepenger, ferie og reiser? Ingeniør-organisasjonen Nito får mange spørsmål om ringvirkningene av koronaviruset.
Fredag svarte Nito-advokatene, med Anne-Lise Mala Fredriksen i spissen, på ofte stilte spørsmål fra medlemmene. Karriere360° sendte livesendingen, og her kan du se opptaket.
Under sendingen snakker Nito blant annet om varslingsplikten når arbeidsgiver permitterer ansatte, og hva slags rettigheter arbeidstaker har i en slik situasjon.
Advokaten snakker også om situasjoner hvor bedrifter både permitterer og nedbemanner på samme tid, og at man da bør være på vakt.
Mala Fredriksen snakker om hvilke arbeidstakere som kan bli permittert først, og hva som skjer med lønna når man blir permittert.
Nito er også bekymret for sine 13.000 studentmedlemmer.
– Mister du jobben som deltidsarbeidende, har du ikke krav på dagpenger. Det vil ramme mange av våre medlemmer, og vi jobber med den saken, sa Mala Fredriksen under livesendingen.
Nito har også fått spørsmål om hva som skjer med årets lønnoppgjør. Nitos forhandlingssjef Knut Aarbakke svarer:
– Ingenting er avlyst, men det kan være lurt å vente med lønnsforhandlingene.
Fensfeltet: Starter ny runde med prøveboring etter sjeldne jordarter
Enormt informasjonsbehov
Nito inviterte sine medlemmene til å stille spørsmål for å hjelpe alle de som lurer på hva som skjer nå som arbeidshverdagen har blitt snudd opp ned på bare en uke.
Nito fikk så mange spørsmål under sendingen, at de ikke rakk å svare på alle, men varsler at de vil oppdatere hjemmesiden med flere svar.
Har du flere spørsmål kan du sende disse på epost: livestream@nito.no
Temaer mange spør mye om er rettigheter for permitterte, spørsmål om sykepenger og dagpenger, ikke minst den nye versjonen av tidsklemma, der foreldre både skal jobbe og ha ansvar for barna sine på samme tid.
Nito-advokat Ranveig Arthur forteller at de opplever en enorm pågang fra medlemmer. Mange er permittert, mange har fått varsel om permittering eller frykter det.
– Det er en generell bekymring. Folk er redde for jobbene sine, sier Arthur.
– Og så er det mange som har problemstillinger rundt at skoler og barnehager er stengt. Enkelte har store problemer med å jobbe på hjemmekontor.
Regjeringens krisepakker har ført til endret regelverk for blant annet permittering. Det gjør det vanskeligere å finne informasjonen på internett. NITO jobber intenst med å gi løpende og oppdatert informasjon ut til våre medlemmer per telefon og på nettsidene vår.
– Det er mange som har spørsmål rundt for eksempel varslingsfristen for permittering, antallet dager arbeidsgiver skal utbetale lønn i permitteringstiden, sier Arthur. I tillegg er det spørsmål knyttet til vilkårene for å permittere og utvelgelseskriterier for permittering.
Offisers- og spesialistforbundet: – Uheldig, beklagelig og kritikkverdig